Konfiguracja IPTV na OpenWRT/LuCI z dekoderem 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9832
  • 41091
  • 339

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy.

Na OpenWRT jest dostępny także inny, poza igmpproxy program o podobnej funkcji. Nazywa się to omcproxy i w zasadzie nie wymaga konfiguracji. W szczególności może się obyć bez odpowiedników "altnet" i bez adresu IP na vlan 839. Jedyna niepewność to fakt że preferuje IGMPv3. Nie wiadomo więc czy będzie współpracował z Orange, bo IGMPv2 są tu obligatoryjne.

Nie mam jak tego sprawdzić w prosty sposób, bo nie uśmiecha mi się kompilacja tego pakietu tylko dla takiego testu. Ale na OpenWRT on jest natywnie dostępny i wspierany, więc jeśli chciałbyś wypłynąć na nieznane wody, to możesz spróbować z nim zamiast igmpproxy. A nuż zadziała?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 67
  • 0

Właśnie poczytałem o omcproxy na forach, jest wstecznie kompatybilne z IFGMv2/v3 plus dodatkowo zawiera MLDv2 (multicast w sieciach IPv6). Czy zastosowanie jego mam sens? Ale oczywiści żyłka poznawcza zadziała i w niedalekiej przyszłości (może nawet w weekend) spróbuję. Muszę tylko ogarnąć backup'y z routera, bo oficjalna nakładka nie daje takiej możliwość a ta wykonana w luci nie gwarantuje przywrócenia ustawień i każdy pad (co przy testowaniu zdarza się regularnie) to żmudne odtwarzanie ustawień od początku. No i bunt domowników, gdy nagle muszą przerzucić się na DVB-T...

Generalnie piszą, że interfejs IPTV musi mieć przypisany jakikolwiek adres IP aby kernel Linuksa w ogóle podniósł warstwę sieciową i pozwolił demonowi omcproxy (lub igmpproxy) na zbieranie pakietów a w samym routingu multicastowym (IGMP) adres IP nie bierze udziału (routowaniu obrazu) – router nasłuchuje na tym interfejsie zapytań o dołączenie do grupy multicastowej (IGMP Join) i przesyła je dalej. Separacja  (odłączenie VLAN 838 na interfejsie IPTV) odciąża router od niepotrzebnego ruchu i mostkowania co faktycznie zauważyłem (monitoruję w homeassistant obciążenie procesora routera).

Podsumowując - miałeś absolutną rację wskazując na uproszczenie konfiguracji.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9832
  • 41091
  • 339

IPv6 się nie przyda, a skłonność do trzymania się IGMPv3 będzie na pewno przeszkadzała. Ale nie sprawdzisz, się nie dowiesz.
Od siebie dodam, że zrobiłem właśnie kilka testów, i ten adres jest jednak mocno umocowany w działaniach jądra. Bez adresu na interfejsie jądro linuxa zachowuje się inaczej niż kiedy jakiś adres jest. Inicjacja strumienia (IGMPv2 etc.) jest calkowicie możliwa bez IP, Orange akceptuje pakiety IGMPv2 w których adres źródłowy jest nawet wyzerowany (to sprawdziłem). Ale schody zaczynają się przy odbiorze pakietów. Jeśli nie ma IP, to albo trasy z adresów źródłowych są potrzebne na tym samym interfejsie, albo modyfikacje rp_filter albo jedno i drugie, przy czym cały czas trzeba pilnować żeby IGMPv3 się nie włączył zamiast v2. Generalnie gra niewarta świeczki. Samo igmpproxy dałoby się zmodyfikować dość łatwo, ale problemu by to nie rozwiązało. OpenWRT używa jednak jądra serii 6 (ja jestem na 5.15) może tam zasady są nieco inne (choć wątpię). Tak czy inaczej - powodzenia w testowaniu.