Aplikacja Orange TV jest już dostępna na telewizorach Samsung z systemem Tizen

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 30
  • 1

@d4mian, Piszesz jak bot trochę albo pracownik Orange 🙂 Słuchaj przecież ta aplikacja ma masę błędów, te 4 to pikuś co wymieniłem bo jest ich dużo więcej, chyba że coś w między czasie zaktualizowali, ale nie mam teraz jak sprawdzić bo nie ma mnie przy telewizorze..

Powiedz podstawową rzecz - jak włączasz na pilocie solarnym menu szybkiej zmiany kanałów pionowe góra/doł aby dzialało tak samo jak na dekoderze, bo ja go nie widzę, moim zdaniem go nie ma, nie interesuje mnie menu mozaikowe czy epg.

solarny.png Gdzie masz to menu w aplikacji na Samsung ? Podstawowa rzecz! Środkowym nie wyskakuje, kursorami nie wyskakuje, przecież solarne nie mają numerów, a zmiana kanałów przez epg czy mozaikę to trochę lipa lub ręczne sto klkniec w dół czy górę 🙂 

Dekodery wszystkie mają menu szybkiego wyboru kanałów góra/doł jak na powyższym zdjęciu, aplikacja na google tv także ma to menu, wiec nie rozumiem dlaczego aplikacja na Samsungi go nie ma.

Aplikacja działa w unicast, mimo że orange ma ogromny potencjał i nadal emituje także multicast.

Multicast daje dużo większą stabilność w odbiorze i tyle.

Unicast nawet na Orange niestety mam łącze 2000 i pingi 1-5, a mimo tego potrafi czasami zjechać na niższą jakość w trakcie oglądania, gdzie łącze w ogóle nie jest obciążone, to lipa, dlatego lepiej było by stosowac multicast jak orange to ma, to jest niewykorzystany potencjał, tak samo jak brak VOD w tej aplikacji, to jest produkt wybrakowany w wersji alpha, nawet nie beta 🙂 .

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4519
  • 22700
  • 105

Jedno co przyznać muszę, to te piloty solarne to taka porażka, aż głowa boli. Mam ten pilot u rodziców i kiedy mam coś zrobić na tym telewizorze to krew mnie zalewa. Tak idiotycznego rozwiązania jeszcze nie widziałem... Nie wiem co mojego ojca podkusiło na Samsunga. Ostrzegałem go wcześniej, że będą problemy ale skali ich się nie spodziewałem 🙂  

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 9
  • 57
  • 0

Z całym szacunkiem, ale patrząc na Twoje posty tutaj i forum satkurier, gdzie uporczywie krytykujesz Orange jednocześnie wychwalając wszystkich innych dostawców usług TV można odnieść wrażenie, że to właśnie Tobie prędzej do bota działającego na rzecz konkurencji. To, że masz swoje preferencje co do architektury i mechaniki sprzętu danego dostawcy nie znaczy, że system innego jest zły i praktycznie nie da się z niego korzystać - bo taką narrację prowadzisz.

Aplikacja nie wyświetla menu w sposób jaki byś sobie życzył, ale dekoder 4K multi również takiego nie miał - a do niego się odnosiłem. To o czym pisałem dotyczyło jedynie wcześniejszego zarzutu o braku możliwości bezpośredniego wejścia z pilota w EPG - bo taka możliwość istnieje. Po naciśnięciu na pilocie solarnym przycisku przełączania kanałów (1 przycisk ma 3 opcje: przesunięcie góra, przesunięcie dół, naciśnięcie) otwiera się menu EPG co pozwala na przemieszczanie się pomiędzy kanałami z całej listy.  To, że przeskakiwanie góra/dół na wyświetlonej liście kanałów według Ciebie ma większy sens niż przeskakiwanie góra/dół pomiędzy kanałami bez wizualnej listy lub z wyświetleniem listy EPG - to już kwestia indywidualnych odczuć.

Odnoszę wrażenie, że wiele z Twoich ‘rozczarowań’ może wynikać z tego, że prawdopodobnie nie użytkowałeś dekoderów Orange, a przynajmniej tych ostatnich i stąd brak zaznajomienia z mechaniką oraz interfejsem tych systemów. Natomiast dla użytkowników usług TV od Orange korzystających z dekoderów zaskoczenia w funkcjonowaniu aplikacji praktycznie tutaj nie ma. W moim odczuciu aplikacja działa na tyle dobrze - a to też może zależeć od TV, że zdecydowałem się zrezygnować z dekodera 4K multi. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16321
  • 68329
  • 881

@pietrek111  skąd wiesz, że to:

"Unicast nawet na Orange niestety mam łącze 2000 i pingi 1-5, a mimo tego potrafi czasami zjechać na niższą jakość w trakcie oglądania, gdzie łącze w ogóle nie jest obciążone, to lipa"

Jest spowodowane łączem, a nie połączeniem netu z TV?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2459
  • 7757
  • 241

Fakt troszkę aplikacji brakuje, ale nie ma tragedii. Kwestia krótkiego czasu aby opanować ją na pilotach solarnych. Obraz w porównaniu do dekodera ICU100 zdecydowanie na Plus. Brakuje mi Ulubionych (chcę dodać pomysł ale coś tam się sypie i nie mogę).

Najbardziej problemowym dla starszych osób faktycznie może być zmiana kanału nie przerzucając po drodze kilkunastu. Można też wywołać z pilota menu liczbowe, wklepać i od razu lecimy do wybranego kanału, ale trochę kłopotliwe.  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10065
  • 42422
  • 349

@Arti_Kn_Plnapisał(-a)

...

Obraz w porównaniu do dekodera ICU100 zdecydowanie na Plus.

...

Mógłbyś to jakoś unaocznić/pokazać?

Co prawda tu jest kilka uwikłanych zmiennych (uni-multi, stąd inny sygnał źródłowy i do tego inny dekoder), ale pierwsze podejrzenie pada na HDR którego ICU100 nie ma. Dla nowych TV to nie powinno mieć znaczenia, ani dla kanałów dla których sygnał HDR nie jest nadawany. Czyli: które kanały konkretnie? Z drugiej strony liczy się też TV i sposób połączenie dekodera/tv do sieci.  Czyli jaki TV, jakie połączenie i czy ma włączoną obsługę HDR?

Jeśli masz jeszcze taką możliwość, czy mógłbyś porównawcze obrazki pokazać? Czy to jest w kategorii "niebo a ziemia" czy "subiektywnie wydaje mi się nieco lepsze"? Czy potrafisz zdefiniować tę poprawę w kategoriach opisowych, np. "bardziej nasycone kolory, lepsze czernie" czy "płynniejszy obraz, brak zacięć - wyraźne zacięcia co jakiś czas pikselizacja i makrobloki w scenach dynamicznych"?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 30
  • 1

@d4mian, mylisz się mocno, tak samo uporczywie krytykuje PolsaBoxGO i innych jak SweetTV, bo nie ma czegoś takiego jak aplikacja idealna.
Myślę jednak, że krytyka jest bardzo potrzebna, brak VOD oraz inne wady należy krytykować, bo to produkt wybrakowany i mocno należy podkreślić że wybrakowany na nasz rynek polski.
EPG działa tak wiem, po prostu na początku nie chciało działać, teraz działa i da się włączyć z pilota.
Brak szybkiego menu kanałów góra/dół krytykuje z prostego powodu, Orange na większości dekoderów, które używałem miał takie menu, dużo starszych osób jest przyzwyczajone do takiego menu, aplikacja Orange TV na Google TV ma to menu pionowe szybkiego wybierania kanałów, ta aplikacja na Samsungi to mocny kastrat i taka jest prawda. Osoby starsze lub osoby, którzy lubią klasykę jak ja, chcą przełączać standardowo kanały góra/dół na liście pionowej szybkiego przełączania, bo tak jest im wygodnie, nie każdy lubi mozaiki nieczytelne, krytykowałem za to także aplikację Canal+ oraz inne, wystarczyło poczytać moje posty. Nie obchodzi mnie zdanie korporacji, te aplikacje są pisane dla ludzi a nie dla korporacji, to ludzie z nich korzystają i chcą aby działały tak jak chcą ich użytkownicy a nie ich korporacje, my jesteśmy ich klientami, a nie odwrotnie.
Nie miałem dekodera 4k multi (miałem starsze), ale według wielu opisów ma on listę szybkiego wybierania kanałów: Główne cechy interfejsu i zarządzania kanałami w tym urządzeniu: Szybki wybór: Podczas oglądania telewizji wystarczy nacisnąć na pilocie strzałkę w górę lub w dół, aby na ekranie pojawiła się pionowa lista z podglądem stacji. Przykładowo na aplikacji w telewizorze nowym TCL z GoogleTV u mojego teścia lista pionowa szybkiego wybierania kanałów aktywuje się kursorem w prawo, nie wiem dlaczego tak jest, ale lista jest, a na aplikacji Samsung nie ma tej listy i to duży minus.
Nie wymieniłem wszelkich błędów aplikacji więc opisywałem tylko te kilka podstawowych, nie pisałem m.in. o braku ulubionych i innych szczegółowych kwestiach.

@j131, jak dobrze pamiętam to chyba jeden kanał w Orange jest HDR ? Funkcja super, ale kanałów HDR 4k praktycznie nie ma ! Liczę, że w przyszłości AI na serwerze rozwiązywać będzie i upscalingować kanały o słabszej jakości w czasie rzeczywistym do 4k HDR.

@Arti_Kn_Pl, czy chcemy tego czy nie w nowych modelach telewizorów mamy piloty solarne, które są nowoczesne i oszczędzają energię, ładowane są ze światła, nie ma już baterii paluszkowych gdzie ich utylizacja jest zła dla środowiska, odzyskują prąd i ładują się panelami solarnymi ze światła i słońca, jest to nowoczesne podejście, w razie czego można je także naładować przez usb-c jeżeli była by taka potrzeba. Nowoczesne piloty w większości nowych modeli telewizorów nie mają już numerycznych przycisków, niestety tych zmian nie zatrzymamy. Natomiast numery przy kanałach telewizyjnych są bardzo ważne bo ludzie wzrokowo w gąszczu kanałów bardzo często zapamiętują swoje numerki ulubionych stacji i nawet jak nie mają pilotów numerycznych to lecą strzałkami pod dany numer. 

Zaleta wszystkich aplikacji do oglądania telewizji jest prosta jeżeli instalujemy je w swoim telewizorze - eliminuje to w efekcie potrzebę dodatkowego dekodera co jest w przypadku posiadania światłowodów bardzo wygodne, bo nie musimy marnować prądu na dekoder, telewizory mają zaawansowane procesory oraz systemy smart. Obecnie już prawie wszyscy operatorzy mają aplikację na telewizory, aby eliminować używanie dodatkowego sprzętu - oszczędzamy prąd i jest wygodna obsługa zawsze z jednego pilota. Dodatkowo aplikacja na telewizor może działać lepiej w przyszłości jeżeli zostanie dobrze zoptymalizowana, wtedy działa szybciej i uzyskuje lepsze efekty video ze względu na bezpośrednią współprace z procesorem i telewizorem. 

Osobne pudełka, tona pilotów i elektroniki dodatkowej nie ma sensu w 2026 roku, ponieważ to wszystko może być w telewizorze zainstalowane, oszczędzamy prąd, środowisko, mniej produkcji elektrośmieci.

Zalety, żebyście nie myśleli, że tylko marudzę:
Obraz w aplikacji Orange TV na telewizory Samsung jest wysokiej jakości i to trzeba przyznać mimo że to unicast.
Aplikacja działa dosyć szybko, automatycznie loguje się w sieci Orange.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10065
  • 42422
  • 349

Konstruktywna krytyka jest motorem postępu. Krytykanctwo jest tylko irytujące. Ważne żeby rozpoznać granicę.