Problem z aplikacją Orange TV na Samsungu i komunikat "błąd odtwarzania, spróbuj później"

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 50
  • 96
  • 1

Problem z aplikacją Orange TV na Samsungu i komunikat "błąd odtwarzania, spróbuj później"

@atlas_cudow, Telewizja nie umiera i nie umrze !

Sam dostęp do płatnych pakietów kanałów w Polsce to blisko 11 mln abonamentów (w tym także gospodarstw, a jedno gospodarstwo to średnio 2,5 człowieka) co daje  nam średnią liczbę ponad połowę ludności Polski, którzy w tym roku mają dostęp do płatnej telewizji , a to sporo !

Większość Polaków wybiera ofertę płatną i ma do niej dostęp.

Pozostała połowa Polaków wybiera ofertę bezpłatną m.in. bezpłatną naziemną cyfrową lub satelitę  z kanałami bezpłatnymi , itp.

Zmienia się tylko jedna rzecz, kiedyś większość kanałów dystrybuowana była przez satelity, a teraz jak większość Polaków ma już światłowody to leci przez internet, wszystko przenosi się do internetu, ale kanały telewizyjne są bardzo popularne bo cały czas ich przybywa i powstają nowe !

Nadawanie w telewizji naziemnej czy przez satelity jest drogie (wynajęcie transponderów), ale nadawanie OTT, IPTV przez internet jest tańsze, cały czas nowe kanały powstają i telewizja mocno się rozwija !

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4555
  • 22945
  • 106

Oj to była moja subiektywna opinia, a nie fakt. Sam raz na jakiś czas doładuje kartę TNK, kiedy wiem że przyjadą jakieś dzieciaki i będą chciały obejrzeć bajki.  A na co dzień ani ja, ani nikt z moich znajomych nie oglądamy telewizji, z wyjątkiem wydarzeń sportowych. Sam nawet podłączyłem sobie z ciekawości Start+ a potem Magente. Tylko to wygląda na zasadzie "o! Działa!" I potem już nie włączam tych aplikacji 🙂 Poza tym dla mnie jest  niewygodne używanie aplikacji, dlatego mam CI z kartą TNK. 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10118
  • 42631
  • 350

@pietrek111napisał(-a)

...

Nadawanie w telewizji naziemnej czy przez satelity jest drogie (wynajęcie transponderów), ale nadawanie OTT, IPTV przez internet jest tańsze

...

Na czym opierasz te szacunki? Możesz podać jakieś źródła/liczby czy to tylko twoja intuicja? Nawet jeśli to tylko Twoja opinia rad bym poznać jakieś konkrety. 

Generalnie robienie czegokolwiek w tej skali jest drogie, a ferowanie opinii wziętych "z powietrza" jest tanie. Poza tym co innego OTT, co innego IPTV a naziemna to jednak nie to samo co satelitarna. Struktura i podział kosztów są zupełnie inne. Ale niekoniecznie "nadawanie" (zdefiniuj "nadawanie").

• 50
  • 96
  • 1

Na matematyce ze szkoły podstawowej. Dane masz na stronach internetowych wszystkie szczegółowe oraz AI, ale to za bardzo nic nie ma związane z tematem, ale jak chcesz trochę to proszę bardzo, przykładowo:
Wynajęcie transpondera na Hotbird - ~ 4 000 000 euro / rok

Średnio na transponderze mamy 10 kanałów HD, co daje mocno uśrednione ~ 400 000 euro rocznie za samo miejsce w promocji na transponderze, a to tylko jeden z wielu kosztów.
Nadawanie przez internet jednego kanału, który ma oglądalność mniejszą niż pierwsza piątka jest ułamkiem tej ceny, da się to policzyć idealnie, ale to nie ten temat, jest to ułamek.
Orange kiedyś nawet w Polsce miało swoją platformę przez satelity Hotbird (dzielili się kosztami z Canal+/Polsatem i dodali swój system kodowania do wspólnych kanałów satelitarnych), jednak koszta nie były współmierne do zysków mimo że płacili ułamek ~1/3 opłaty, więc przy mocnym rozwoju IPTV/OTT nie miało to sensu biznesowego i zrezygnowali z technologii satelitarnej.

Polsat i Canal+ też to zrobią , kwestia czasu, już przykładowo dla porównania w pakiecie PolsatBoxGo przez intenet masz 200 kanałów, taniej i bez umowy (30 dni), a przez satelitę w PolsatBox masz 139 kanałów , drożej i z umową na 2 lata. Wszystko przenosi się do internetu, świata nie zmienisz 🙂 Matematyka jest prosta 🙂

Ciekawe czy Orange i jak szybko będzie wprowadzał poprawki do aplikacji na telewizory Samsung, mam nadzieję, że przeczytali sporo na facebookach i różnych forach bo trochę tego jest 🙂

• 4555
  • 22945
  • 106

Na sat jest jeszcze dodawany CAID 0500 i stare karty viaccess od Orange dekodują kanały, więc można powiedzieć, że Orange jeszcze istnieje na 13e 🙂 Z tym , że nie da się kupić oferty. A reszta twoich wyliczeń to Ctrl+C - Ctrl-V bzdur z satkuriera 🙂 Modele biznesowe nie są tak proste jak się wydaje...

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10118
  • 42631
  • 350

Widzę tylko szacunki kosztów SAT. A szacunki kosztów alternatywy?

IMHO to nie koszta (a na pewno nie w ten sposób liczone) przesądzają o zwiększonej popularności kablowych metod dystrybucji, tylko możliwość zaoferowania w tej technologii usług dla SAT niedostępnych.

Tak czy owak ma to zerowy związek z tematem wątku.

• 4555
  • 22945
  • 106

Na satce działa to mniej więcej tak, że dany kanał jest nadawany np przez Polsat Box, ale do kanału podczepiony jest tzw. CAID, czyli wersja kodowania. I dany kanał pomimo, że jest nadawany na transponderze PB, to koszty nadawania są partycypowane. Nie wiem dokładnie jaki jest rozkład kosztów bo to raczej publiczna wiedza nie jest ale , jeden kanał może mieć kilkanaście CAID, czyli obsługiwany może być przez wiele wersji lub rodzajów kodowania. 

Wracając do tematu.  W multicast raczej działa to tak samo, jak  na satelicie. W unicast są różnice ale jak działa to technicznie to nie wiem. Dlaczego przycinają pasmo dla TVP? W sumie @pietrek111  może mieć z pewnej strony rację z tym, że warstwy biznesowej to my to nie odgadniemy. 

• 50
  • 96
  • 1

Wszystko napisałem idealnie, przykładów masz dziesiątki:

- dlaczego paczka kanałów MWE nadaje przez satelity w SD, a nie HD jak przez internet ? Koszta !!

- dlaczego paczka Polcast (Polonia 1/ Tele5 / Novela TV/ Water Planet) nadaje przez satelity w SD, a nie HD jak przez internet ? Koszta !!

- dlaczego sporo naszych kanałów muzycznych nadaje przez satelity w SD, a nie HD jak przez internet ? Koszta !!

- dlaczego wPolsce24, Stopklatka i inne nadają przez satelity w SD, a nie HD jak przez internet ? Koszta !!

Koszta są tak duże, że nadal mniej popularne stacje muszą nadawać w SD przez satelity mimo, że mamy 2026 rok (nadawanie przez satelity w SD jest dużo tańsze niż HD, bo mniejsze pasmo leci z powodu mniejszej rozdzielczości i gorszej jakości) ! Naturalnie te same kanały nadają w HD przez intenet z dużo lepszą jakością.

Satelita jeżeli kanał nie jest w pierwszej piątce (nie ma dużej oglądalności) jest drogi i zawsze był drogi w stosunku do nadawania przez internet, nic tutaj się nie zmieniło, zapytaj nadawców. Orange dawno zrezygnowało z satelity, wszystko przenosi się do internetu.

Czy wiemy kiedy błędy w aplikacji na Samsungi będą miały jakieś numerki albo będzie info że multiroom jest już zajęty, dzisiaj miałem dwa telefony od znajomych i musiałem wyjaśniać że ten błąd to z pewnością zajęty slot multiroom, nie wierzyli mi 🙂 

• 4555
  • 22945
  • 106

@pietrek111 Nie krzycz na mnie bo się obrażę. 

Poza tym widzę, że jesteś skłonny do spekulacji, które w branży TV Sat są częste.  Biznes nie jest tak prosty i nie kończy się tylko na tzw kosztach... 

• 50
  • 96
  • 1

Matematyka prosta na podstawie podstawówki to spekulacje ?! Nawet kalkulatora nie trzeba używać. Dziwne 🙂 Możesz się obrazić jeżeli miałeś słabe oceny z matmy na nauczycielkę co najwyżej albo na siebie 🙂 Wszelkie dane nie są poufne i większość ma do nich dostęp ile co kosztuje, to nie są tajne rzeczy jak UFO.

Czy wiadomo kiedy VOD i ulubione będą działać w aplikacji ?

Multicast jest praktycznie prawie tak samo stabilny jak satelita czyli lepszy od unicast, ale się go nie stosuje obecnie czyli wychodzi na to że unicast jest tańszy, bo musimy patrzeć jak patrzy korpo na słupki kosztów w excelu 🙂