Pomoc w doborze oferty. Czy ta jest atrakcyjna?

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 66
  • 0

@j131 

Szczerze mówiąc ten temat chciałem też poruszyć, ale myślałem żeby założyć nowy temat w odpowiednim dziale, ale... jeśli już go poruszyłeś to pozwolę sobie go pociągnąć 😁

Wstępnie przygotowałem się do instalacji.

Do "pokoju 1" ma wchodzić kabel z klatki schodowej. Tutaj jest także TV, zatem tu będzie stał Funbox i pierwszy dekoder. 
Plan jest taki, że do Funboxa podpinam swój router a od niego kabel leci do drugiego pokoju, do mojego drugiego routera do którego podłączam dekoder multiroom.

Obydwa moje routery obsługują IGMP Snooping i multicast, więc zakładam brak problemów. 
Jeśliby się jednak pojawiły, to awaryjnie puściłem także drugi kabel który połączy multiroom z funboxem.

Kable które przeciągnąłem położyłem już przyszłościowo kat. 6A.

Wydaje mi się, że jedyne co instalator będzie musiał zrobić, to przewiercić się z klatki schodowej do mieszkania, wpuścić kabelek i podłączyć do Funboxa. Reszta powinna być formalnością.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Generalnie używanie wielu ruterów (w sensie kanonicznym tego terminu) jest wysoce niewskazane. W szczególności IP TV nie będzie działać w takiej konfiguracji. Chyba że skonfigurujesz te "rutery" jak AP tylko, czyli sprowadzisz je do roli zwykłego przełącznika (switch). Funbox ma cztery port eternetowe, jest sens podłączać dodatkowe przełączniki tylko jeśli ich braknie. Albo żeby rozgałęzić sieć. Ale generalnie plan jest dobry.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

@j131 dobrze że o tym wspomniałeś, też miałem wątpliwości jeśli chodzi o tv od Orange ale pomyślałem że skoro nie mam usługi to nie będę się wychylał;)

• 22
  • 66
  • 0

@j131 

Tak to rozwiązałem z uwagi na konieczność pokrycia całego mieszkania sygnałem WiFi dla ok 40 urządzeń IoT które potrzebują dostępu do sieci. Do tego dochodzą urządzenia domowe, laptopy, telefony itp.

Natomiast jeśli chodzi o połączenia przewodowe to do "pierwszego" routera mam podłączone dwa kable puszczone na drugi pokój, kolejny do PC, serwera NAS i do monitoringu, więc już 5 gniazd zajęte.

Dzięki użyciu własnego sprzętu mam większą kontrolę nad swoją siecią, mogę odizolować sobie pasma, ustawić sieci VLAN, VPN, czy choćby zablokować niechciany ruch w razie potrzeby.  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Dekodery vlanow nie rozumieją. A dla lepszego wifi wystarczy lepszy AP, nie trzeba rutera. Do TV sieć musi mieć płaską numerację, albo musiałbyś zapewnić igmpproxy na każdym ruterze za którym jest dekoder. Do rozgałęziania sieci wystarczą tanie przełączniki, nie trzeba ruterów. Jeśli masz większe wymagania, to może lepiej byłoby celować we własny ruter? Zamiast Funboxa. Ale do tego musisz mieć ONT, i tu zaczynają się schody. Ale to teraz jest jedyna okazja żeby je dostrzec i ewentualnie pokonać.

• 22
  • 66
  • 0

@j131napisał(-a)
Jeśli masz większe wymagania, to może lepiej byłoby celować we własny ruter? Zamiast Funboxa. Ale do tego musisz mieć ONT, i tu zaczynają się schody. Ale to teraz jest jedyna okazja żeby je dostrzec i ewentualnie pokonać.

Zazwyczaj jest to tak, że jeśli człowiek o czymś nie wie, to znaczy że nie jest mu to potrzebne, czy jakoś tak 🙂

Widziałem, że ludzie często dopytują o ONT, ale sam do końca nie wiem jakie zalety niesie ze sobą takie rozwiązanie i jak mógłbym to u siebie wykorzystać.

Cenię sobie obecność urządzenia dostarczonego przez operatora, bo ma ono zapewnione długotrwałe wsparcie, czego zwykle nie można powiedzieć o urządzeniach konsumenckich.

Mnie w sumie wystarczy publiczne ip, możliwość przekierowania portów, jak najniższe pingi i usługa trzymająca deklarowane parametry prędkości. 

Jakie zalety ma ONT? W czym może pomóc jego instalacja?

• 882
  • 3819
  • 6

W dużym skrócie ONT to możliwość instalacji własnego modemu, jest on niezbędny również przy instalacji łącza orange działającej na infrastrukturze innego operatora. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@_Artek_napisał(-a)

W dużym skrócie ONT to możliwość instalacji własnego modemu. 

Modemu? Chyba routera 🙂  Ale tak, to najważniejsza zaleta. 

• 882
  • 3819
  • 6

Modem i ruter to dla mnie zamienne terminy ale faktycznie będąc odrobine bardziej. precyzyjnym masz racje.  @atlas_cudow 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Nie odbieraj tego jako czepianie się. Modem a router to zupełnie inne urządzenia. Niektóre routery zawierają modem. W tym przypadku rolę "modemu" przejmuje ONT.