Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak skopiować na komputer program nagrany na PVR?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 132
  • 293
  • 0

Podczas analizy ofert nagrywarek na Allegro nasunęły mi się 2 pytania:

1) jak sprawdzić czy mój dekoder 4K Premium (ICU 100) ma zabezpieczenie przed nagrywaniem HDCP i w jakiej wersji HDCP (2.0, 2.2 itp)

2) skąd wiadomo, że dana nagrywarka radzi sobie z zabezpieczeniem HDCP i też w jakiej wersji HDCP(2.0, 2.2 itp)

Odpowiedzi na te pytania wydają się być kluczowe przy wyborze nagrywarki.

@andrzej1441 czy zasugerowana przez Ciebie każda nagrywarka EA-HVGO4 (każda - bo jak wspomniałam

na Allegro jest kilka różnych) pomimo powyższych wątpliwości rzeczywiście wykona swoje zadanie?

Pozdrawiam

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8918
  • 33

@Time88napisał(-a)

1) jak sprawdzić czy mój dekoder 4K Premium (ICU 100) ma zabezpieczenie przed nagrywaniem HDCP i w jakiej wersji HDCP (2.0, 2.2 itp)

2) skąd wiadomo, że dana nagrywarka radzi sobie z zabezpieczeniem HDCP i też w jakiej wersji HDCP(2.0, 2.2 itp)

można spytać sprzedawcy. Tam jest taki link do zadania pytania. To prawda, że przeważnie mogą nie wiedzieć, ale co szkodzi spytać?

• 377
  • 2320
  • 0

@Time88napisał(-a)

Odpowiedzi na te pytania wydają się być kluczowe przy wyborze nagrywarki.

@andrzej1441 czy zasugerowana przez Ciebie każda nagrywarka EA-HVGO4 (każda - bo jak wspomniałam

na Allegro jest kilka różnych) pomimo powyższych wątpliwości rzeczywiście wykona swoje zadanie?

Pozdrawiam

Pytania słuszne ale o odpowiedzi będzie bardzo trudno. Sprzedawcy, opisy, instrukcje - to wszystko jest niewiarygodne! Oni często sami nie wiedzą co sprzedają, przepisują, kopiują, często powielają błędy.

Moim zdaniem tylko opisy w opiniach są coś warte ale trzeba mieć wyczucie gdzie leży prawda...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6622
  • 27143
  • 217

W dodatku gdyby któryś sprzdawca chwalił się publicznie tym, że sprzedawany sprzęt ignoruje zasady DRM protokołu HDCP to jego aukcja natychmiast byłaby zdjęta. Nikt tego nie przyzna na portalu którego regulamin specyficznie zakazuje sprzedaży takich przedmiotów. Dlatego koleżanko @Time88 jesteś tu skazana na własne eksperymenty. Choć oczywiście spytać sprzedawcę nie zaszkodzi.

• 132
  • 293
  • 0

@j131 napisałeś:

> Dlatego koleżanko @Time88 jesteś tu skazana na własne eksperymenty (zniknął mi "" wśród wyświetlanego u góry

menu).

Dlatego dopytuję tutaj zakładając że spora część klientów Orange używa dekodera  4K Premium (ICU 100),

a skoro, jak ktoś tu pisał, temat był szeroko poruszany, to z pewnością są wśród nich i tacy, którzy próbowali

rozwiązania z nagrywarką. Miałam nadzieje, że komuś udało się to rozwiązać pomyślnie i napisze jakiego

grabbera używa.

Eksperymentować nawet lubię, ale perspektywa zamawiania wielu nagrywarek po kolei i ich zwracanie to już

przesada. Na początek musiałaby być jakaś selekcja.

Pozdrawiam

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2596
  • 13913
  • 68

@Time88  łamanie blokad na forum Orange?

Nawet jak ktoś to przerabiał, to raczej tu nie napisze.

Drobną wskazówkę dam > replikator portów HDMI (te tanie się nie nadają, trzeba grubszą kasę wydać), na wyjściu będzie niezakodowany materiał, ale nie bawię się w to i modelu nie podam, łączy się to z dekoderem i tyle.

Tak na koniec, przecież do ICU100 można dysk podłączyć i nagrywać, ja sensu w inwestowanie w sprzęt nie widzę, tym bardziej że ramówka z czasem jest powtarzana 😎

• 132
  • 293
  • 0

To w końcu zapis na własny użytek jest legalny czy nie? Jeśli nie, to koniec tematu.

Już wcześniej pisałam, że nielegalne rozwiązania mnie nie interesują.

Dziękuję za wszystkie posty i pozdrawiam

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2724
  • 11246
  • 110

@Time88wkleję ci jak to wynika z prawa.

Można legalnie nagrać płytę z muzyką czyjegoś autorstwa lub film, ale nie można czerpać z tego tytułu zysków w rozumieniu ekonomicznym. Dana działalność nie może też uderzać w dobre imię twórcy danego dzieła.

Można kopiować utwory na własny użytek

Użytek osobisty zwany też użytkiem prywatnym to zgoda wyrażona przez ustawodawcę na korzystanie z treści wcześniej już udostępnionych. Oznacza to, że można posiadać na swoim komputerze film lub muzykę, która została wcześniej opublikowana, ale zabronione jest posiadanie utworów, które zostały wykradzione przed premierą. Można bez przeszkód korzystać z utworów w celach towarzyskich i rozrywkowych o ile nie są one wykorzystywane na użytek komercyjny.

Każdy internauta na własny użytek może pobrać plik z muzyką ze strony www, a także wykonać jego kopię na płycie CD czy odtwarzaczu mp3. Dozwolone jest również odtwarzanie tej płyty na urodzinach. Ta zasada dotyczy pożyczania książek oraz ich kserowania na własny użytek, a także  odwiedzania stron www. Żadna z tych czynności nie narusza przepisów prawa autorskiego.

Wynika z tego że zapis jest legalny tylko na własny użytek ale nie możesz z tego czerpać korzyści majątkowych czyli np sprzedawać komuś. Może choć trochę pomogłem 🙂

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8918
  • 33

@IreneuszCDnapisał(-a)

.

Tak na koniec, przecież do ICU100 można dysk podłączyć i nagrywać, ja sensu w inwestowanie w sprzęt nie widzę, tym bardziej że ramówka z czasem jest powtarzana 😎

kolego @IreneuszCD , tak na początek, przeczytaj, co koleżanka napisała na wstępie

• 132
  • 293
  • 0

Byłoby bardzo proste rozwiązanie problemu i nie byłoby tej całej dyskusji gdyby Orange zadbał o to by kolejny dekoder

czytał/odtwarzał nagrania przynajmniej z jednego dekodera wstecz, szczególnie teraz gdy nie wypożycza się już dysku

od Orange, a można nagrywać na swoim dysku. Chyba nic nie stałoby na przeszkodzie gdyby tak właśnie było.

Normalnie w przypadku sprzętu IT jest tak, że kolejna wersja danego sprzętu umie czytać to co zostało zapisane przy

pomocy poprzedniej wersji. Oczywiście idąc wstecz w granicach zdrowego rozsądku.

Mnie by to zupełnie wystarczyło, a tak teraz zastanawiam się czy w ogóle zmienić dekoder na nowszy przy następnej

umowie. Może były lepszy, może, ale coś za coś.

Pozdrawiam