Nie można wyświetlić tego widżeta.

Studiomed w "Hade"

ROZWIĄZANE

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1048
  • 4301
  • 19

Studiomed w "Hade"

Aż sprawdziłem parametry kanału na sat. Faktycznie jest 720x576i25 / SDR.

Bitrate dla video 1096, dla audio 120.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 129
  • 499
  • 0

Studiomed w "Hade"

Źródło Wirtualnemedia:

"Zmiana standardu nadawania na satelicie wynika z wysokich kosztów. Przekaz na satelicie utrzymywany wyłącznie ze względu na abonentów Canal+. Wszyscy pozostali operatorzy oraz platformy streamingowe otrzymują sygnał wysokiej rozdzielczości – mówi Wirtualnemedia.pl Dominik Tzimas, CEO Idea4Broadcasting, nadawcy Studiomed TV."

A zatem jeśli to HD, to nie widzę praktycznie  różnicy wobec SD.

Ciekawe jaka jest jakość u innych operatorów poza sat?

• 1048
  • 4301
  • 19

Studiomed w "Hade"

No cóż. Opis HD pewnie dotyczy samej rozdzielczości 1080.  Kiedyś nawet był taki twór Super HD, czyli zwykły HD, z normalnym BR. Na sat zwykle bitrate oscyluje około 2000 -3500. Na IPTV pewnie mniej.

• 129
  • 499
  • 0

Studiomed w "Hade"

Jak ktoś posiada wiedzę, ile obecnie bitrate mają kanały HD w Orange to miło by było, gdyby się z nią podzielił.

Kiedyś pisano tutaj o 8 mb/s. Ale to było dawno.. temu.. 😉

A jak jest obecnie: stały, zmienny bitrate?

Jeśli stały to Studiomed przeczy takiej tezie. Taka byle jakość nie powinna być uznawana jako HD.

Multicast w założeniu miał dostarczać bardzo dobrą jakość obrazu.

* W dodatku ten kanał, ze 2 x jest powtórzony na liście kanałów. 😀 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7008
  • 28750
  • 229

Studiomed w "Hade"

@Praziomeknapisał(-a)

...

Kiedyś pisano tutaj o 8 mb/s. Ale to było dawno.. temu.. 😉

A jak jest obecnie: stały, zmienny bitrate?

...

Sygnał IPTV jest dostarczany do dekodera ze stałym bitrate, każdy kanał HD zajmuje około 8Mbps. Tak jest już od dawna i się nie zmienia.

Piszę to na podstawie pomiarów polegających na eksperymentalnym ograniczaniu pasma pomiędzy dekoderem a internetem - przy tej wartości zaczyna się transmisja pogarszać. Wartość ta zupełnie nie zależy od subiektywnej jakości technicznej, ale biorąc pod uwagę bardzo kiepską dokładność takiego pomiaru niczego innego nie należy się spodziewać - potrzebne mi to było do ustawienia QoS w LAN i do tego się ten szacunek nie nadaje. Faktyczny stopień kompresji pozostaje słodką tajemnicą operatora. Zapewne możnaby przeprowadzić pomiary dokładniejsze, ale nie chce mi się.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14648
  • 60264
  • 743

Studiomed w "Hade"

Ja tam się aż tak nie znam, ale czy polepszenie jakości niektórych kanałów obserwowane ostatnio automatycznie  nie wymusza zwiększenia bitrate? 

• 1048
  • 4301
  • 19

Studiomed w "Hade"

Piszę to na podstawie pomiarów polegających na eksperymentalnym ograniczaniu pasma pomiędzy dekoderem a internetem - przy tej wartości zaczyna się transmisja pogarszać.

Obawiam się, ze to nie jest prawidłowe podejście. To działa raczej działa tak, że serwer wie, z jaką prędkością pobierasz stream i żeby nie przytkać  łącza, zmniejsza jakość TV  - proporcjonalnie do aktualnej przepustowości.

Czyli jeżeli masz 8Mbps to stream'em leci pewnie ~ 500kb.  Jeżeli masz 20Mbps to 1000kb itd...

Łatwo to zweryfikować na podstawie niezależnych telewizji, które nadają za free na zasadzie m3u.

Oczywiście kwestia codeków też jest ważna. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7008
  • 28750
  • 229

Studiomed w "Hade"

Multicast nie dostaje żadnej zwrotnej informacji, pompuje wszystko. Pomiar jest prawidłowy. W tym protokole mam dostępne tylko IP TV od Orange, to formalnie nie wychodzi w ogóle do internetu, jest transmitowane osobnym VLAN, z wydzielonym dla niego pasmem, aż do Funboxa.

Z uwagi na bardziej złożony LAN, potrzebowałem tę separację utrzymać w jej obrębie (żeby nikt mi nie zakłócał telewizji wysycając połączenia np. kopiowaniem plików w LAN).

• 129
  • 499
  • 0

Studiomed w "Hade"

U konkurencji łatwiej to zweryfikować. Oferuje  apkę na Google TV, Apple TV i pomiary wynoszą ok 7mb/s przy w miarę stałym bitrate. A jest to telewizja OTT. @janio1 z tego co pisał z takiej usługi korzysta.

Ciekawe jaką tam mają np. jakość na Studiomed?  😉

• 1048
  • 4301
  • 19

Studiomed w "Hade"

Racja, zapomniałem, że to leci mutlicastem (zwracam honor), ale to nie oznacza, że takiego mechanizmu nie ma sam dekoder, w końcu coś pogorszyło ci jakość?

Niemożliwe, aby stream zajmował aż 8Mb.