Umowa abonamentowa na 3 numery telefonu - brak internetu

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2851
  • 12157
  • 75

@BuritoSuper! Fajnie, że działa. Odnośnie rekompensaty to oczywiście możesz napisać maila z opisem sytuacji  z prośbą o rekompensatę. Tylko osobiście zalecam Ci opisać rzeczowo, dlaczego tak późno problem został zgłoszony. Bo widzisz, że tak naprawdę dziś zgłosiłeś i dziś Orange naprawiło usterkę. To mogło się wydarzyć od razu po podpisaniu umowy, więc tak naprawdę obie strony w jakiś sposób zawiniły...

To możnaby porównać do sytuacji, kiedy kupiłeś nowy samochód, który się popsuł po kilku dniach. Ty byś czekał  pół roku ze zgłoszeniem usterki i potem miał pretensje, że auto przez pół roku nie było sprawne.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 349
  • 0

@atlas_cudow

@j131 

@IreneuszCD 

@Glut 

@ketrasaArtur 

@agat13 

@Ron 

@artur912 

Chciałbym Wam bardzo serdecznie podziękować za pomoc, rzeczowe i fachowe porady.

@atlas_cudow masz rację ale sprawa była zgłaszana osobiście w salonie Orange, gdzie jak pisałem przez 2 godziny pracownik nie był w stanie zlokalizować błędu, po czym przyjął zgłoszenie i oznajmił, że będzie się ktoś z techników Orange kontaktował ze zgłaszającą. Kontakt nie nastąpił.

Wniosek o rekompensatę wysłałem, zobaczymy, poprzednie zgłoszenie powinno też być w systemie. Zobaczymy jak do tego podejdą. 

• 2851
  • 12157
  • 75

Także masz podstawę do roszczeń, jeżeli solon zobowiązał się do pomocy, a ostatecznie jej nie udzielił.  Tak na przyszłość, takie sprawy od razu zgłaszaj na infolinię. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 349
  • 0

@atlas_cudow ja to od razu zrobiłem w sobotę jak się dowiedziałem o tym problemie od mojej znajomej.

W pierwszym kontakcie telefonicznym dział techniczny też się tego nie dopatrzył tylko zresetowano ustawienia karty SIM, co nie pomogło.

Mam pewną teorię dlaczego tak się stało. Umowa abonamentowa dotyczy 3 numerów telefonów. 2 karty SIM są w aparatach typu smartfon, a 3 karta SIM jest w aparacie starego typu w tzw. klawiszowcu.

Ten aparat klawiszowy jest w dyspozycji osoby niepełnosprawnej która jedynie umie wykonywać rozmowy telefoniczne, a nie korzysta z dostępu do internetu.

Pakiet GB jest współdzielony, więc prawdopodobnie chcieli wyłączyć transmisję danych na tej karcie SIM co jest w aparacie klawiszowym, a przez pomyłkę wyłączyli na nr który powinien mieć dostęp do internetu.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5960
  • 57

@Buritonapisał(-a)

Mam pewną teorię dlaczego tak się stało. Umowa abonamentowa dotyczy 3 numerów telefonów. 2 karty SIM są w aparatach typu smartfon, a 3 karta SIM jest w aparacie starego typu w tzw. klawiszowcu.

Ten aparat klawiszowy jest w dyspozycji osoby niepełnosprawnej która jedynie umie wykonywać rozmowy telefoniczne, a nie korzysta z dostępu do internetu.

Pakiet GB jest współdzielony, więc prawdopodobnie chcieli wyłączyć transmisję danych na tej karcie SIM co jest w aparacie klawiszowym, a przez pomyłkę wyłączyli na nr który powinien mieć dostęp do internetu.

@Burito  nie ma potrzeby wyłącznie transmisji danych na klawiszowcu z perspektywy operatora. Więc to raczej nie w tym był problem ( jeśli dobrze Cię zrozumiałem).

• 2851
  • 12157
  • 75

Nie jestem pewny, czy tak na życzenie da się wyłączyć całkowicie transmisję danych na karcie sim. W sensie technicznie jest to możliwe, ale czy jest taka usługa ?  Osobiście wątpię, ale mogę mylić.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15991
  • 80

Jest w Mój Orange DCB Blokada całkowita i nie ma wtedy internetu/ Danych Mobilnych @atlas_cudow 

Screenshot_20250818-161829.jpg

• 2851
  • 12157
  • 75

@IreneuszCDDzięki za info. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnienieje. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15991
  • 80

Więcej operatorów to ma, choć różnie się to nazywa, przydatne gdy korzystasz tylko z połączeń głosowych i nie chcesz nabijać GB 😎

Można też zlecić w BOK, nałożą blokadę, nawet wtedy, jak blokady nie ma w aplikacji czy na portalu, to istnieje od dawna, choć mało kto o tym wie 😎

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21569
  • 62800
  • 860

DCB - Blokada Internet tez spowoduje zablokowanie transmisji danych, internet nie będzie działał.