Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód Orange na sieci innego operatora

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5497
  • 18588
  • 186

Pisywałem już o tym, ja mam usługi od Orange na światłowodzie kładzionym w ramach POPC przez innego operatora. Jak na razie nie było problemów technicznych gdzie byłaby konieczna współpraca operatorów. 

• 6487
  • 26624
  • 217

@bronzub 

Każdy światłowód jest lepszy niż dowolne łącze miedziane. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 588
  • 2496
  • 5

Potwierdzam, nie ma żadnych problemów na infrastrukturze  innego operatora, jedynie dopłata (chyba 5zł) i ograniczenie prędkości do 600 lub 900mb ze względu na ONT. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19789
  • 57287
  • 781

Czy tylko Orange stosuje dopłaty do internetu światłowodowego na infrastrukturze innego operatora? Mam w jednej lokalizacji internet od innego operatora na infrastrukturze Orange i żadnych dopłat dodatkowych nie ma z tytułu korzystania z łącza Orange.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 604
  • 2550
  • 14

@ketrasaArtur Nie tylko Orange, ale tylko Orange mówi o tym wprost. Dodatkowe opłaty są również za przyłącze FTTH do domów jednorodzinnych.  

• 19789
  • 57287
  • 781

@atlas_cudow to nawet jak na infrastrukturze Orange inny operator doliczył dopłaty, to i tak wyszło taniej niż Orange proponował na swojej sieci. 

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 604
  • 2550
  • 14

@ketrasaArtur Operatorzy mają różne koszty. Samo przydzielenie publicznych IP to dość duży wydatek.  Zapewne jest jeszcze dużo więcej niuansów, ale musiałby się wypowiedzieć ktoś z Orange. 

• 19789
  • 57287
  • 781

@atlas_cudow do moich potrzeb nie jest mi potrzebne publiczne IP, ale wiem jaka to wygoda. 

• 6487
  • 26624
  • 217

Jeśli mowa o kosztach takich rozwiązań, to nie ma sensu pisać że ktoś tam ma jakieś pozycje na fakturze, których ktoś inny nie ma i dlatego ktoś drugi ma lepsiejszą umowę niż ktoś pierwszy. Orange akurat celuje w wymyślaniu dodatkowych oplat, tylko po to właśnie żeby chwalić się niską ceną usługi podstawowej. Liczy się jednak ostatecznie końcowa kwota faktury, i tylko ją trzeba brać pod uwagę, nie liczbę sztucznych pozycji na fakturze.