- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedy dostanę Fakturę korygująca pozytywne rozpatrzenie mojego odstąpienia od umowy zakupy Pakietu?
Kiedy dostanę Fakturę korygująca pozytywne rozpatrzenie mojego odstawiania od umowy zakupy Pakietu Love Extra na 24 miesiące? Moje odstąpienie od umowy zakupu z dnia 4 maja, a wysłane zgodnie z pouczeniem 5 maja do Orange na wskazany adres e-mailowy, przez konsultanta z Infolinii Orange, dopiero 16 maja o godzinie 14:49 zostało rozpatrzone, tak wynika z dokładnej informacji zawartej w szczegółach zakładki pt. Moje sprawy zakończone z dnia 4 maja 2023. Zanim to nastąpiło w dniu 14 maja została wygenerowana Faktura, która zupełnie ignorowała nie tylko moje wysłane odstąpienie od tej umowy, ale nawet fakt nieaktywowania w ramach tego rzekomo kupionego pakietu, tzw. stałego elementu takich pakietów w postaci specjalnego abonamentu komórkowego Orange!
Chociaż zgodnie z obowiązującym prawem telekomunikacyjnym, w takich sytuacjach korekty wystawianych Faktur powinny być robione automatycznie, ale z uwagi na występowanie już dwóch potwierdzonych dowodami samowolnych ingerencji w moje zabezpieczenia oraz zgody, przez waszych konsultantów lub ich kierownictwo, obawiam się że takiej korekty w przypadku osób fizycznych sami dobrowolnie na mocy samego obowiązującego prawa w RP, jednak nie zrobicie. Mam na uwadze pełne uwzględnienie mojego odstąpienia od Umowy zakupu pakietu Love Extra Orange na 24 miesiące , a nie tylko moje próby punktowania niezrealizowanych poszczególnych elementów tego pakietu, w trakcie oczekiwania na waszą decyzję w sprawie rozpatrzenia mojego odstąpienia. (ostania uwzględniona reklamacja miała datę 13 maja 2023 a więc też została złożona przed datą wygenerowani najnowszej Faktury Orange z maja bieżącego roku). Natomiast z uwagi na takie udowodnione przedstawionymi załącznikami dwie próby samowolnej zmiany moich zabezpieczeń oraz zgód, zawracam się z taką prośbą o korektę Faktury, za pośrednictwem takiego publicznego Forum Nasz Orange.
- Po prostu nie chcę aby zupełnie przypadkowe lub podległe osoby w taką opisaną sytuacja też zostały wmieszane.
- Wszystkie załączniki w tym temacie zostały już udostępnione na tym Forum w moim własnym otworzonym temacie, niestety potem razem z całym moim wpisem, pod zmienionym tytułem
zostały przeniesienie pod nowy adres: https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Problem-z-umow%C4%85-faktur%C4%85-oraz-zgodami/td-p/357139 ( stan prawny 17 maja 2023).
- Wprawdzie tam już kliknąłem na rozwiązanie, na jedyną udzielną odpowiedź na zadane wtedy w tytule pytanie, ale taki wybór dotyczył bezpośrednio zadanego pytania o UOKIK.
- Mam nadzieję że wszystkie przesłane załączniki uzupełniające już wtedy poruszony temat spodziewanej Korekty faktury, poza wymaganą prawem korekta danych RODO na takim Forum publicznym, są nadal dostępne?
Były to następujące pliki jpg (dołączone jako załączniki, w swoich nazwach nie zawierały polskich liter:
1, Anulowana 16maja 2023Zrzut ekranu 2023-05-17 094737
2, 9 i 13 maj dodali sobie mojej zgody na wykorzystywanie danych mojego głosu-zrzut ekranu 2023-05-17 053004
3, Aktualna dosłana Faktura na anulowany pakiet Zrzut ekranu 2023-05-17 050213
4, Rzekoma zgoda z 9 maja 2023-Zrzut ekranu 2023-05-17 062720
5, Zakładka Moje Zgody lub ich bark na wykorzystywanie danych biometryczne mojego głosu-Zrzut ekranu 2023-05-17 052647
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedy dostanę Fakturę korygująca pozytywne rozpatrzenie mojego odstawiania od umowy zakupy Pakietu?
@BronekW dopiero w następnej fakturze w kolejnym cyklu rozliczeniowym. Takie są zasady. Czasem nawet nie widać tego w systemach przed wystawieniem następnej faktury
Kolejna opłata zostanie pomniejszona o kwotę wynikającą z korekty.
Zerknij kiedy wystawiana jest Twoja faktura i tego samego dnia w następnym miesiącu wyrówna się wszystko i będzie już na czysto .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedy dostanę Fakturę korygująca pozytywne rozpatrzenie mojego odstawiania od umowy zakupy Pakietu?
Cześć @BronekW
Korekta faktury będzie wystawiona z kolejnym terminem płatności. Opłata zostanie pomniejszona o kwotę wynikającą z korekty.
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pablo5 nie z kolejnym terminem płatności, bo to jest dwa tygodnie od wystawienia kolejnej faktury, a właśnie w momencie jej wystawienia...
Na kolejnej znajdzie info o korekcie o ustaloną kwotę zgodnie z uznaną reklamacją.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BronekWnapisał(-a)...
zawracam się z taką prośbą o korektę Faktury, za pośrednictwem takiego publicznego Forum Nasz Orange.
...
Ale rozumiesz, że nie ma takiej możliwości? Forum NO nie jest legalną drogą kontaktu klienta z Orange, to tylko forum dla użytkowników (takie samopomocowe), którzy sobie wzajemnie mogą coś podpowiedzieć i to wszystko. W sprawach reklamacji i rozliczeń z Orange też możemy jedynie coś doradzić czy podpowiedzieć, ale nic załatwić. Nikt z obsługi klienta tu nie zagląda, a nawet gdyby, to zakaz publikowania danych uniemożliwiałby akcję o którą prosisz.
Kiedy zarejestrowałeś się na NO musiałeś wyrazić zgodę na te warunki, ale dla pewności (że wszystko jest jasne) dobrze byłoby je sobie przypomnieć. Tu jest napisane wyraźnie czego można (a czego nie można) się po tym forum spodziewać. Poczytaj, unikniesz rozczarowań i frustracji.
https://nasz.orange.pl/t5/O-spo%C5%82eczno%C5%9Bci/Zasady-Nasz-Orange/td-p/45
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W praktyce w moim przypadku to wygada zupełnie inaczej, mianowicie w załączeniu przedstawiam obie korygujące faktury jakie otrzymałem z Orange, to znaczy: z maja oraz najnowszą z czerwca bieżącego roku. Dodatkowo przedstawiam potwierdzenie wpłaty pierwszej faktury korygującej z maja. Moim zdaniem wygląda to na jakiś złośliwy żart być może jakiegoś uprzywilejowanego pracownika z Orange z czatu lub infolinii jeszcze w miesiącu maju? Ponieważ pakiet Love extra zamówiony przez Internet w maju 2023, zgodnie z przepisami anulowałem w ciągu zaledwie dwóch dni ( ustawowo mamy nawet dni 14 ), ale pomimo przesłania mojego odstąpienia specjalnym adresem e-mailowym o ( jaki otrzymałem z infolinii) raz dodatkowo za pośrednictwem załącznika do czatu z mojego konta Mój Orange, moje Oświadczenie o odstąpieniu od tej realnej umowy zawartej przez Internet w maju było zupełnie ignorowane. Dopiero ponowne wysłanie mojego odstąpienia tradycyjną pocztą poleconą, spowodowało, że informacja o anulowaniu pakietu Love extra w ogóle pojawiła się, ale póki ci tylko w rubryce Moje Sprawy?
Natomiast kolejna faktura korygująca z czerwca, jaką teraz otrzymałem pomimo mojej opłaty faktury korygującej z maja, wskazuje że ani moja wniesiona oplata w maju ani moje uwagi dotyczące odstąpienia i tego Oświadczenia, są nadal po prostu ignorowana. Mam nadzieje ze Prawo Karne nawet w byłym PRL oraz Unii, przewiduje jakąś przyzwoitą dopuszczaną ilość kolejnych wystawianych faktur korygujących w ramach ewidentnej luki a polegającej na naszym obowiązkowej opłacie za przeproszeniem nawet dowolnego bubla wystawianego w ramach waszej usługi na terenie RP?
potwierdzenie odebrania mojego Oświadczenia z maja dodatkowo przesłanego tradycyjna pocztą poleconą
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IMHO jeśli nie zgadzasz się z wysokością obciążenia na kolejnej fakturze, to masz prawo to reklamować, nie musisz płacić faktury z którą się nie zgadzasz. Oczywiście zrobisz jak uważasz. Niestety na forum samopomocowym z definicji na nic bardziej konkretnego niż współczucie nie możesz liczyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedy dostanę Fakturę korygująca pozytywne rozpatrzenie mojego odstąpienia od umowy zakupy Pakietu?
Po opłaceniu faktury w maju, była już nadpłata ( po uwęgleniu mojego Oświadczenia o anulowania zamawianego pakietu przez Internet), natomiast aktualna faktura z czerwca zupełnie zignorowała moją występująca już nadpłatę ( jest tylko w szczegółowym zestawieniu informacja, że faktura z maja została w pełnej kwocie opłacona ) ale dodatkowo po raz kolejny nalicza to samo co już opłacana faktura z maja? To samodzielnie w moich załącznikach szczegółowego rozliczenia oby faktur, można sprawdzić i porównać. Pozdrawiam.
- « Poprzedni
- Następny »