- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefony na raty 0% - warunki
Udzielenie kredytu bez sprawdzenia czy PESEL nie jest zastrzeżony jest nielegalne. Zobowiązań zaciągniętych przy zastrzeżonym PESELu można spokojnie nie spłacać, kredytodawca nic nie mógłby zrobić żeby je wyegzekwować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale czy to jest "kredyt"? Prawo udzielania kredytów to chyba tylko banki i skok mają.
Orange zablokuje niespłacanego iphona i już 😉 Płać co należy jeśli chcesz korzystać 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur ja jestem klientem z 20 lat i nigdy nie miałem zaległości, a jednak sprawdzali 🙂 a tu kiedyś przedłużenie umowy też z telefonem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ronnapisał(-a)Wszystkie sieci weryfikują zdolność. I proszą o wyłączenie zastrzeżonego numeru pesel.
A jak ktoś bierze tylko abonament to też weryfikowana jest zdolność? I też trzeba wyłączyć zastrzeżenie?
Jeszcze podam fakt że przy przeniesieniu numeru nie trzeba mieć zastrzeżonego PESELu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co innego zdolność kredytowa, a co innego zastrzeżony PESEL. Kwestie zastrzeżenia są określone w ustawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na początek rozróżnijmy BIK i różnego rodzaju BIGi (czyli kolokwialnie rejestry dłużników). W Orange przy składaniu zamówienia są do wyrażenia zgody z tych dwóch, wyłącznie te drugie. Dodatkowo w bazach innych operatorów. Na screenie owszem alert z serwisu bik.pl, ale treść wskazuje weryfikację w BIG info monitor. Nie mogą sobie zweryfikować ot tak, musiałbyś wyrazić odrębną zgodę na weryfikację w bik s.a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur jak brałem iPhone w Listopadzie 2024, to sprawdzali tylko czy nie mam gdzie kredytów, na kartę w Orange od zawsze, ale przelewy z jednego banku, pewnie głównie sprawdzili zdolność kredytową, komplet danych osobowych mieli, to PESEL nie sprawdzali, był zablokowany w mObywatel.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »