- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
4K Multi nie działa bez FunBoxa – błędy DIW-L11-5 i „null”. Czy możliwa jest wymiana na 4K Duo?
Żaden, miałem sam światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
4K Multi nie działa bez FunBoxa – błędy DIW-L11-5 i „null”. Czy możliwa jest wymiana na 4K Duo?
napisz reklamację, już to robiłeś, więc umiesz. Zażądaj odpowiedniego dekodera, powołaj się na fakt, że O! wiedziało, że nie masz Funboksa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak też już zrobiłem. Chciałem tylko sprawdzić, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i skutecznie uzyskał wymianę. Jeśli nie, spróbuję przetrzeć szlak i później opiszę rezultat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do głównego pytania tzn. czy dadzą ci drugi Duo, to nie wiem. Ale może wystarczy ci apka na własny dekoder? Skoro tak nie lubisz sprzętu operatora, to w ogóle nie musisz mieć dekodera. Apka chodzi na unicast.
A co do konfiguracji IP TV na tym sprzęcie, to w tym co pokazałeś całkowicie zbędny jest VLAN 838, ale też nie widzę w jaki sposób mógłby przeszkadzać. Zapewne istotą problemu jest to, że dekoder musi mieć dostęp do sygnału z obu VLAN, zarówno 35 jak i 839. Jeśli multicast idzie tylko na port do którego nie idzie normalny ruch internetowy, to telewizja nie zadziała. Może wstaw tam jeszcze jakiś switch łączący oba sygnały? Raportowano takie konfiguracje jako skutecznie omijające niedostatki konfiguracyjne rutera.
Na koniec słowo "wyjaśnienia" w kwestii dlaczego "wymagany" jest FB (tak naprawdę nie jest oczywiście wymagany, można bez niego to ogarnąć, ale to przecież wiesz, więc pozostańmy przy tym skrócie myślowym). Orange nie może (jak wiesz) uniemożliwiać korzystania z własnego rutera zapewniającego dostęp do internetu. Ale telewizja w wydaniu multicast nie idzie przez internet, więc Orange uważa że do tej usługi może dostęp na własnym sprzęcie utrudniać. I utrudnia. Dlaczego? Bo wynajmowane rutery to znacznie prostsza obsługa. Zarówno z punktu widzenia diagnostyki całej sieci, poszczególnych usług, jak i reklamacji. Rozumiem ten punkt widzenia, choć oczywiście go nie podzielam. Gratulacje w związku z udaną walką o zdjęcie FunBoxa z umowy - jeszcze nikt tu nie raportował takiej udanej próby, choć wielu próbowało. Najwyraźniej jesteś wyjątkowo asertywną osobą. Może więc uda ci się i w kwestii dekodera.
Powodzenia.
PS. O problemie półminutowego opóźnienia sygnału unicast w stosunku do multicast rozumiem wiesz, i to ci nie przeszkadza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki. Opóźnienie mi nie przeszkadza. Jeśli chodzi o aplikację na własnym STB z Android TV, to może trywialne, ale zależało mi na pilocie z przyciskami numerycznymi - tak wygodniej wybieram kanały. Dlatego 4K Duo działający po unicast byłby dla mnie najlepszym rozwiązaniem.
BE800 nie pozwala przypisać jednemu portowi jednocześnie zwykłego Internetu i IPTV, więc to rzeczywiście może być źródłem problemu. Mógłbym eksperymentować ze switchem, ale nie chcę dokładać kolejnych urządzeń i tworzyć obejścia tylko po to, by uruchomić dekoder - szczególnie że Orange wiedziało, iż korzystam z własnego routera.
Reklamację z prośbą o wymianę Multi na Duo już złożyłem. Dam znać w wątku, jak ją rozpatrzą. Dzięki za wyjaśnienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szymko95 masz dwa argumenty za wymianą techniczną na Duo, ewentualnie na 4K multi
Pierwsza to brak modemu i trudności z multicastami.
Druga to niekompatybilność z odbiornikiem TV.
Oba te argumenty powinny spowodować przesłanie zgłoszenia do drugiej linii obsługi i zamianę na unicastowy z powodów technicznych. Taki wariant jest dozwolony w szablonie wymiany sprzętu, na co możesz się powołać. To legalne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Alternatywą jest nie Multi 4k tylko Stream 4k. Ale jego już chyba nie dają, Duo go zastąpił.
Co do własnych "dekoderów" to przecież są takie z pilotami numerycznymi, nie za bardzo rozumiem w czym widzisz problem.
Co do "Orange wiedziało" to nie tylko śmiesznie brzmi ale jest też kompletnie nieuzasadnionym optymizmem. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby nie mieć FB i mieć IPTV na własnym sprzęcie. A o tym jaki masz sprzęt i że nie potrafisz go skonfigurować pod IP TV Orange wiedzieć nie mogło. Klient zamawia, klient dostaje to co zamówił. A że może nie będzie działało? Od tego są reklamacje (i forum NO).😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli znasz STB z Android TV, które ma pilot numeryczny i jest wspierane przez aplikację Orange TV, to chętnie przyjmę konkretną rekomendację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś