Problem z zainstalowaniem aplikacji Orange TV na dekoderze

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@Pikolaczek  ustalmy: są dwa rodzaje TV Orange. Jeden z dekoderem, drugi bez. Ten bez to soft na TV, który umożliwia oglądanie takie samo jak na dekoderze i nie jest to soft od TVGo, co jest zupełnie inną usługą. Ma też inny soft. 

Który więc typ telewizji masz???

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Dokładnie tak. Wiem co piszę, bo mam dwa dekodery: jeden klasyczny ICU100 do IP TV, i drugi (w tej samej usłudze, jako multiroom) Stream 4k. Zapewniam, że działają zupełnie inaczej, Stream 4k dostaje sygnał osobno, przez OTT. Różni się to od GO i tej nowej usługi tym, że nie zadziała poza punktem świadczenia usługi stacjonarnej, ale rozumiem że dokładnie o to ci chodzi.
Dekoder 4k Multi jest dodawany do obu usług TV, stąd niejasne jest jaką masz umowę. Teoretycznie ta nowa powinna działać na każdym w miarę nowym Android TV, ale autoryzacji do tego trybu (robi się to np. w apce MO) nie dostaniesz jeśli masz IP TV.

PS. Dekodery nic o VLANach nie wiedzą. Odbierają sygnał albo jako streaming z określonego adresu internetowego (OTT), zupełnie podobnie jak Netflix czy inne platformy, albo przez multicast z intranetu Orange - ruter obsługujący ten multicast musi znać VLANy i odpowiednio kierować ruch multicastowy. Ale dekoder jedyne co musi zrobić to go zinterpretować, ewentualnie wysłać pakiet IGMP zmieniający/włączający kanał. To nie jest jakaś czarna magia i spokojnie jeden dekoder może w obu trybach pracować.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 51
  • 0

@agat13napisał(-a)

@Pikolaczek  ustalmy: są dwa rodzaje TV Orange. Jeden z dekoderem, drugi bez. Ten bez to soft na TV, który umożliwia oglądanie takie samo jak na dekoderze i nie jest to soft od TVGo, co jest zupełnie inną usługą. Ma też inny soft. 

Który więc typ telewizji masz???

Mam telewizję z dekoderem 4K multi.

To, co chciałem osiągnąć, to soft, który będzie działał tak, jak TV Go.

Dlatego zainteresowała mnie informacja o aplikacji Orange TV.

Ale to chyba jest to samo, co już mam zainstalowane na dekoderze.   😊

A może jest TV Go app na Android TV?

(albo jeszcze lepiej na Apple TV)

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)

To nie jest jakaś czarna magia i spokojnie jeden dekoder może w obu trybach pracować.

Ja wszystko rozumiem, spoko.

Tylko w temacie Android TV jestem raczej zielony, niestety.   😊

Więc jeśli może, to chętnie wybrałbym tryb właściwy dla mnie.

(dlatego przyszła mi do głowy asysta)   🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@Pikolaczek  Orange TVGo nie zainstalujesz na TV. Ta która jest na dekoderze służy i do instalacji na TV 

• 8678
  • 35100
  • 293

W ten sposób do niczego nie dojedziemy. Kiedy zawarłeś umowę zawierającą TV?
Masz jakiś inny sprzęt z Android TV, poza dekoderem od Orange?
Czy masz apkę MO na telefon? Możesz w niej sprawdzić dostępność danych logowania do nowej usługi TV - jeśli w twojej umowie jest to możliwe, to tam będą odpowiednie dane.

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)

W ten sposób do niczego nie dojedziemy. Kiedy zawarłeś umowę zawierającą TV?

Och, to takie trudne pytanie…

Niech pomyślę.   🤔

Przed 25 laty zamieszkałem pod miastem. TP SA oferowała tam wówczas SDI.

Kilka lat później pojawiła się Neostrada na ADSL, a potem VDSL, która jakieś 10 lat temu zmieniła nazwę na Love i już wtedy chyba Orange dodaje do usługi telewizję.

Ale niestety, w pakiecie jest tylko jakiś dekoder WiFi 80 coś tam, którego niestety nie da się używać przy dzieciach…   😣

Moje liczne prośby o zmianę na coś bardziej przyzwoitego odrzucane z komentarzem:

- Tylko do światłowodu.

- To ja poproszę światłowód.

- Ale u Pana nie ma warunków.

No żesz ty…   😬

Az tu nagle, gdzieś rok temu dzwoni Pani do mnie:

- Chciał Pan światłowód, prawda?

- Tak, ale…

- Żadnego ale, Orange do Pana przyjdzie wieczorową porą.

- A, to Pani z Orange?

- Nie, ale nie szkodzi.

Minął może kwartał, pomyślałem, że to sen był tylko, a tu nagle panowie przychodzą i montują. Byłem tak zaskoczony, że nawet mi do głowy pytanie o ONT nie przyszło.

Nastepnego dnia zadzwoniłem:

- Chcialbym grzecznie poprosić o ONT.

- U Pana nie ma warunków.

- Ale przecież…

- Żadnego ale. Mowy nie ma!

I tak kilka razy. No żesz ty…   😢

Aż wreszcie, koło wielkiej nocy wpadłem na to forum.

Na forum czytam, że potrzebuję asysty technicznej.

Moi drodzy, jesteście wspaniali !   ❤️
Co bym bez was począł…

Tydzień temu miałem w końcu wizytę:

- Chciałbym…

- O to się rozchodzi? 
(i wyciąga z kieszeni pudełko)

No jak w bajce, słowo daję.   🤩

Tak że wracając do pytania, to nie wiem - może parę lat temu, może pół roku temu?

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)

Masz jakiś inny sprzęt z Android TV, poza dekoderem od Orange?
Czy masz apkę MO na telefon? Możesz w niej sprawdzić dostępność danych logowania do nowej usługi TV

Niestety, to moja pierwsza styczność z Android.

Kiedyś próbowałem zainstalować Android TV na Raspberry Pi, ale to raczej nie był sukces…

Dane dostępowe oczywiście mam - od kilku lat używam TV Go Orange na Mac OS / iOS.

Dekoder multi dostałem ze światłowodem, ale chciałbym go używać nie tylko z Funboksem.

Ale to chyba tak jednak nie ruszy…

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

Jak to pierwsza styczność, to może od zera.

Jaki jest sprzęt? Marka model?

Czy problem z instalacją czy logowaniem?

Może jakieś screenshoty lub zdjęcia z komórki?

Podaj w punktach listę czynności które wykonujesz.

• 8678
  • 35100
  • 293

@Pikolaczeknapisał(-a)

...

Dane dostępowe oczywiście mam - od kilku lat używam TV Go Orange na Mac OS / iOS.

Dekoder multi dostałem ze światłowodem, ale chciałbym go używać nie tylko z Funboksem.

Ale to chyba tak jednak nie ruszy…

Moja interpretacja sytuacji jest następująca:

Skoro masz dane dostępowe do TV GO już od kilku lat, to masz starą usługę opartą na IP TV. Dane dostępowe do usługi Orange TV GO to nie są dane dostępowe do aplikacji Orange TV na Android TV. Aplikacja o tej samej nazwie działa ci na dekoderze Multi 4k który dostałeś do umowy TV starego (a nie nowego) typu i dlatego:

1). Nie dostaniesz danych do logowana do nowej usługi TV, takiej która umożliwia uruchomienie aplikacji Orange TV na Android TV.

2). Dekoder Multi 4k będzie działał tylko protokołem multicast, czyli najchętniej pod Funboxem. Na własnym ruterze może ci być trudno to skonfigurować (jak wiesz).

3). Orange TV GO możesz używać w miarę dowolnie, ale nie zmusisz tej apki do wyświetlenia czegokolwiek na telewizorze, ona jest tylko na telefony i tablety.

4). Jedyną możliwością wyświetlenia czegoś na TV w ramach TV GO jest użycie przeglądarki na komputerze podłączonym do TV jako monitora.

5). Ktoś tu raportował, że któraś z przeglądarek odpalonych na przystawce TV (pod Android TV...) też dawała możliwość obejścia ograniczenia z punktu 3, ale nie pamiętam szczegółów. Sterowanie jest w tym wypadku dość trudne, ale na upartego pewnie da się coś tak oglądnąć.

6). Może uda ci się wymienić albo dostać w multiroomie (choć to ekstra koszt, niekoniecznie sensownie poniesiony) dekoder Stream 4k, jestem niemal 100% pewny że on zadziała z twoim ruterem in w twojej umowie. Niczego nie musisz instalować. Wygląd i obsługa jest bardzo zbliżona do tego co jest na Multi 4k.