Nie można wyświetlić tego widżeta.

Multiroom i orange tv go

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10614
  • 89

Multiroom i orange tv go

Jeżeli te dwa dekodery w drugim budynku byłyby oparte na Androidzie (4K stream), który pobiera materiał poprzez transmisję unicast i chyba ma WiFi w paśmie 5 GHz to spokojnie jesteś w stanie wpiąć się z AP (tym w drugim budynku) bezpośrednio do FB i nie powinno być problemu (zakładam, że 50-70 Mb/s to wszystko co potrzeba na dwa dekodery). W pierwszym domu gdzie jest FB to już w ogóle bym się nie martwił. Jeden lub dwa dekodery po kablu do FB lub drugi na WiFi. Tylko bez tych roszad z przechodzeniem przez AP. Napisz co to za model?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58417
  • 706

Multiroom i orange tv go

@Jeziorko Widzisz...źle opisałeś od początku to jakich usług używasz. Przede wszystkim usługi SAT sa inaczej realizowane niż IPTV. Do SAT-ki potrzebny jest (i to nie dla wszystkich dekoderów) internet o minimalnej przepustowości tylko jako element pomocniczy do zagwarantowania dodatkowych usług, a nie transmisji głównej, która odbywa sie przesz antenę SAT. 

Taki opis pierwotny dla IPTV (czyli TV po kablu od operatora internetu) nie ma prawie prawa zadziałać. Co się zaś tyczy obsługi SAT-ki to może być ok. 

Od razu odpowiadam. Ten wariant połączenia dekoderów dla światłowodu nie przejdzie. Most wifi dla netu i dwóch dekoderów-nie ma szans. Sam internet też będzie przesyłany do drugiego domu ze stratami. Zależy jakiego sprzętu użyjesz...

Kable, kable i jeszcze raz kable. I to nie pojedyncze nitki, a przemyślana sieć wewnętrzna

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 84
  • 252
  • 0

Multiroom i orange tv go

Te dwa ap to są AC1200 Tp Link.

dekodery do multiroom mogę wsiąść takie aby były 4K jak napisałeś.

• 14213
  • 58417
  • 706

Multiroom i orange tv go

@Jeziorko Nie 4K, a Androidowe...4K Stream. Tylko te mają szansę podziałać (nie wiem czy do multiroomu dadzą 2x4K Stream). IWU200 i ICU100-nie mówiąc o WHD80 nie ruszą...

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32767
  • 38713
  • 1388

Multiroom i orange tv go

Może uporządkujmy. Orange Multiroom ma od 80 Mbps i na świetle.

Ale z kolei SAT jest chyba sprzedawana tylko do 10 Mbps.

Nie wiem czy są jakieś inne scenariusz.

Może napisz jasno co masz obecnie w Orange, w jakim zasięgu jesteś i ew. co chcesz mieć (w jakich technologiach).

• 84
  • 252
  • 0

Multiroom i orange tv go

Obecnie mam internet LTE ale już pod domem światłowód 1gb.

chcialbym zmienić LTE na światłowód i zamienić Sat Canal Plus na tv od Orange. Multiroom najlepiej na 4 tv (2 w pierwszym domu a 2 w drugim - około 20 metrów odległości )

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6327
  • 25847
  • 216

Multiroom i orange tv go

@Jeziorko 

Jeśli(!) już będziesz miał światłowód, to wydaje mi się że Twój plan jest możliwy do zrealizowania, jednak pod warunkiem że przynajmniej dwa a lepiej trzy z dekoderów to będzie Stream 4k (czyli tak naprawdę to Shenzhen DV8555), ten tutaj:

https://www.orange.pl/omnibook/dekoder-4k-stream#

Nie wiem czy taką ofertę dostaniesz, ale takiej powinieneś się domagać.

Jeden dekoder możesz mieć na kablu w pierwszym budynku, i ten może być jaki sobie chce, byle był podpięty kabelkiem bezpośrednio do rutera FunBox.

Przy konfiguracji z innymi niż Stream 4k dekoderami w drugim budynku to nie robiłbym sobie nawet nadziei na działanie, bardzo bym się zdziwił gdyby takie coś się udało. Te "inne" dekodery powinny być podpinane osobnym kablem do rutera, a ewentualne WiFi też muszą dostać od niego (albo z dodatkowo wynajmowanego SWB).

Ważne jest żeby budynki połączyć kablem odpowiedniej klasy i typu. Na obu końcach kabla mogą być przełączniki, ale oczywiście im mniej ich tym lepiej. Przez przełączniki (switch) rozumiem też te  wbudowane w ruter czy te w AP. Niezwykle istotne jest żeby wszystkie porty przełączników były co najmniej gigabitowe i żeby kable faktycznie zapięły się na 1Gbps, inaczej będzie interferencja między telewizorami i internetem. Cała sieć powinna mieć płąską adresację więc kiedy mowa o AP, to faktycznie urządzenia muszą być w trybie AP.

Tak jak napisał @agat13 , nie ma co porównywać wsparcia sieciowego dla TV SAT z wymaganiami IP TV, to zupełnie inna bajka. Choć w tym przypadku, przy odrobinie determinacji, do ogarnięcia, IMHO.

• 84
  • 252
  • 0

Multiroom i orange tv go

Super informacja 😉

a główny dekoder, który byś polecił ?

Czy w drugim domu do ap podłączę te 2 dekodery przez wifi ?

• 14213
  • 58417
  • 706

Multiroom i orange tv go

@Jeziorko  ja jestem niestety sceptykiem przy takich rozwiązaniach i zamawiaj te multiroomy albo na raty, albo on line. Jeśli nie wyjdzie opcja z siecią po wifi ( tu mój sceptycyzm wzrasta) to zawsze możesz z któregoś zrezygnować...

Mnie praktyka nauczyła ostrożności w hurraoptymizmie...

• 84
  • 252
  • 0

Multiroom i orange tv go

Racja, ja na światłowód czekam kilka lat i się zdziwiłem jak gości co montują zobaczyłem.