- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Opłata za odstąpienie od umowy w ciągu 14 dni
Witam serdecznie,
Ostatnio zamówiłem internetowo mobilny Internet od Orange, przetestowałem ale nie bylem zadowolony z usług po czym w ciągu 14 dni tak jak opisane na stronie Orange zwróciłem router itd wraz z dokumentem zwrotu. Dzisiaj otrzymałem smsa że Orange uznało odstąpienie od umowy i po rozliczeniu konta oczekują wpłaty 53zl i teraz pytanie dlaczego zostałem obciążony? i dlaczego Orange nigdzie nie napisało ze odstąpienie od umowy w ciągu 14 dni jest płatne....
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@czarekz prawdopodobnie wyraziłeś zgodę na wcześniejsze uruchomienie usługi. Co spowodowało, że w przypadku odstąpienia ponosisz nadal koszty za opłatę aktywacyjną oraz proporcjonalne koszty abonamentu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
tak było, ale w takim razie jaki jest sens testowania usługi skoro nie moge z niej korzystać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@czarekz no niestety jest to w ten sposób, że o ile byś nie wyraził zgodę na wcześniejsze uruchomienie usługi to koszty by nie były naliczone a usługa zapewne też w tym samym czasie uruchomiona.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@RaDo_sny czyli mimo nie wyrażenia zgody usługa byłaby uruchomiona zanim ten 14 dniowy okres minie?
A jak to wygląda w przypadku zamawiania światłowodu? Czy w razie rezygnacji(14 dni) klient ponosi koszty aktywacji i instalacji? Chodzi o przejście ze zwykłej neostrady.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1) jeśli wyrażasz zgodę na wcześniejsze świadczenie usługi - usługa jest uruchamiana niezwłocznie, w przypadku skorzystania z odstąpienia płacisz aktywację (jeśli jest, bo nie w każdej promocji jest) i proporcjonalny abonament za liczbę dni kiedy faktycznie światłowód działał.
2) jeśli nie wyrażasz zgody na wcześniejszej świadczenie usług, aktywacja odbywa się po 14 dniach, wtedy korzystając z prawa do odstąpienia nie ponosisz żadnych opłat.
Przy przejściu z Neostrady na miedzi zwykle stara usługa jest odłączana po podłączeniu światłowodu, zwrocie urządzeń i zakończeniu zmian w systemie rozliczeniowym. Nie powinno być przerwy, teoretycznie może się zdarzyć że przez kilka dni usługa może być na łączu miedziowym i na świetle, ale opłaty nadmiarowe są ręcznie korygowane.
Jeśli nie wyraziłeś zgody na wcześniejsze uruchomienie usług a skorzystałeś z prawa do odstąpienia, możesz starać się o zwrot opłat w postępowaniu reklamacji. Każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, ale wydaje mi się, że raczej nie powinno być problem ze zwrotem (błąd jest po stronie Orange bo za wcześnie uruchomił usługę - chyba, że np. zmieniłeś zdanie, bo bez Twojej zgody żadna usługa nie może być aktywowana).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@zaint zgodnie z regulaminem jest tak jak napisał @Piotrekk85 natomiast w praktyce i z własnego doświadczenia wiem, że w większości przypadków aktywacja odbywa się wcześniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co ważne, jeśli wybrałeś e-fakturę na portal (by faktury były tylko na stronie www Orange), to sam musisz się skontaktować z BOK i sprawdzić kwotę faktury (o ile nie masz innych usług na tym samym numerze ewidencyjnym). Przy e-fakturze na maila - faktura przyjdzie na wskazany adres email.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »