Aplikacja Orange TV jest już dostępna na telewizorach Samsung z systemem Tizen

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10153
  • 42753
  • 354

Jeśli chcesz koniecznie pozostać przy interfejsie androidowatym, to dekoderem multicast jest dekoder, nomen omen, Multi 4k. Możesz go wziąć w ramach multiroom i w każdym momencie zrezygnować. Płacisz tylko za jeden miesiąc. Oczywiście że możesz to zrobić.

Jeśli interfejs nie stanowi problemu, tylko chodzi ci o sam multicast, to jest jeszcze w ofercie Dekoder 4k (właściwie IWU200 Sagemcoma), jego też można wypożyczyć na tych samych mniej więcej (opłaty mogą być różne) zasadach. 

Jeśli chcesz tylko porównać sygnały, to z multicast można coś zobaczyć nawet bez dekodera, jeśli się wie jak się za to zabrać. Z unicast nie ma tak lekko.

PS. Mam oba typy i nie widzę różnicy w jakości obrazu. YMMV, oczywiście.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 366
  • 1360
  • 8

Mam również dwa typy (telewizor/dekoder 4 K Multi) i monitor/box Google TV Streamer przez apk Orange TV. Też nie widzę różnicy w jakości. Na obu urządzeniach obraz stabilny, wyraźny, płynny. 4K Multi działa przez WiFi w paśmie 5 GHz, box i aplikacja po kabelku eth. Jakby chcieć dokładnie się przyjrzeć to wiadomo multicast to wyższy i stały bitrate. Unicast może być podatny na wahania sieci. U mnie jednak nic takiego się nie dzieje. Jedynie co zaobserwowałem to sporadycznie na kilka sekund  może raz w ciągu dnia, może rzadziej zatrzymuje się obraz. Czym to spowodowane nie wiem?  Przystawka jest podpięta kabelkiem eth do FB6. Oczywiście na Unicast mamy opóźnienia obrazu które mogą wynosić kilka sek. do 1 min. w stosunku do Multicast. Reasumując dla moich oczu i wymagań nie widzę różnic. Były czasy kiedy pisaliśmy na temat kiepskiej jakości obrazu (smużenie) w scenach dynamicznych, ale to już przeszłość. Na swoim sprzęcie mam możliwość odbierania i porównania kilku aplikacji telewizyjnych (Orange TV, Play Now, Canal +, Sweet TV i czasem inne). Specjalnej różnicy w jakości nie dostrzegłem. Wszystkie aplikacje odbierają dobrze. Obraz jest wyraźny, ostry, płynny, bez żadnej picselozy. Światłowód mam 1 Gb/s.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 77
  • 139
  • 1

Różnice są i można je dostrzec łatwo - użyj telewizora 100" lub monitora komputerowego większego, tam widać wszelkie szczegóły, na małym czy średnim telewizorze wszystko na jedno kopyto, po za tym trzeba chcieć je dostrzec i mieć taką chęć, niektórzy w ogóle nie widzą różnicy (nawet można powiedzieć, że większość).

Orange - z moich obserwacji na multicast jest najlepszy, na unicast jest podobny do konkurencji, najmniej kanałów SD czyli najwięcej w HD.

PolsatBoxGo - poprawia się widocznie, ale ciut gorszy niż Orange, niektóre kanały mają okrojoną rozdzielczość.

Canal+ - ciut gorszy niż Orange i idzie delikatnie w dół, kiedyś byli najlepsi, ale to dawno minęło.

SweetTV - OK, poprawnie i nic więcej, przy szybkich ruchach nie jest idealnie, reklamy słabej jakości i desynchronizują czasami buffor audio/video

MagentaTV - ładnie lecz przy szybkich ruchach nie jest idealnie, nadal sporo kanałów SD np. TVP3

Niby podobnie, wszędzie jest w miarę OK, dobrze i ładnie, ale szczegóły są.

Ogólnie unicast moim zdaniem idzie w oszczędność, bo serwery kosztują, mogą dużo więcej wycisnąć, ale dają minimum.

Satelita jest ciut lepsza, ale na niektórych kanałach dużo gorsza, zależy od konkretnego kanału.

Przykładowo Polonia 1 czy Tele5 przez satelitę tylko w SD więc jakość fatalna, a przez internet jest już HD i jakość super.

Kompresja jedno, ale są także inne sprawy sprzętowe, które wpływają na jakość m.in. ustawienia zaawansowane kodeków, rozdzielczość, sprzęt nadawczy, jakość materiałów, podwójna kompresja , jakość źródła danego kanału (uplink), gubienie klatek, stabilność serwerów, rodzaj kodeka, to czy oglądamy na aplikacji natywnej telewizora czy na dekoderze starym przez hdmi też ma znaczenie, itd. itd.

• 10153
  • 42753
  • 354

To czy kanały są nadawane w SD, HD czy 4k nie do końca zależy do dystrybutora. Producent dostarcza taki a nie inny produkt i jest on dystrybuowany zgodnie z umową między producentem a dystrybutorem. Orange nie zrobi HD z kanału dostarczonego w SD. Kanałów w SD jest tylko garstka. W 4k jest siedem. Reszta jest FHD. Kilkanaście z nich ma podbity bitrate i zmienny bitrate wideo.
Subiektywne ocenianie jakości dobrze jest też podeprzeć jakimiś bardziej namacalnymi danymi. Nie każdy ma stucalowy telewizor więc jeśli możesz zademonstrować różnicę w jakości to się nie krępuj - pokaż.

• 77
  • 139
  • 1

Wiadomo, że nikt nie zrobi z SD kanału HD, liczy się uplink.

Magenta TV ma 9 kanałów w 4k, a Orange ma 7 w 4k, czasami da się mieć więcej jak dobrze zrobiona jest umowa i współpraca z nadawcami, źródła uplinków są, kwestia umów i współpracy.

PolsatBoxGo nadaje Polonia 1, Tele5 oraz wPolsce24 w obciętej rozdzielczości, a inni nadają w pełnej, a wPolsce24 niektórzy nawet w 4k, to kwestia umów i chęci współpracy.

Do tego klatkarz, o którym mało kto pisze, choć na nowych telewizorach przy standardowych upłynniaczach wszystko jest mega szybkie, wiem że niektórzy mówią że to zło, ale ja lubię i nie zmienię zdania 🙂 .

Orange ma najmniej kanałów w SD i to się BARDZO chwali bo lecą tylko przez internet i nie mają już satelity, mają najlepszą jakość niszowych kanałów m.in. Polonia 1 czy Tele5, które lubię.

Ciężko nagrać idealnie demonstrację na tak dużym telewizorze, to trzeba zobaczyć na żywo i wtedy widać.

Powiem tak, od 77" liczy się ilość kanałów 4k 🙂 każdy przy takich rozmiarach i większych to docenia 🙂

• 10153
  • 42753
  • 354

Kanał wPolsce24 Orange nadaje w dwóch rozdzielczościach. Dla dekoderów 4k na FTTH jest kanał w 4k, dla innych przypadków jest kanał w FHD. Ale takich alternatywnych par jest mało. Czasem może być też dubel z różnymi rozdzielczościami - w tym wątku masz podsumowanie aktualnej sytuacji:
https://nasz.orange.pl/t5/Telewizja/Lista-Kana%C5%82%C3%B3w-Orange-IPTV/td-p/17317

• 77
  • 139
  • 1

Fajnie, szkoda tylko że przykładowo Filmax w OrangeTV jest tylko HD, a w MagentaTV i SweetTV jest 4k.

• 10153
  • 42753
  • 354

Zgłoś pomysł.

• 77
  • 139
  • 1

Za stary jestem na zgłoszenia, już kiedyś pisałem że mi za to nie płacą, sami wiedzą co mają i jak działa, nic nie zgłaszam , ja tylko informuje o moich odczuciach 🙂 Nie pokazuj jak to zrobić bo wtedy zgłoszę mln pomysłów i żaden nie będzie zrealizowany 🙂 Możecie zgłaszać za mnie.