Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 109
  • 316
  • 3

Czyli ogólnie patrząc najlepiej ustawić dekoder na full HD 50 Hz już nie patrząc na kanały informacyjne itd? Czy jednak uhd, nie zwracając uwagi na wady typu paski informacyjne itp. Tv 4k 55 cali , wszelakie HDR na tv oraz dekoderze mam wyłączone. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3934
  • 18410
  • 95

Najlepiej ustawić na "Auto". HDR to jasność i kolory, więc jak lubisz taki obraz to warto używać.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9488
  • 39034
  • 328

HDR jeśli jest i działa to robi ogromną różnicę, zwłaszcza jednak w filmach. Mój TV ani dekoder ICU100 nie obsługują HDR, więc nie mam pojęcia czy ma to w praktyce jakieś przełożenie na wrażenia w kontekście Orange IP TV.
Niestety dekodery nie dobierają odświeżania dynamicznie do fps sygnału - nawet ustawienie na "auto" oznacza, że po włączeniu TV i dekoder (po odpowiednim kablu HDMI!) dogadują się co do najwyższej obsługiwanej częstotliwości i rozdzielczości, i tak ustawiają. IMHO jeśli używasz tylko Orange IP TV to masz praktycznie gwarancję że fps będzie 25Hz, więc ustawienie na 50 Hz jest "bezpieczne". Co do rozdzielczości to na TV UHD obraz i tak jakoś musi być przeskalowany - trzeba się zdecydować, czy ma to robić TV czy dekoder. Któryś będzie być może lepszy lepszy. A te kilka kanałów UHD albo ma się w ofercie, alo nie. Tak naprawdę to jedyny interesujący kanał UHD to kanał sportowy od Eleven - on drastycznie odstaje jakością strumienia od pozostałych. Więc dla tego jednego kanału warto na pewno mieć natywne UHD, choć niekoniecznie HDR - tu raczej dynamika scen ma znaczenie, nie głębia kolorów. No ale jeśli nie masz tego kanału w ofercie...
W kwestii odświeżania jest mała pułapka: w przypadku dekoderów androidowych możesz przecież korzystać z serwisów streamingowych, w których materiał może mieć (i często ma) inne fps. W dodatku im nowocześniejszy sprzęt, tym bardziej inteligentnie do tego zagadnienia podchodzi, a w miarę wzrostu mocy obliczeniowych nawet coś co "kanonicznie" nie miało sensu, czyli konwersja fps "w locie" zaczyna być opcją nie aż tak bezsensowną, na jaką wygląda. Ja tego problemu nie mam, bo z ICU100 korzystam tylko dla IPTV, a streamingi oglądam przez przystawkę Chromecast (i widzę że TV zmienia odświeżanie przy przełączeniu źródła sygnału - jestem też w stanie zobaczyć irytujące przeskoki ramek jeśli fps i odświeżanie nie są dopasowane). Mój sprzęt jest jednak antyczny, sprawdza się dla niego ręczne zarządzanie, YMMV.
Wszystko to sprawia, że jedyna sensowna rada może być taka: sprawdź i wybierz takie ustawienie, które najlepiej się u ciebie sprawdzi.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 258
  • 922
  • 4

Coś z mojego podwórka. Ja obecnie ustawiłem 4 K Multi następująco. Wyświetlacz - Rozdzielczość UHD 60 HZ, czyli 3840x2160 pikseli. Ustawienie wyjścia "zawsze HDR".  Telewizor Haier 55"  Matryca 3840x2160. Wejścia HDMI EDID ustawione na 2.0 kabel hdmi mam 2,1.(do wyboru 1.4, 2.0, 2.1) Dekoder pozostaje na tych ustawieniach cały czas. Obraz na TV mam wyraźniejszy i ostrzejszy.  Ten telewizor sam dobiera sobie parametry wyświetlania w zależności od rodzaju sygnału. Np. gdy oglądam Love Nature 4K czy Eleven sport 4K telewizor przechodzi w wyświetlanie HDR. Inne programy wyświetla w trybie SDR. Gdy miałem inaczej ustawione np. dopasuj lub automatycznie to  zmieniała  się rozdzielczość na dekoderze na 1920x1080 pikseli.