Telefony na raty 0% - warunki

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Udzielenie kredytu bez sprawdzenia czy PESEL nie jest zastrzeżony jest nielegalne. Zobowiązań zaciągniętych przy zastrzeżonym PESELu można spokojnie nie spłacać, kredytodawca nic nie mógłby zrobić żeby je wyegzekwować. 

https://powroty.gov.pl/-/zastrzezenie-numeru-pesel.-dlaczego-warto#:~:text=Od%201%20czerwca%202024%2....

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

Ale czy to jest "kredyt"? Prawo udzielania kredytów to chyba tylko banki i skok mają.

Orange zablokuje niespłacanego iphona i już 😉 Płać co należy jeśli chcesz korzystać 👍

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@ketrasaArtur ja jestem klientem z 20 lat i nigdy nie miałem zaległości, a jednak sprawdzali 🙂 a tu kiedyś przedłużenie umowy też z telefonem

Screenshot_20251012_114327_Aqua Mail.jpg

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 701
  • 2452
  • 3

@Ronnapisał(-a)

Wszystkie sieci weryfikują zdolność. I proszą o wyłączenie zastrzeżonego numeru pesel. 

A jak ktoś bierze tylko abonament to też weryfikowana jest zdolność? I też trzeba wyłączyć zastrzeżenie?

Jeszcze podam fakt że przy przeniesieniu numeru nie trzeba mieć zastrzeżonego PESELu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Co innego zdolność kredytowa, a co innego zastrzeżony PESEL. Kwestie zastrzeżenia są określone w ustawie.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Na początek rozróżnijmy BIK i różnego rodzaju BIGi (czyli kolokwialnie rejestry dłużników). W Orange przy składaniu zamówienia są do wyrażenia zgody z tych dwóch, wyłącznie te drugie. Dodatkowo w bazach innych operatorów. Na screenie owszem alert z serwisu bik.pl, ale treść wskazuje weryfikację w BIG info monitor. Nie mogą sobie zweryfikować ot tak, musiałbyś wyrazić odrębną zgodę na weryfikację w bik s.a.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@ketrasaArtur jak brałem iPhone w Listopadzie 2024, to sprawdzali tylko czy nie mam gdzie kredytów, na kartę w Orange od zawsze, ale przelewy z jednego banku, pewnie głównie sprawdzili zdolność kredytową, komplet danych osobowych mieli, to PESEL nie sprawdzali, był zablokowany w mObywatel.