Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 255
  • 911
  • 4

Ja używam soundbara TCL zamiast głośników telewizora. Dla mnie lepsze efekty mimo że telewizor ma niezłe głośniki, a TCL nie jest sprzętem z najwyższej półki. Soundbar mam podpięty do wejścia HDMI eARC i tak jest w ustawieniach telewizora. Dekoder 4K Multi przez kabel HDMI 2,1 8K, 4K. Po włączeniu wszystkich urządzeń jednym pilotem następuje automatyczne uruchomienie TCL przez HDMI. Nigdy nie zdarzyło mi się żeby soundbar się nie uruchomił. Jedynym problemem jest tylko to że po włączeniu telewizor dosyć długo się uruchamia, szuka połączeń, ciemny ekran, za chwilę aktywny, głos z TV i tak ze trzy razy. Następnie wszystko się stabilizuje i jest połączone. Głos z soundbara. Próbowałem odłączyć TCL wtedy takich szopek nie było po uruchomieniu TV i dekodera ekran startowy pojawia się od razu. Mógłbym zrezygnować z sondbara, bo to uruchamianie jest denerwujące, ale niestety dla moich uszu lepsza jakość jest jednak przez TCL niż z głośników telewizora.Telewizor Haier H55Q80FUX 55" QLED 4K. Podobno tak musi się uruchamiać. Im więcej sprzętu tym dłużej.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 107
  • 310
  • 3

U mnie po aktualizacji do 14, wystąpiła bardzo dziwna anomalia. Kolor czerwony który pojawiał się podczas oglądania, czy to tv czy YouTube, stał się bardzo kontrastowy i mocny. Bawienie się suwakami w TV od kontrastu itp, mało co dawało, a jak dawało to efekt mizerny, do tego w kanałach informacyjnych doszło klatkowanie dolnego paska który jest ruchomy. Na szczęście, po przywróceniu do ustawień fabrycznych, wszelkie problemy ustały.