- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
No pewnie, dlatego to jest kiepska metoda. Mnie było wszystko jedno jaki jest faktycznie przesył, zależało mi tylko na określeniu ile pasma muszę zarezerwować dla dekodera, żeby nie miało to wpływu na pracę dekodera (na czymkolwiek tam ona polega). Czyli jest to w najlepszym razie szacunek od góry, na pewno nie zajmuje więcej. Dalsze rozkminianie transmisji idących do i z dekodera jest oczywiście możliwe, i może coś więcej by powiedziało, ale zbyt leniwy jestem żeby to analizować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
To dla chętnych, w celach edukacyjnych, zostaje splitter HDMI z obsługą HDCP i nagranie kawałek materiału. Samo urządzenie jest legalne, możne je kupić na allegro.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
@atlas_cudow Otrzymasz wtedy bitrate materiału po dekompresji przez dekoder, prawda?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba znalazłem takie splitery, które wycinają tylko dane HDCP. Tak myślałem, że zostanie mi to wytknięte, ale już nie chciałem wchodzić w to dalej, bo zaczyna się robić nielegalnie. Mówiąc krótko, zdaje się że HDCP zostało już złamane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
Niestety, ale bez zgody dekodera na dostęp do informacji technicznych nic nie da się zrobić.
Możemy sobie popatrzeć na to co z tej czarnej skrzynki wychodzi, możemy ocenić jak szerokim strumieniem wchodzi, ale jak jest skompresowane to się nie dowiemy na podstawie tego co ze skrzynki wychodzi. Ponadto to zależy od wielu czynników; wystarczy że dysk zacznie szwankować w ICU100 i sygnał na HDMI zacznie wyglądać tragicznie, niezależnie od jakości wejściowego sygnału.
A, jeszcze co do tych nagrywarek - te które widziałem robią kompresję po swojemu i one mają jak jeden mąż beznadziejną obsługę dźwięku, to też będzie zafałszowywać ocenę (nawet gdyby optymistycznie i zupełnie nierealistycznie założyć że kompresja i dekompresja będzie zależna tylko od zawartości).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
Nie jestem ekspertem, ale miałem na myśli złamanie protokołu na zasadzie Oscama w tv sat. Tylko tu mowa o sygnale między pudełkiem a TV a nie między dekoderem a dostawcą. I pisze to na zasadzie ciekawostki. W żaden sposób nie chce kraść sygnału.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
Ale przez HDMI idzie sygnał wideo zdekompresowany. Czyli dekoder już z nim zrobił co miał zrobić, i jego "bitrate" zależy tylko od rozdzielczości i głębi kolorów (zapewne w dużym uproszczeniu). HDCP to tylko szyfrowanie (które faktycznie idzie zdjąć). Sygnał audio (żeby nie było za prosto) może być skompresowany, ale wideo nie. Tak czy owak, nie wydaje mi się żeby to była lepsza metoda oceny stopnia kompresji materiału wejściowego niż rzut oka na telewizor...
W ogóle ten kto projektował to złącze i protokół powinien IMHO siedzieć. Żeby nie uwzględnić ścieżki danych z napisami w specyfikacji...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Studiomed w "Hade"
@ryba168 meritum tematu to opis, że mamy na liście kanał HD a bliżej mu do kanału z jakością ze standardem niemal VHS.
Jakby nie było takiego opisu to nie rozpoczynałbym dyskusji. Dlatego jestem ciekawy faktycznych parametrów technicznych tego w Orange.
Równie dobrze można by dopisać HD do paczki np MTV czy 4 Fun.
Mam aktualizację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
Ja mam telewizję od Orange i od lokalnego operatora, który bierze sygnał od Jambox na osobnych vlanach i jest to IPTV.
Nie ma opóźnienia sygnału względem telewizji naziemnej.
Jakość Studiomed jest u lokalnego w HD i obraz żyleta, a w Orange rzeczywiście jak się na to patrzy to wygląda na HD, ale z bardzo dużą kompresją sygnału.
Kanałów w 4K też jest trochę.
Zamieszczam opis telewizji od lokalnego operatora.
Telewizja jest w pełni cyfrowa co oznacza, że dostarczamy ją do Twojego telewizora w takiej jakości w jakiej nadaje ją nadawca. W żadnym miejscu naszej sieci nie idziemy na kompromisy, nie reenkodujemy, nie upscalujemy, nie zmniejszamy przepływności strumienia bitowego.
Kablówka nasza reemituje sygnały telewizyjne i radiowe w takiej jakości w jakiej są one dostarczane nam przez nadawców programów. Korzystamy z najlepszych źródeł sygnału, więc nie boimy się powiedzieć, że jakość obrazu w naszej telewizji jest najlepsza na rynku. Staramy się, aby jak najwięcej kanałów było w jakości HD i dotrzymujemy tego słowa, będąc w czołówce operatorów oferujących największą ilość kanałów HD. Oferta programowa telewizji jest stale rozbudowywana o nowe kanały w jakości HD. Warto też zaznaczyć, że nie tylko kanały możemy nadawać w HD, już dziś oferujemy także materiały HD w usłudze wideo na żądanie VOD.
Jakość obrazu w telewizji od lokalnego jest rzeczywiście rewelacyjna. Wszystkie programy są w 50 fps. Obraz jest płynny.
Różnica jakości pomiędzy oboma dostawcami jest bardzo duża na korzyść lokalnego.
Pozdrawiam.