- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SIM-lock na urządzeniach kupowanych w Orange
Ciekawą informację znalazłem w necie. Jak sprawdzić czy telefon ma simlocka oraz inne ograniczenia.
Włącz telefon bez karty sim, wejdz do menu serwisowego wpisując kod *#*#7378423#*#* następnie Service info potem Simlock i jeśli w nawiasach przed Network będziesz miał x, o, to znaczy że jest simlock a liczba po tym oznacza ile razy można wpisać kod.
Jeśli przed Network będziesz miał sam nawias [ ] tzn że simlocka nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Artur napisał(-a):
Dobry patent, @Kumorek81, ten kod otwiera menu serwisowe telefonu, więc może też sprawdzać czy simlock jest założony. Niestety działa tylko w niektórych telefonach. Jeśli komuś uda się go uruchomić to ostrożnie, bo niektóre menu serwisowe pozwalają na dokonywanie zmian w urządzeniu i zmianę jego działania.
U mnie nie działa kod. Tylko połączenia alarmowe!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A co jeśli telefon odebrałem w lutym 2017, a nadal mam sim locka? Czy w takim przypadku zostanie on zdjęty bezpłatnie skoro po 1 stycznia 2016 powinien być bez?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ZielonySmerf napisał(-a):A co jeśli telefon odebrałem w lutym 2017, a nadal mam sim locka? Czy w takim przypadku zostanie on zdjęty bezpłatnie skoro po 1 stycznia 2016 powinien być bez?
@ZielonySmerf zapoznałeś się z opisem Artura - pierwszy post w temacie? Przede wszystkim nie piszesz jaki to telefon... a wpunkcie pierwszym jest info: "Urządzenia od Apple, które oferujemy w Orange mają założoną blokadę SIM-lock"... i w którymś z kolejnych "Blokady SIM-lock zakładane są zanim telefon trafi do sklepu, więc znaczenie ma nie dzień, w którym kupiłeś urządzenie, a data jego wysłania do sklepów."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zapoznałem się i chyba jakby to był Apple to bym o tym nie pisał. Telefon to LG k8 i został on wprowadzony na rynek w I kwartale 2016 więc zgodnie z opisem nie powinien mieć simlocka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ZielonySmerf OK, rozumiem, ale skąd u Ciebie przekonanie, że możesz zdjąć SIMlocka bezpłatnie? Pod tę okoliczność zacytowałem inny punkt Informacji... że znaczenie ma data w której telefon trafił do magazynu...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
rozumiem datę trafienia do magazynu, jednak jeśli jest to telefon produkowany dopiero od początku 2016 to raczej nie dotyczy go ten punkt. A odnośnie bezpłatnego usunięcia simlocka, to pierwsza rzecz, że dostałem taką informację od klienta Orange który miał podobną sytuację, a po drugie to jeśli nie powinien mieć sim locka a ma, to raczej nie powinienem ponosić kosztów za usługę której nie powinno być. dlatego też zadaję to pytanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś