Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak skopiować na komputer program nagrany na PVR?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6622
  • 27141
  • 217

HDMI to łącze cyfrowe, nie analogowe. Niczego tu nie można "zakłócić" bo nic nie będzie widać. Sygnał nie jest jakoś specjalnie szyfrowany, po prostu jest to cyfrowy standard przesyłu sygnału audio i wideo. Jednym z jego elementów jest protokół HDCP czyli standard wymiany informacji na temat DRM: co można, a czego nie można z przesyłanymi danymi zrobić. Wszystkie urządzenia które spełniają wymóg HDMI/HDCP muszą te mechanizmy wspierać (czyli rozumieć to kodowanie), co jest oczywiste, a także muszą przestrzegać narzuconych w protokole HDCP ograniczeń. Jeśli nie przestrzegają, to producent może mieć kłopoty. Przykładem tego ograniczenia, o którym tu mowa, jest możliwość nagrania materiału. Te grabbery obchodzą ograniczenie w ten sposób, że "udają" zwykły TV, dekodują sygnał do postaci analogowej, a następnie kodują go ponownie i zapisują. To jest spore obciążenie, wymagające znaczącej mocy obliczeniowej, stąd ograniczenia w rozdzielczościach i strumieniach audio. Można tylko jeden strumień audio zapisać, a wideo jest w gorszej jakości/rozdzielczości niż oryginał. To jest zupełnie co innego, niż nagrywanie na dysku materiału cyfrowego przez sprzęt operatora: tam nagrywany jest źródłowy strumień, potencjalnie z wszystkimi ścieżkami dźwiękowymi i wersjami napisów. W przypadku grabberów napisy w ogóle nie mogą być w sposób rozsądny przechwycone (bo miksują się z wideo). Można to zrobić podobnie jak w przypadku alternatywnych ścieżek dźwiękowych: zgrywając materiał kilkukrotnie i "wycinając" napisy z wideo. Istnieją nawet całkiem kompetentne programy potrafiące to zrobić a nawet przekształcić je z powrotem do wersji tekstowej (OCR). Całość, czyli wszystkie ścieżki dźwiękowe i napisy można na koniec wcisnąć do jednego pliku np. MKV i w sumie efekt końcowy może być całkiem... interesujący. Ale roboty z tym tyle, że IMHO jest to sensowne tylko dla jakichś krótkich i nijak w inny sposób niedostępnych materiałów. Cztery godziny zgrywania dla jednej godziny materiału z dwoma ścieżkami dźwiękowymi i jedną wersją napisów? Plus sporo czasu na edycję/sklejanie. Pewnie, można to do jakiegoś stopnia zautomatyzować, ale jednak nie do końca. W praktyce cały dzień roboty żeby zapisać jeden krótki filmik.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 132
  • 293
  • 0

@j131 bardzo dziękuję za wyjaśnienia.

O napisach nie wspominałam. Chodzi mi tylko o nagranie jednaj z dwóch dostępnych

wersji językowych (dźwiękowych): polskiej lub angielskiej i nie ma mowy o ich składaniu

w jeden plik żeby język wybierać podczas odtwarzania. Tylko ja będę to odtwarzać i to odtwarzać oddzielnie, albo po polsku, albo po angielsku.

Czy chęć nagrania oddzielnie albo po polsku albo po angielsku ogranicza wybór grabbera?

Jeśli tak, to na jaką jego cechę należy zwrócić uwagę?

Pozdrawiam

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6622
  • 27141
  • 217

@Time88 

Nagrywa się to co się odtwarza z dekodera. Tylko dekoder decyduje co to jest.

• 132
  • 293
  • 0

@j131napisał(-a)

@Time88 

Nagrywa się to co się odtwarza z dekodera. Tylko dekoder decyduje co to jest.

Bardzo dobrze, o to chodziło.

Pozdrawiam

• 132
  • 293
  • 0

@andrzej1441napisał(-a)

Jak paluch będzie miał kłopoty z nagrywaniem niektórych zakodowanych audycji to do innych celów też go można wykorzystać.

Np. aby nie płacić abonamentu telewizyjnego - oglądania TV ma monitorze. Tani tuner TV bez USB + Paluch + Monitor (może być laptop z oprogramowanie i sterownikami).

Tunery dedykowane do komputera i laptopa z DVB zT2 są na razie stosunkowo drogie.

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. 

Nie rozważałam rezygnacji z posiadania telewizora, ale skoro o tym wspomniałeś,

to dopytam.

Rezygnacja z posiadania telewizora pozwoliłaby nie płacić abonament Poczcie Polskiej S.A.

natomiast opłaty na rzecz Orange pozostałyby bez zmian, czy tak? 

Jakie kanały byłyby dostępne w przypadku rozwiązania, o którym piszesz?

Tani tuner bez USB ile mógłby kosztować?

Pozdrawiam

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1817
  • 6394
  • 71

@Time88  Ta wzmianka o opłacie abonamentowej przy braku sprzętu przystosowanego do bezpośredniego odbioru TV jest częściowo nieaktualna.

Jeszcze pół roku temu praktycznie było mało ofert z tunerami TV DVB T2 do komputera, a na PCI nadal praktycznie nie ma na aledrogo

Oprogramowanie jest z reguły słabe, dlatego nadal używam WIN 7 z Windows Media Center. Aby korzystać z wsparcia dla WMC to wybierało się kraj Niemcy, bo Polskę dość wcześnie pozbawiono wsparcia..

• 132
  • 293
  • 0

@andrzej1441 dzięki za sprostowanie, ale to teraz dla mnie temat poboczny.

Jeśli jakiś konkretny model za ok. 40 zł uważasz za wart spróbowania, to podaj proszę firmę i model.

Pozdrawiam

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1817
  • 6394
  • 71

@Time88  Model EA-HVGO4 podawałem tu link do postu 

Jak ma się warunki i dobre nagłośnienie to na telepolis opisali alternatywę dla telewizora

projektor laserowy 4K ViewSonic X2000B-4K USt. .i zgonie z obecnie obowiązującym prawem nie trzeba płacić abonamentu za TV.

• 377
  • 2320
  • 0

Ale temat abonamentu, jak i tv naziemnej nie jest zupełnie związany z tematem wątku 😉 

• 132
  • 293
  • 0

@andrzej1441 widziałam na Allegro 8 różnych nagrywarek EA-HVGO4. Myślałam, że wskażesz jedną z nich. 🙂

Przeanalizuje i coś wybiorę.

Pobrałam i zainstalowałam program OBS-Studio-29.0.2-Full-Installer-x64.exe. Mam też program VLC

i korzystam z niego do innych celów od dawna.

Dziękuje i pozdrawiam