Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód Orange na sieci innego operatora

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1685
  • 13566
  • 2

@Misiek62 , fajnie wygląda to na papierze, ale nie w realu. Jakoś przez tyle lat zabiegania o światłowód, Orange ani nie kiwnął palcem. To mi pachnie tylko i wyłącznie szmalem. Jak dostaną, to zrobią. Swego czasu, tak z czystej ciekawości, spojrzałem u nas na jeden adres i akurat ten widział światełko w tunelu, chociaż jego sąsiad nic a nic o tym nie słyszał. Mnie pasowałby tylko taki układ, że przez drogę raptem parę metrów i cyk, światełko mam na słupie Orange. Dwóch lokalsów na infrastrukturze Tauronu jakoś nie mieli oporów, bo przecież weszli prawie jak na gotowy teren. Tylko tyle i aż tyle. Skalkulowali inwestycję i przejmują po kolei tych, co siedzieli na miedzi. Może i sam podpytam lokalsa, bo z ich lokalizacji do mnie nie było mi po drodze z racji różnicy terenowych. Ze słupa do słupa to wygoda, czas i koszty mniejsze..tak mi się przynajmniej wydaje. 

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 40
  • 0

Nie rozumiem, o co chodzi z tym stałym IP. W domu mam do swicha podpiętą kamerę, domofon i dwa Unifi, czy jak np. skorzystam z operatora Play to nie będą poprawnie działać mojej usługi? Nadmieniam, że jak zmieniany miałem Funbox to zmieniłem na wcześniejszą nazwę i hasło sieci i wszystko działa.  Czy jak zrobię podobnie przy sprzęcie Play to będą problemy? Bo nie łapie 🙈

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19894
  • 57511
  • 783

@Adam7777 jeżeli korzystasz z aplikacji do obsługi urządzeń będących w sieci lub tylko wewnątrz swojej sieci, to dla Ciebie żadna różnica, czy to będzie zewnętrzny IP, czy nie.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 631
  • 2651
  • 15

@Adam7777Nie myl stałego IP z publicznymi. Stale publiczne IP jest praktycznie nieosiągalne dla osób prywatnych,  u dużych operatorów.  Natomiast publiczne IP, ale zmienne to nie problem, bo są usługi DDNS. Jedynym z ciekawszych zastawań publicznwgo IP jest " Net Flix". Dzięki temu możesz współdzielić konto ze znajomkami 🙂 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6550
  • 26837
  • 217

@Adam7777napisał(-a)

...

czy jak np. skorzystam z operatora Play to nie będą poprawnie działać mojej usługi?

...

Trudno powiedzieć. IMHO większość lub niemal wszystkie sprzęty IoT (np. takie jak wymienione) obecnie są sterowane pośrednio i  nie wymagają publicznych IP. Diabeł jednak tkwi w szczegółach, bez nich nie sposób przewidzieć co będzie działało normalnie bez publicznego IP, co będzie trzeba skonfigurować inaczej, a co nie zadziała. Notoryczne problemy z prywatnymi IP mają niektóre konsole do gier (taki przykład).

Tak czy siak lepiej mieć go niż nie mieć, a o ofertach innych operatorów rozmawiać na ich forach.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 595
  • 2517
  • 5

Jestem chyba jednym z ostatnich abonentów którzy przedłużyli umowę bez dopłaty za "internet na infrastrukturze innego operatora" jedyne co mnie w tej innej infrastrukturze denerwuje to fakt że nie mogę wziąć prędkości wyższej niż 600/100 u konkurencji za te same pieniądze które płacę tutaj mógłbym mieć ten teoretyczny 1GB ale po koncentryku sam nie wiem co robić bo nawet korzystając ze wszystkich kodów rabatowych zawsze wychodzi ok 10zł drożej niż na nieokreślonym właśnie przez te dziwne dopłaty......