Nie można wyświetlić tego widżeta.

Katastrofalna jakość transmisji na niektórych kanałach

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 398
  • 1219
  • 10

Ależ ja jak najbardziej rozumiem, że problem może nie leżeć po stronie Orange, nie o to chodzi 😉

Ja po prostu przyszedłem do Orange jako wieloletni klient UPC/Play i tam jakość TV była o wiele lepsza niż w Orange.

O ile światłowodowi w Orange nie mogę absolutnie nic zarzucić tak telewizją jestem trochę zawiedziony, mówiąc wprost...

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

@f00ku55 Ok, rozumiem. Myślę jednak, że techniczni w Orange o tym wiedzą i tak kombinuję, że skoro wiedzą, to albo coś w tej sprawie robią (wiele razy tak było po sygnałach na forum czy infolinii) lub nie mogą nic z tym zrobić, bo przecież "umowy z dostarczającymi treści są obowiązujące...w zakresie..."

Będziemy obserwować...

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2216
  • 10605
  • 88

@agat13napisał(-a)

Jeśli byłby problem z bitrate'm to by się tyczyło wszystkich kanałów o tej samej jakości np HD

To tak jak z formatem obrazu...ramki po bokach, na górze itp..

Myślę, że to tu leży ów pies pogrzebany 🙂

Przeczytaj (https://suma.solutions/rodzaje-kompresji/) mając w pamięci, że problem dotyczy kodowania scen dynamicznych.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 39
  • 0

U mnie było na tych meczach reprezentacji dokładnie to samo na kanale tvp1 , na tvp sport problem nie występował. Tv sony 65 cali z górnej półki. Nie jest  to problem z dekoderem lub tv, poprostu niska jakość sygnału.

• 398
  • 1219
  • 10

Jednej rzeczy nie rozumiem - skoro jest to niska jakość sygnału to dlaczego z "nagranymi" rzeczami jest wszystko OK? Kanały wyglądają również OK w Orange TV Go.

• 471
  • 1957
  • 11

Tak sobie tylko "gdybam", że dosył IPTV jest z wielu serwerów i jeżeli jakis serwer nie wyrabia to może obcina bitrate video. Orange niespecjalnie może obciąć rozdzielczość, bo pewnie od razu wszyscy by się skapneli, że coś nie działa. Bitrate jest takim parametrem, że jeden zauważy, drugi nie 🙂 Dlatego taki efekt macie na meczach, bo wtedy najwięcej osób ogląda - taka moja teoria, niepoparta żadnymi dowodami.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6323
  • 25833
  • 216

@f00ku55 

Nagrania są serwowane z innych serwerów i innym protokołem. Tylko linearna TV idzie multikastem bez zahaczania o internet, z adresów 10/8.

Szkoda że nie sprawdzałem tego porownawczo na Stream 4k, bo do niego linearna TV nie idzie multikastem, wiec jeśli na nim też jest problem, to nie protokół jest winien a raczej coś się zapycha, jeśli natomiast na nim jest dobrze to o zapychaniu mowy być nie może bo to multikast mniej zapycha łącza.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 31
  • 1

Pro tip z wczoraj : walka z kablami RJ45, switchami i access pointami w nowym domu.

Winowajca kiepskiego obrazu - urządzenie spięte przez RJ45 do sieci - w moim przypadku stacja dokująca DELL ale tylko gdy laptop nie jest włączony.

Schemat:

1. Orange 600/100 światłowód z ulicy + Funbox 6 + podłączenie RJ45 do switch 16 portowego Zyxel GS1100-16 ze złącza Eth1 Funbox

2. TPLink EAP-620 Outdoor na dachu do sieci w terenie, spięty przez RJ45 + zasilacz POE ze złączem Eth2 Funbox

3. Zyxel GS1100-16 (wszystkie porty o tym samym priorytecie) podpięty do 10 gniazdek podtynkowych w pokojach, w związku z ilością sprzetu, 3 gniazdka podtynkowe mają dodatkowo założony switch Zyxel GS-105B v3 (5 portów, 2 normalne, 2 low, 1 high) bo zabrakło mi gniazdek.

Sprzęt końcowy to access point TPLink AX3000 (w piwnicy dla zasięgu WiFI), 2 x dekoder Orange, 2x Dlink DNL-320L, 2x TPlink Archer C6 i C80 do extendera sieci w garazu i drugim budynku, w domu Pioneer, Yamaha, radia internetowe, drukarka WiFI, Xbox360, laptop w stacji dokującej (Lenovo i Dell), MacBook i telefony....

Obraz się tnie, jest pikseloza, szatkuje się, bardzo rzadko na wszystkich kanałach a często tylko na 111/112/113/114 (Eurosport 1+2, TVP Sport, Polsat Sport).. Pomiar kablowy w gniazdkach too 610/100 Mbit, pomiar Wifi w okolicy routera - takie same wyniki - tyle ile zakupiłem, tyle jest.

Technik odmówił naprawy, wskazał jednak na zakłócenia (potencjalne) ramek multicast na switchach i zasugerował aby gniazdka do których jest podłączony Orange dekoder spiąć bezpośrednio z Funbox - to wymagało by rozmontowania skrzynki elektrotechnicznej i nawiercenia otworów na nowe kable w obudowie bo funbox się nie mieści w skrzynce itp.....

* Poszedłem inną droga, przepiąłem dekodery do Zyxel GS-105B w port szybki priorytet - nic to nie dało.

* Kolejna próba to przepięcie dekoderów bezośrednio pod duży switch Zyxel GS1100-16 - nic to nie dało

* Próba spięcia po WiFi i przycisk WPS - mimo słabego sygnału z piętra, na parterze dekoder się połaczył i nic nie szatkuje obrazu, DZIAŁA, poza tym że słaby sygnał i pojawia się okresowo informacja o braku połaczenia, to dało mi do myślenia że zakłócenia sa na kablach

* Kolejna próba to wypięcie wszystkich końcowych urządzeń ze switchy i podłączenie dekoderów po RJ45 - DZIAŁA, nie szatkuje

* Metodą eliminacji znalazłem winowajcę - dock Dell K17A / K17A001 do którego jest podłączony kabel RJ45 - w trybie jak laptop jest podłączony i Windows uruchomiony, zakłóceń w TV nie ma, obraz normalny, laptop odpięty od kabla USB-C - obraz zakłocany, pixeloza lub szatkowanie/zamrożenie. Rozwiązanie - odłączać RJ45 od docka przy wyłączaniu laptopa albo zmienić ustawienia zarządzania energii w karcie Realtek co siedzi w stacji dokującej na "Pozwalaj na wyłączanie aby oszczędzać energię" (Allow the computer to turn off this device to save power)

Zdjęcie skrzynki elektrotechnicznej + routera dla informacji.

Status na teraz : DZIAŁA, obraz jest jak trzeba.

IMG_6414.jpg

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2216
  • 10605
  • 88

@mateuszlitwin76 Jako główny switch lepiej było kupić coś zarządzanego lub przynajmniej z obsługą IGMP Snooping. Ten mniejszy też się nie nadaje do obsługi dużego ruchu multicast.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 31
  • 1

Jestem 'używaczem' sprzętu. Składam w całość i cały czas się ucze. Ograniczeniem był nie budżet ale estetyka + czas i zamknięcie w skrzynce wszystkiego co się dało. 12/16 portów nie idzie w parze z "małymi wymiarami" switcha. Mam już tyle zarządzalnych rzeczy z IT w domu, że 'unmanaged switch' jest mi na rękę.