Problem z bufferbloat i utrata pakietów.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3203
  • 14111
  • 80

Jasne.  No to czekamy na wyniki.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 108
  • 0

iprf3 musze mieć na komputerze i na laptopie i na komputerze i na laptopie odpalić test tak? oglądam na yt mniej więcej jak to się robi i uzywać podobnych komend takich jak oni uzywaj czy jak to mniej więcej wygląda? 

zrobiłem jeszcze ten test, nie wiem co do końca oznacza i czy wyszedł źle czy dobrze

image.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8937
  • 36349
  • 301

Tak, iperf3 sciągasz na oba. Odpalasz z odpowiednimi opcjami (innymi na "serwerze", innymi na "kliencie") z linii poleceń (cmd, czarne okno w tym katalogu do którego rozpakowałeś sciągnięty iperf3 - w zależności od systemu operacyjnego będzie różny - i wpisujesz z palca "iperf3"). Help się wyświetli jeśli nie podasz opcji.

PS. Ten trace route który pokazałeś sugeruje że mimo iż do serwera docelowego jest dość "daleko" (sporo etapów), to pakiety dochodzą bardzo szybko i wracają w komplecie. Nie ma się do czego przyczepić, i jeśli punkt końcowy ma coś wspólnego z grą, to raczej za problemy nie odpowiada "zły" ruting. To byłoby spójne z testem VPN - gdyby ruting był głównym winowajcą, VPN byłby pomógł (choć trochę jeśli problem był marginalny, zdecydowanie, jeśli problem byłby był poważny). Nie pomógł, trace route czysty - to raczej nie ruting. BTW: u mnie ten trace idzie po IPv6 i wygląda niemal identycznie (bardzo podobne czasy, rzędu 10ms naprawdę przyzwoicie). Jedyne co w tym może niepokoić to właśnie ta kolumna worst: trochę za duże te najgorsze przypadki, ale tak jest od samego początku trasy (więc to nie trasa winna). 

PS. Jeszcze, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości: to że rutery numer 8-13 nie odpowiadają na ping to ich zbójeckie prawo, nie świadczy to właściwie o niczym poza właśnie tym że nie odpowiadają, bo nie muszą. Ważne że inne pakiety (nie ICMP, te od ping) przekazują dalej jak należy.

• 3203
  • 14111
  • 80

Odnośnie ipref3 napisze bardziej łopatologiczjie :).

Zakładając że  używasz Windowsa na obu kompach.

1. Podłącz kompa pod switch Funboxa , pobierz na niego ipref3. Wejdź przez CMD do katalogu, gdzie masz ipref3 i uruchom przez okno CMD polecenie ipref3 -s. Odpalisz serwer.

2. Podłącz drugi komp, pod inne złącze LAN w funbox i na nim również odpal ipref3 z tym, że polecenie takie: ipref3 -c IP-serwera. IP serwera to IP w sieci lokalnej tego pierwszego kompa.

To tyle. Test trwa chwilę i powinien pokazać wartość 1Gb. .Taki test możesz puścić z parametrem -t 0. Wtedy będzie trwał bez końca. Puść go na dłużej. To przetestuje wydajność i stabilność LAN.

Jeżeli Windows wyrzuci komunikat z firewall, że chce otworzyć port to wyraź zgodę.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3012
  • 14327
  • 132

Dodam tylko, że iperf domyślnie testuje transfer w trybie uploadu. Celowym byłoby puszczenie go rownocześnie w dwie strony. IMHO to nie wina sieci lokalnej i testy należałoby wykonywać poza sieć, tak jak zostało wcześniej zaproponowane.

• 34
  • 108
  • 0

tak to wygląda

image.png

image.pngimage.pngimage.png

• 3203
  • 14111
  • 80

Napiszę tak: na switchu za 45 zł  leci mi 850Mbps. W 8 sekundzie ma małą czkawkę. Zrób jeszcze test w drugą stronę, czyli parametr -r na kliencie ( po IP) . 

Ale ogólnie ważne jest to, że nawet stabilnie jest.... A to ważniejsze niż, przepustowość. 

• 34
  • 108
  • 0

o to chodziło?

image.png

• 3203
  • 14111
  • 80

2 pomiar całkiem fajny. Praktycznie zamknąłeś port 1GbE.  

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 120
  • 487
  • 4

@atlas_cudownapisał(-a)

Sí, señor.  Mam ONT więc mogę używać router jaki chcę. Teraz podobno bardzo chętnie rozdają ONT , nawet w opcji 2.5 GbE. Przynajmniej tak mówi infolinia... 2 razy dzwoniłem i dostałem odpowiedź, że z ONT nie ma problemu. Tylko tak mówi teoria. Nie słyszałem nigdy o sytuacji, że ktoś uzyskał ONT w trakcie trwającej umowy. 

Można uzyskać ONT odpłatnie w trakcie umowy, w ramach asysty technicznej za 160 zł