Nie można wyświetlić tego widżeta.

problem z konfiguracją MMS w telefonie Samsung A5 2016

Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

Czesc,

mam podobny problem, ale z telefonem Samsung A5 2016. Niedawno kupilem telefon, skonfigurowalem korzystajac z opcji automatycznej, potem z recznej, i wciaz to samo - MMS mozna wysylac i odbierac tylko po uruchomieniu danych komorkowych.

W rodzinie mam 2 przypadki, gdzie ten sam model telefonu (jeden w Orange, drugi u konkurencji) w sposob automatyczny wlacza dane komorkowe na czas wysylania MMS, po czym po zakonczeniu wylacza ta opcje. Nie jest to kwestia wersji Androida, ani przypisania telefonu do danej sieci lub nawet kraju - mialem mozliwosc zweryfikowac te "zmienne" u znajomych.

W oficjalnym serwisie Samsunga odeslano mnie do poszukania pomocy w Orange, gdyz tego typu ustawienia sa podobno rozwiazaniami operatora sieci komorkowej, a nie konfiguracji sprzetowej telefonu. Najprosciej bylo przepisac ustawienia APN od brata, ktory identyczny telefon ma w Orange wlasnie, ale to rowniez nie pomoglo.

Bardzo prosze o pomoc! Wielu uzytkownikow zaakceptowalo ten problem, jako cos naturalnego, ale ciezko mi zrozumiec, czemu czesc telefonow ma ten problem, a czesc nie. Skoro kraj pochodzenia telefonu, wersja systemu Android oraz nawet marka/model nie maja znaczenia, jedyna zmienna pozostaje siec komorkowa. Podkresle, ze przypadki, ktore bardzo ogolnie opisalem, sa "z zycia wziete", a nie "zaslyszane" gdzies w internecie.

5 ODPOW. 5
Anonim

Nie dotyczy

Perianin napisał(-a):

Czesc,

mam podobny problem, ale z telefonem Samsung A5 2016. Niedawno kupilem telefon, skonfigurowalem korzystajac z opcji automatycznej, potem z recznej, i wciaz to samo - MMS mozna wysylac i odbierac tylko po uruchomieniu danych komorkowych.

W rodzinie mam 2 przypadki, gdzie ten sam model telefonu (jeden w Orange, drugi u konkurencji) w sposob automatyczny wlacza dane komorkowe na czas wysylania MMS, po czym po zakonczeniu wylacza ta opcje. Nie jest to kwestia wersji Androida, ani przypisania telefonu do danej sieci lub nawet kraju - mialem mozliwosc zweryfikowac te "zmienne" u znajomych.

W oficjalnym serwisie Samsunga odeslano mnie do poszukania pomocy w Orange, gdyz tego typu ustawienia sa podobno rozwiazaniami operatora sieci komorkowej, a nie konfiguracji sprzetowej telefonu. Najprosciej bylo przepisac ustawienia APN od brata, ktory identyczny telefon ma w Orange wlasnie, ale to rowniez nie pomoglo.

Bardzo prosze o pomoc! Wielu uzytkownikow zaakceptowalo ten problem, jako cos naturalnego, ale ciezko mi zrozumiec, czemu czesc telefonow ma ten problem, a czesc nie. Skoro kraj pochodzenia telefonu, wersja systemu Android oraz nawet marka/model nie maja znaczenia, jedyna zmienna pozostaje siec komorkowa. Podkresle, ze przypadki, ktore bardzo ogolnie opisalem, sa "z zycia wziete", a nie "zaslyszane" gdzies w internecie.

@Perianintu masz odpowiedz http://forum.android.com.pl/topic/281965-galaxy-a5-2016-nie-wysy%C5%82a-i-nie-odbiera-mms/

Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

@vdsl2 Niestety, to jakby mój wątek... Nie uznałbym tego za odpowiedź, a przynajmniej nie za przynoszącą rozwiązanie. Ale dzięki.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39009
  • 1390

@Perianin: jeśli Twoim celem jest odbiór mmsów z wyłączoną na stałe transmisją danych, to jest rozwiązanie. Trzeba skontaktować się z BOK - tam trzeba poprosić o zablokowanie apnów od strony operatora związanych z internetem a pozostawienie tych od mmsów. W zależności od taryfy jest to możliwe od ręki, czasem konieczne jest skierowanie na drugą linię.

Jeśli Twoim celem jest okazjonalne korzystanie z komórkowej transmisji danych, a by same mmsy nie wymagały włączenia komórkowej, to od strony operatora nie ma takich ustawień. Można pobrać aplikację z google play do rozdzielenia apnów np. tej https://play.google.com/store/apps/details?id=com.curvefish.widgets.apnonoff&hl=pl (ale ona dawno nie była aktualizowana więc może nie działać na nowym androidzie, ew. poszukanie czegoś innego).

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39009
  • 1390

Dodam jeszcze, że niektóre telefony mają opcję jak na rysunku (ale to nie zawsze działa):

IMG_20171107_152916.jpg

Zespół Nasz Orange
  • 2989
  • 12640
  • 151

@Perianin

czy zawarte w tym wątku odpowiedzi okazały się na tyle interesujące, byś skusił się na zastosowanie...

Pokaż szczegóły
takiej pięknej zasady społecznościowej? 🙂
agitacja.jpg