Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zmiana telefonu

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2095
  • 6603
  • 70

Zmiana telefonu

Od teraz nie dziwię się ludziom którzy są wierni jednej marce (np iphoniarze) - po przesiadce na nową słuchawkę jest to co było + nowe funkcje. W przypadku zmiany producenta to jest jak skok w przepaść z plecakiem w którym nie wiadomo czy i jaki jest spadochron.

Myślałem że jak dwa lata temu przesiadałem się z samsunga na p8 lite to już gorzej nie będzie, wtedy chociaż kalendarz udało się zmigrować. A teraz to już porażka na całego. Jakby by ktoś mówił że będą takie jazdy to bym nie uwierzył - przecież to SMARTfon 😉 Żałuję że wziąłem tę motkę zamiast p9 lite 2017, ech :((

Człowiek jednak się uczy całe życie...

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32792
  • 38952
  • 1390

Zmiana telefonu

Ja się nie zgodzę. Android ma tak wiele opcji modyfikacji... trzeba tylko trochę poszukać.

• 2095
  • 6603
  • 70

Zmiana telefonu

@Piotrekk85 a ja się z tobą zgodzę - tylko co ma zrobić zwykły zjadacz cebuli który po wyjęciu z pudełka chce mieć choć parę rzeczy znanych? Na sms/mmsach, historii połączeń akurat mi nie zależało. Poległem na kontaktach (choć nie do końca) i kalendarzu i jeśli muszę od razu szukać rozwiązań w necie, to dla mnie, jest to pomyłka. Podkreślam: chodzi mi tylko o te dwie rzeczy z którymi są takie problemy które skutkują dużą frustracją. Sprawa kontaktów jest na razie nierozwiązana - pozostaje tylko ściągać dialery i modlić się, żeby coś się nie pochrzaniło. 

Dziwi mnie, że pewnych ustawień nie ma w opcjach, żeby ustawić wszystko pod siebie - raz a dobrze.

Anonim

Nie dotyczy

Zmiana telefonu

Google Play kontakty i kalendarz kopiuje na konto, w nowym telefonie logujesz się na konto i większość ustawień powinna się odtworzyć, Motrola niestety lekko upierdliwa.

• 2095
  • 6603
  • 70

Zmiana telefonu

Kontakty były na SIM więc przez G się nie skopiują (i tak ma być) a dane z kalendarza na motce się nie zaciągnęły. Chyba już się nie dowiem dlaczego, bo kalendarz został przepisany ręcznie.

Pozostała kwestia dialera a la p8 lite i ewentualnie zapisane sieci wifi. Od razu zastrzegam, że nie chcę robić roota, bootloadera, twrp i tym podobnych kombinacji. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32792
  • 38952
  • 1390

Zmiana telefonu

Chodzi Ci o coś takiego?

Dailer-P8-lite

• 2095
  • 6603
  • 70

Zmiana telefonu

Dokładnie: dialer - kontakty (sim) - wiadomości. Na p8 lite to wygląda chyba tak samo (nie mam tela pod ręką). Jeśli by obsługiwał pokazywanie wpisów z kart SIM to byłby prawie idealny. I jeśli połączenie odbierało by się przeciągnięciem na dole ekranu (w motoroli jest pole do tapnięcia u góry)

Z ciekawostek: miałem redmi 4x to można wybrać jakie kontakty ma pokazywac, ale na zasadzie albo-albo, czyli: Albo tylko Google - Albo tylko telefon - Albo tylko SIM - albo tylko xiaomi. Więc też tak nie do końca im to wyszło jakby ktoś chciał operowac na sim ORAZ telefonie. Wiem, że jestem w mniejszości ale siła przyzwyczajenia ze starych telefonów robi swoje 🙂

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32792
  • 38952
  • 1390

Zmiana telefonu

Wpisz bezpośrednio w google play w telefonie hasło dialer lub contacts - pełno apek, niektóre platne inne za free. Może to od google lepsze? Wszystko co googluje na xda wymagają roota.

Zespół Nasz Orange
  • 2986
  • 12615
  • 151

Zmiana telefonu

@spiro

jeśli któraś z odpowiedzi była pomocna, to - śmiało! - zachęcam Cię do jej oznaczenia. Szczegóły poniżej :):

Pokaż szczegóły
  • jeśli założyłeś temat i pojawiła się dobra odpowiedź lub rozwiązanie - oznacz najlepszą odpowiedź klikając w przycisk 4.png 
    Podziękujesz w ten sposób osobie, która pomogła i pomożesz osobom, które będą miały podobne pytanie. 

• 2095
  • 6603
  • 70

Zmiana telefonu

Odgrzebię temat bo sprawa ma ciąg dalszy po kolejnym przedłużeniu umowy.

Stary telefon to moto g5s a nowy redmi note 8t.

Upewniłem się, że kopia bezpieczeństwa jest aktywna i zrobiona na motce. Przy uruchamianiu redmi, wskazałem, że chcę przywrócenia danych z googlea. Efekty przeszły moje oczekiwania:

- prawie wszystkie kontakty się zdublowały (ale może to dlatego że część jest na karcie sim, tylko nie znalazłem opcji żeby wyświetlało się to co trzeba)

- totalny brak wiadomości, pusto, zero (a na tym mi zależało)

- kalendarz ok

- historia połączeń ok

- bardzo ładnie przywrócone aplikacje z danymi (zegar, budzik, jedna gra)

- tylko część zdjęć pojawiła się na redmi, bo okazało się, że zdjęcia mają oddzielną opcję do włączenia backupu 😞

- dzwonek połączeń nie zaciągnął się z motki. Co gorsze, nie udało się go przesłać po bluetooth (nie wiem co się stało, pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją)

na razie tyle, po powyższym spodziewam się jeszcze innych "atrakcji" 😞

Czy da się jeszcze przenieść wiadomości na redmi? Jak i czym to zrobić?