Fatalny routing Orange do serwerów GeForce NOW (Warszawa) – ping 40ms na światłowodzie

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16085
  • 66776
  • 862

Fatalny routing Orange do serwerów GeForce NOW (Warszawa) – ping 40ms na światłowodzie

@j131  dlatego może trzeba się lokalnych problemów doszukiwać,?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 486
  • 1796
  • 13

Hmm? 
Z uwagi na fakt, iż na co dzień nie korzystam z tej usługi - zainstalowałem ją przed chwilą aby zweryfikować informację podaną przez OP.
Test z 23 maja 2026r. godz ok 10:20:
Opóźnienie: 2 (słownie: DWIE) ms.  

GF_now_test_23052026.jpg

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 10
  • 0

@j131  Żeby nie było, że podaję tylko „własną interpretację bez konkretów” – oto twarde dane z moich pomiarów:

1 Ping z wiersza poleceń do serwera 1.1.1.1 wynosi u mnie stabilne 6 ms. Światłowód w domu i FunBox działają idealnie.

2 Ten sam laptop podpięty pod światłowód innego operatora w Małopolsce osiąga w GeForce NOW (serwer EU East) ping na poziomie 6 ms.

3 Na światłowodzie Orange w aplikacji GFN ustawionej na sztywno na region EU East (Warszawa) ping wynosi równe 40 ms.

4 Przy użyciu programu ExitLag i optymalizacji trasy ping spada do 22 ms, ale nakładka sieciowa w grze (Ctrl+N) pokazuje wtedy, że zostałem przekierowany na serwer we Frankfurcie.

Zamiast spekulować, wystarczy spojrzeć na fakty: pakiety z Orange w drodze do Warszawy robią pętlę przez Niemcy, co widać po opóźnieniach.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2066
  • 8929
  • 71

@Pac  wszystko masz aktualne i lokalizację ustawioną?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9442
  • 38817
  • 326

Ale rozumiesz że 1.1.1.1 to nie jest "serwer" tylko usługa Googla, którą Google stara się zlokalizować tak blisko każdego zainteresowanego (i niezainteresowanego), jak to tylko możliwe? Gdyby GForce tak samo zadbała o swoich klientów to miałbyś ten sam efekt.
Nie mówimy o konfiguracji twojego laptopa, tylko (jeśli już) o konfiguracji twojego połączenia z Orange, może ta coś jest nie tak.
Nie jestem graczem, nic nie wiem o GForce Now, nie wiem jak sprawdzić czy u mnie występuje ten sam problem co u ciebie, czy też nie. Koledzy zdają się twierdzić że problem nieoptymalnego doboru serwerów GForce został już jakiś czas temu rozwiązany.
Nadal uważam że (nad)interpretujesz objawy, zamiast przedstawić konkretne wyniki. Być może problem da się rozwiązać, ale najpierw trzeba wiedzieć jaki to problem.

• 4
  • 10
  • 0

@j131  Po pierwsze, adres 1.1.1.1 to serwery DNS firmy Cloudflare, a nie Google (Google ma 8.8.8.8) – ale to szczegół. Użyłem go jako idealnego punktu odniesienia, żeby udowodnić, że moje lokalne połączenie światłowodowe z centralą Orange ma świetny czas reakcji (6 ms) i to nie tu leży problem.

Po drugie, skoro sam przyznajesz, że nie jesteś graczem i nic nie wiesz o usłudze GeForce NOW, to wyjaśniam: Nvidia jak najbardziej zadbała o polskich klientów i postawiła oficjalny serwer w Warszawie (oznaczony w aplikacji jako EU East). Problem polega na tym, że gdy łączę się z nim przez sieć Orange, pakiety zamiast lecieć prosto z Małopolski do Warszawy, są przez węzły Orange kierowane do Niemiec i stamtąd wracają do Polski. To jest właśnie podręcznikowa definicja złego routingu (trasowania pakietów) ze strony operatora. Co ciekawe, u innych dostawców internetu w moim regionie ten problem nie występuje – pakiety lecą bezpośrednio i opóźnienie w GFN wynosi prawidłowe 6 ms. Na łączu Orange wynosi ono 40 ms.

To, że inni koledzy z forum wspominali, że „ostatnio jest lepiej”, tylko potwierdza moje słowa – oznacza to, że Orange co jakiś czas modyfikuje te trasy, bo wie o problemie, tylko akurat dla mojego rejonu routing znów się popsuł.

Pomiary są jednoznaczne, a szczegółowe dane techniczne i lokalizację przekazałem już moderatorowi @agat13 , który zadeklarował zgłoszenie sprawy do weryfikacji technicznej. Skoro temat i tak trafił już do osób, które zajmują się tym zawodowo, myślę, że możemy zaoszczędzić sobie dalszych domysłów – zwłaszcza w kwestii usług, o których, jak sam wspomniałeś, nie masz większego pojęcia. Pozdrawiam.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9442
  • 38817
  • 326

Co i komu przekazałeś nieoficjalnie to twoja sprawa. Nie chcesz tego ujawnić publicznie - też masz prawo. Chcesz sobie tylko ponarzekać - ależ proszę bardzo. Czego od uczestników forum oczekujesz? Współczucia? Bo nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Nie poprawimy przecież tras twoich pakietów.
Domysłów można by uniknąć, gdybyś powiedział co i jak testujesz. Można by sprawdzić i porównać. Ale nie chcesz to nie, ty masz problem nie ja - łaski bez.

• 4
  • 10
  • 0

Mylisz pojęcia – nikt tu nie przyszedł po „współczucie”, tylko po rozwiązanie konkretnego problemu technicznego, który realnie istniał. Pisanie teraz o „łasce bez” jest dość zabawne w sytuacji, gdy to Ty od samego początku wjechałeś w mój temat z góry, szukając zaczepki, zarzucając mi „nadinterpretację” i pisząc o mojej „naiwności”.

Po pierwsze, jako wieloletni użytkownik tego forum z ogromnym stażem powinieneś bezbłędnie kojarzyć podstawy sieciowe – adres 1.1.1.1 to usługa DNS należąca do Cloudflare, a nie do Google (Google ma 8.8.8.8). Użyłem go jako punktu odniesienia, żeby dowieść technikom, że moje fizyczne łącze działa wzorowo (6 ms) i wykluczyć problem z moim sprzętem.

Po drugie, sam otwarcie przyznałeś, że nie jesteś graczem, nie znasz usługi GeForce NOW i nie masz pojęcia, jak to u siebie sprawdzić. Mimo to poświęciłeś czas, żeby tworzyć rozbudowane teorie i wmawiać mi, że problemu nie ma. To dość specyficzne podejście – wchodzić w głęboką polemikę w temacie, o którym, jak sam twierdzisz, nie masz pojęcia, tylko po to, by za wszelką cenę udowodnić nowemu użytkownikowi, że zmyśla.

Nvidia jak najbardziej postawiła serwer w Warszawie (EU East). Problem, który opisałem, dotyczył wyłącznie trasowania pakietów po stronie Orange, co potwierdzały moje testy porównawcze na łączu innego dostawcy (tam było 6 ms, na Orange 40 ms przez nieoptymalny routing i niepotrzebne kierowanie ruchu przez Niemcy).

Najlepszym podsumowaniem tego, kto miał rację, jest to, co wydarzyło się przed chwilą. Szczegółowe dane techniczne oraz moją lokalizację przekazałem moderatorowi agat13. Sprawa trafiła bezpośrednio do inżynierów w centrali. Efekt? W kilkanaście minut trasa została skorygowana, a mój ping w aplikacji GeForce NOW spadł z 40 ms do rewelacyjnych 8 ms.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16085
  • 66776
  • 862

Niestety nie jestem moderatorem, tylko zwykłym użytkownikiem forum.

Staram się tylko pomóc i nie wiem czy się przyczyniłem bezpośrednio do uzyskanego efektu