Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja internet światłowodowy

ROZWIĄZANE
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Alex333  według mnie jako poczatek liczy się data i godzina  zgłoszenia awarii. 

Tak system widzi usterkę i czas jej trwania. Oczywiście, że mogła trwać dłużej, ale np jak weryfikować w systemach wyłączenia usługi przez abonentow w domu poprzez wypięcie  zasilania z modemu? Przecież widok takiej sytuacji od strony nawet systemów jest taki sam jak w przypadku uszkodzenia kabla...To by wskazywało na fakt udzielenia rekompensaty...a tak nie jest. 

Według mnie nie należy się odszkodowanie w Twoim przypadku ( chyba, że konsultant uzna początek awarii zgodnie z Twoją informacja, co będzie jego  oceną indywidualna, a nie według systemu zgloszeniowego) 

Podstawą według mnie jest czas zarejestrowanego zgłoszenia i czas odpisania przez montera 

W jednym masz rację, skoro obiecali rekompensatę, niech dadzą.  Słowo się rzekło, a według indywidualnej oceny mogą...

Kimiriko
Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy

@agat13 popieram. 

Nawet jak idzie coś tu ugrać reklamacyjne to przy samym światłowodzie mniej jak 2 zł. 

slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@Kimiriko  dlatego w moim poście do kolegi @Alex333 napisałem:

@slav72napisał(-a)

@Alex333  skoro uważasz że "jest o co kruszyć kopie" złóż ponownie reklamację na czacie dołącz również zapis rozmowy z konsultantem.

Moim zdaniem (powtarzam moim) gra nie warta świeczki, szkoda czasu na reklamację (gdyby to była dłuższa przerwa, to co innego).

bronzub
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
Solution

Ja sądzę, że dla zasady powinno się reklamować, żeby weszło w przysłowiowe pięty. Im więcej takich zdarzeń będzie, tym szybciej ktoś wychwyci istotę narastającej fali problemów.

Arti_Kn_Pl
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

Liczy się czas zgłoszenia usterki. System widzi utratę połączenia - to fakt i można by domniemywać że rozpoczęła się usterka. Ale równie dobrze abonent mógł rano wyciągnąć kabel z modemu, a później nastąpiła usterka. W tym przypadku również system będzie widział utratę połączenia. W regulaminie jest zapis o ile dobrze pamiętam, że usterkę należy zgłosić niezwłocznie po jej wykryciu.

Edit

Regulamin od 04.02.2022 mówi ju z inaczej:

Jeżeli nastąpiła przerwa w świadczeniu Usługi, mogą Państwo
zażądać od nas:

1) zwrotu lub nienaliczania opłaty abonamentowej za tę Usługę w
wysokości proporcjonalnej do liczby dni, w których występowała
przerwa w jej świadczeniu,

2) kary umownej, której podstawą jest opłata abonamentowa za
Usługę; jej wysokość będzie proporcjonalna do liczby dni za tę
Usługę, w których występowała przerwa w jej świadczeniu; kara
umowna przysługuje, jeżeli czas przerw trwał co najmniej 36 godzin
w okresie rozliczeniowym.

Highlighted
Alex333
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Złożyłem odwołanie od decyzji reklamacji. Oczywiście, że powinno się składać reklamację  takich przypadków jak mój jest na pewno mnóstwo. Skoro technik został umówiony i naprawił usterkę to informacja o rozłączeniu w systemie Orange jest tym bardziej wiarygodna.

Wyciągnięcie wtyczki z kontaktu owszem rejestrowane jest przez system jako rozłączenie, ale samo urządzenie jak FunBox też rejestruje problem z połączeniem. Tak to Orange mógłby powiedzieć, że każdy wyciąga sobie wtyczkę z kontaktu. 

Oczywiście Orange się miga, żeby nie zapłacić nawet tych 2 zł, ale dlaczego też ja mam płacić  za dzień w którym nie miałem dostępu do Internetu. Nie każdy ma alternatywne źródło dostępne. 

Regulamin mówi o 36h owszem tylko dlaczego infolinia, czat mówi o 24h i wprowadza w błąd? Chyba wspólna wersja powinna być. Nie wspominając o tym, że konsultanci potwierdzili, że rekompensata się należy.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Alex333  24 h jednorazowo, 36 przez cały okres....no, ciekawe czy się skłonią do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji?

Alex333

Zapewne się będą chcieli mignąć. Jak to Orange chcesz to akceptuj to co masz, a jak nie to możesz co najwyżej odejść.

Nie powiem na łączu, które mam działa jeszcze co najmniej 5 operatorów. Ja wybrałem Orange miałem kilka lat temu jeszcze Neostradę. Pamiętam prędkość 10 mb/s to był rarytas oczywiście z biegiem czasu bo zaczynałem od 512 kb/s. Później zerwałem umowę przeszedłem na internet mobilny i tak z 6 lat, aż w końcu nastał ten dzień w którym światłowód do mnie dotarł. 

Na sam Internet światłowodowy narzekać nie mogę. Awarie się zdarzają to jest normalne i u każdego operatora. Na razie miałem miesiąc temu awarię masową przez kilka godzin. Teraz problem z kablem. Poza tym przez niecałe półtora roku nic się nie działo. 

Owszem jeśli chodzi o zgłoszenie to szybka reakcja na drugi dzień technik. Chociaż pewnie zależy im też na czasie bo im szybciej tym lepiej. Jednak nie zawsze tak jest. 

Zasady też się liczą i jeśli nawet w piśmie powołują się na 24h przerwy co miało miejsce w moim przypadku i zostało potwierdzone to nie w porządku jest odrzucenie reklamacji, a w zasadzie to zgłoszenia. Nawet w piśmie nie wskazali czasu od..do trwania awarii. 

Poczekam na odpowiedź chociaż spodziewam się jaka może być.  

Alex333

Reklamacja została uznana.

Polecam każdemu pisać reklamację/odwołanie samodzielnie. Nie jest to może gwarancją jej uznania, ale wtedy chociaż wiemy co napisaliśmy. 

Konsultanci nie udzielają informacji na czacie co napisali w zgłoszeniu. 

slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

Wiadomość zawiera obraz

@Alex333  racja należy zgłaszać, tu moje zgłoszenie (w moim przypadku brak dostępu do światełka był dużo dłuższy)

slav72_1-1672411065968.jpeg

slav72_2-1672411133770.jpeg