Nowa umowa (światłowód) podłączenie gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 193
  • 590
  • 2

Nowa umowa (światłowód) podłączenie gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

A wiecie może kiedy następuje aktywacja usługi światłowodowej?

U innego operatora miałem to od razu a na forach pisząc,że nawet kilka dni.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15684
  • 64638
  • 827

@Tomiii  aktywacja następuje  kiedy zlecenie na przyłącze jest odpisane jako zrealizowane  przy samoinstalacji, a przy pełnej z technikiem, gdy modem się zaloguje do sieci 

• 128
  • 381
  • 3

Tak poza tematem, u mnie technik trochę walczył, Funbox 7 nie chciał się "zapiąć"  i po telefonie okazało się, że muszę wyłączyć Funboxa VDSL2 🤷

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8800
  • 35733
  • 298

@Tomiiinapisał(-a)

A wiecie może kiedy następuje aktywacja usługi światłowodowej?

U innego operatora miałem to od razu a na forach pisząc,że nawet kilka dni.

Jak to kiedy? Instalator podłącza wszystko, konfiguruje, pokazuje ci że usługa działa i dopiero wtedy podpisujesz mu papiery.

• 15684
  • 64638
  • 827

@Tomiii  to normalne, miałeś migrację do FTTH z VDSL. Ten sam login, a więc to zrozumiałe 

• 193
  • 590
  • 2

@j131 

Filmiki dodane przez orange pokazują,że trzeba czekać aż dostanie się smsa o aktywnej usłudze i dopiero wtedy samodzielnie się wpina router.

Aczkolwiek podczas składania zamówienia jako opcja było usługa "asysta instalacyjna " czy jakoś tak,ale domyślnie nie jest to ustawione.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8800
  • 35733
  • 298

A, to masz samoinstalację, to jest możliwe tylko wtedy gdy już nie ma potrzeby żeby instalator cię odwiedzał. Czyli masz gniazdko i dasz sobie radę z kabelkami. To wtedy nie wiem ile trwa, ale raczej niedługo. Płatnej asysty nie ma sensu kupować.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2332
  • 7027
  • 227

Do 30 dni od aktywacji usługi możesz zamówić bezpłatna asystę jak coś.

• 15684
  • 64638
  • 827

Dodam więc, że umowa wchodzi w życie od momentu odpisania wykonania gniazdka optycznego i zamknięcia procesu instalacji. To kiedy podłączysz sprzęt zależy już tylko od SMS-a z info, że już usługa aktywna. I to jest początek trwania umowy 

• 128
  • 381
  • 3

Nie wiem czy w Twoim przypadku będzie tak samo, ale u mnie technik był koło 11, światłowód działał od razu chyba ze względu na aktywny VDSL, bo prędkość na początku miałem pełne 80/8.  Pełną prędkość aktywowali drugiego dnia o 10:37 (w sobotę) 

Screenshot_20251220_131804_Messages.jpg