- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam. Zamówiłem dla mamy Motorolkę. Będzie to jej pierwszy smartfon w życiu. Mama jest osobą niepełnosprawną i ma ograniczone pole w wykonywaniu ruchów. I teraz pytanie. Czy ktoś używa lub może polecić dobry launcher systemowy, właśnie dla seniorów? Na razie sam robię testy na własnym telefonie, ale tych launcherów jest tak dużo, że ciężko na coś się zdecydować . A nuż ktoś wrzuci sprawdzoną polecajke ? Zależy mi na prostym i czytelnym UI. No i najważniejsze, żeby był bez reklam lub miał możliwość wykupienia wersji pro.
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Poco można powiększyć ikony, dać większy kontrast itd. Nie masz tam czegoś podobnego ?
Siatkę ikon też można zmienić tzn. będą rzadziej na pulpicie.
Poza tym Android jest dosyć elastyczny i nie sądzę aby zmiana lunchera była konieczna... jak przypadkowo będzie odinstalowany to zrobi więcej szkody niż korzyści.
Ps. Mam np. ikony kontaktu dane na pulpit te co używam, można dać do kontaktu lub tylko telefonowania (kliknąć i już wykręca numer), łatwiej chyba się już nie da zrobić. To standardowy widget więc pewnie go masz na motoroli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Poco można powiększyć ikony, dać większy kontrast itd. Nie masz tam czegoś podobnego ?
Siatkę ikon też można zmienić tzn. będą rzadziej na pulpicie.
Poza tym Android jest dosyć elastyczny i nie sądzę aby zmiana lunchera była konieczna... jak przypadkowo będzie odinstalowany to zrobi więcej szkody niż korzyści.
Ps. Mam np. ikony kontaktu dane na pulpit te co używam, można dać do kontaktu lub tylko telefonowania (kliknąć i już wykręca numer), łatwiej chyba się już nie da zrobić. To standardowy widget więc pewnie go masz na motoroli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
Także launchera nie doradzę (nie szukałem alternatywy dla systemowych ustawień), a skłaniam się do tego co @Zeusek
Ja swoim seniorom, którzy nie używali nigdy smartfona powiększyłem ikony i ustawiłem na wierzchu te które są niezbędne, odinstalowałem masę niepotrzebnych aplikacji, resztę ikon powrzucałem do folderu "bez potrzeby nie dotykać", ustawiłem automatyczne aktualizacje, ustawiłem najpotrzebniejsze numery, aby były łatwo dostępne do zadzwonienia, także ustawiłem na max przystępnie WhatsApp do rozmów video. Zdaje to egzamin
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
@IreneuszCDNova odpada.
Odnośnie stockowego to oczywiście pokaże mamie taką opcję. Powiększe czcionkę i ikony. Zablokuje UI Itp. Sam osobiście na każdym telefonie używam MS launchera. Ten od Google jakoś mi nie pasuje.
Wracając do tematu, na razie mam na oku coś takiego:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eldo.launcher
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
@atlas_cudow dobre podpowiedzi @Zeusek i @arthur. podobnie zrobiłem na smartfonie mojej mamy. Niepotrzebne aplikacjd odinsralowane, systemowe nie wyciągane na pulpit, a na dokładkę numer we FLEX.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
W sumie może i racja. Spróbuje dostosować oryginalny launcher pod moje wymagania.
Dzięki!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
Ja mamie zainstalowałem taki bardzo prosty, chyba się to nazywało elderly... A nie, tu jest: https://play.google.com/store/apps/details?id=xyz.arjunsinh.elderlauncher&hl=en
Interfejs spartański, do ogarnięcia. Problem ewentualnie to konieczność dopasowania aplikacji do SMS i telefonu - one są też do ewentualnej podmianki, bo systemowych mama nigdy nie ogarnęła do końca.
Teraz dostała iPhone i musi sobie radzić z jego interfejsem. No nie powiem że "daje radę", bo słabo jej to idzie, ale nie powiem też że nie daje rady zupełnie, bo jakoś tam jednak go obsługuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
@atlas_cudow swojego czasu też się zastanawiałem nad smartfonem dla seniorów i wpadł mi w oko taki launcher
https://play.google.com/store/apps/details?id=name.kunes.android.launcher.demo
Z opisu i zdjęć wygląda obiecująco, ale nigdy go nie spróbowałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
- « Poprzedni
-
- 1