Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 256
  • 911
  • 4

Ja używam soundbara TCL zamiast głośników telewizora. Dla mnie lepsze efekty mimo że telewizor ma niezłe głośniki, a TCL nie jest sprzętem z najwyższej półki. Soundbar mam podpięty do wejścia HDMI eARC i tak jest w ustawieniach telewizora. Dekoder 4K Multi przez kabel HDMI 2,1 8K, 4K. Po włączeniu wszystkich urządzeń jednym pilotem następuje automatyczne uruchomienie TCL przez HDMI. Nigdy nie zdarzyło mi się żeby soundbar się nie uruchomił. Jedynym problemem jest tylko to że po włączeniu telewizor dosyć długo się uruchamia, szuka połączeń, ciemny ekran, za chwilę aktywny, głos z TV i tak ze trzy razy. Następnie wszystko się stabilizuje i jest połączone. Głos z soundbara. Próbowałem odłączyć TCL wtedy takich szopek nie było po uruchomieniu TV i dekodera ekran startowy pojawia się od razu. Mógłbym zrezygnować z sondbara, bo to uruchamianie jest denerwujące, ale niestety dla moich uszu lepsza jakość jest jednak przez TCL niż z głośników telewizora.Telewizor Haier H55Q80FUX 55" QLED 4K. Podobno tak musi się uruchamiać. Im więcej sprzętu tym dłużej.

• 108
  • 314
  • 3

U mnie po aktualizacji do 14, wystąpiła bardzo dziwna anomalia. Kolor czerwony który pojawiał się podczas oglądania, czy to tv czy YouTube, stał się bardzo kontrastowy i mocny. Bawienie się suwakami w TV od kontrastu itp, mało co dawało, a jak dawało to efekt mizerny, do tego w kanałach informacyjnych doszło klatkowanie dolnego paska który jest ruchomy. Na szczęście, po przywróceniu do ustawień fabrycznych, wszelkie problemy ustały. 

• 108
  • 314
  • 3

Mały uptade. Paski informacyjne jednak mają lekkiego laga, jak ustawię na dekoderze rozdzielczość UHD 50Hz, jak ustawię 1080p 50 Hz, to już idą płynnie, ale mam wtedy wrażenie że obraz jest mniej ostry przy tej rozdzielczości. O dziwo, przed aktualizacją do android 14, miałem ustawione UHD 50 Hz i nie było tego problemu. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3931
  • 18337
  • 95

Jeżeli ustawisz na sztywno UHD, a będziesz oglądał kanał FHD, to jakość obrazu może być minimalnie gorsza.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 50
  • 0

@Janwoj111 Wracając do swoich problemów związanych z pojawiającym się napisem po włączeniu TV mam wrażenie, że to nie może być sprawa kabla HDMI tym bardziej, że tego nie było przy poprzedniej wersji oprogramowania a kabel ciągle jest ten sam. Chyba, że nowsze oprogramowanie wymusiło wyższy standard kabla i dlatego zamówiłem nowy kabel wersja 2.1 i krótki 1m (wystarczy mi). Jakby co to go zwrócę w ciągu 14 dni. Dla twórców nowych oprogramowań do przemyślenia jest znane powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego" i jakby co lepiej nie ruszać, bo można tylko zepsuć no chyba, że rzeczywiście coś faktycznie nie działa w systemie a ulepszanie tak często się kończy.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9480
  • 38974
  • 328

@Mychalnapisał(-a)

Mały uptade. Paski informacyjne jednak mają lekkiego laga, jak ustawię na dekoderze rozdzielczość UHD 50Hz, jak ustawię 1080p 50 Hz, to już idą płynnie, ale mam wtedy wrażenie że obraz jest mniej ostry przy tej rozdzielczości. O dziwo, przed aktualizacją do android 14, miałem ustawione UHD 50 Hz i nie było tego problemu. 

W ofercie jest tylko pięć kanałów nadających w UHD. Miażdżąca większość nadaje w FHD i zapewne ma 25fps. Ustawiane TV "pod" te pięć kanałów zamiast polegania na automatycznym dopasowaniu jest ryzykowne, nawet jeśli TV robi dobrą robotę podbijając rozdzielczość (skoro masz wrażenie że obraz jest bogatszy, mimo iż nie ma podstaw żeby zawierał więcej informacji). BTW ta automatyka zapewne wymaga dopracowania - stąd problemy po aktualizacji (bo przy tej automatyce grzebią).

• 256
  • 911
  • 4

@Mychal  Sprawdzałem u siebie ponieważ tez wydawało mi się że paski na dole lekko drżą. Próbowałem zmieniać ustawienia z UHD60 na VHD50, z HDR na SDR, z rozdzielczości 3840x2160 do 1920x1080. Nic to nie wniosło. Na TVN 24 rzeczywiście pasek dolny przesuwa się lekkimi skokami obojętnie jak ustawiłem, natomiast pasek na Wydarzeniach przesuwa się płynnie. Trudno stwierdzić gdzie jest błąd i czy aktualizacja na to wpłynęła? Nie zauważyłem wcześniej.