Telefony na raty 0% - warunki

ROZWIĄZANE

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Witam, chciałem dopytać czy ktoś z Was orientuje się jakie są warunki wzięcia sprzętu na raty 0% do abonamentu. Pytam, ponieważ nie wydaje mi się by operator komórkowy był w stanie dojść np do BIK-u i innych instytucji finansowych.

Oczywiście BIk-i itp mam czyste tylko pytam tak dla ogółu.

Z gory dziekuje za informacje

* W temacie doprecyzowałem etykietę - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Na początek rozróżnijmy BIK i różnego rodzaju BIGi (czyli kolokwialnie rejestry dłużników). W Orange przy składaniu zamówienia są do wyrażenia zgody z tych dwóch, wyłącznie te drugie. Dodatkowo w bazach innych operatorów. Na screenie owszem alert z serwisu bik.pl, ale treść wskazuje weryfikację w BIG info monitor. Nie mogą sobie zweryfikować ot tak, musiałbyś wyrazić odrębną zgodę na weryfikację w bik s.a.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 ODPOW. 16

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

własnie mnie to zastanawia, ponieważ np PLAY weryfikuje BIK, znajomy ostatnio przedłużał umowe i brał telefon i kazali mu ostrzec pesel w celu weryfikacji i przeszyła informacja z BIKu, że ma weryfikację

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@Gatek  masz napisane jasno, że Orange nie.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

W lutym 2023 przy wzięciu samego telefonu weryfikowało

Screenshot_20251012_090702_Aqua Mail.jpg

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

Wszystkie sieci weryfikują zdolność. I proszą o wyłączenie zastrzeżonego numeru pesel. 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

W lutym 2023 przy wzięciu samego telefonu weryfikowało

To ciekawe. W marcu- maju 2023 kupowałem urządzenia na raty w Orange i żadnych alertów z BIK z tego powodu nie miałem. Raty Orange na przestrzeni lat przeszłych nigdy też nie były widoczne  w BIK. Jak jest w tym momencie, to nie wiem, bo nie mam teraz wykupionej usługi w BIK

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Nawet zwykła wymiana karty SIM wymaga odblokowania numeru PESEL. BIK nie jest w to zamieszany, IMHO, ale baza PESEL tak.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Wszystko zależy od historii u operatora. Inaczej są weryfikowani klienci, którzy dopiero dołączają do operatora z chęcią zakupu urządzeń na raty, a inaczej, jeśli klient już kilka lat jest u operatora i brał już urządzenia na raty. Przy długiej historii nie zauważyłem, aby operatora potrzebował od strzeżenia PESEL-u przy kolejnym zakupienia urządzenia na raty.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@j131napisał(-a)
Nawet zwykła wymiana karty SIM wymaga odblokowania numeru PESEL. BIK nie jest w to zamieszany, IMHO, ale baza PESEL tak.

PESEL- tak jeśli chodzi o sim. Ale mamy screen, że Orange był zainteresowany BIK, co dla mnie jest zagadką, bo się z tym nie spotkałem