- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
@spironapisał(-a)@atlas_cudow swojego czasu też się zastanawiałem nad smartfonem dla seniorów i wpadł mi w oko taki launcher
https://play.google.com/store/apps/details?id=name.kunes.android.launcher.demo
Z opisu i zdjęć wygląda obiecująco, ale nigdy go nie spróbowałem.
Ja go próbowałem, i nie przeszedł moich testów. Dość w sumie fajny jest i w komplecie podmienia też systemowe apki ALE. Nie jest darmowy, jeśli chce się naprawdę z niego korzystać. Nagi się pojawiają co oczywiście jest nie do zaakceptowania. Może bym i kupił, ale z nagami nie było nawet jak się upewnić że wszystko działa jak trzeba. Więc po mniej więcej tygodniu testów odpuściłem i dałem szanse temu drugiemu.
BTW: bardzo wiele jest produktów w tym segmencie reklamujących się jako "dla seniora". Ale tak naprawdę to tylko te dwa do czegokolwiek się nadawały. Straszny panuje w temacie szum.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
Jasne. Właśnie dlatego postanowiłem założyć wątek. Próbowałem kilku launcherów i zwykle to był raczej scam niż użyteczna apka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
Cześć @atlas_cudow
Jesli zamówiłeś dla Twojej mamy smartfon Motorolę. To bardzo dobry smartfon zarówno dla seniorów jak i wszystkich użytkowników. Również posiadam Motorolę. Motorola posiada bardzo dobrą funkcje w swoim smartfonie taką jak TalkBack. Funkcja ta pomaga osobom niewidomym i niedowidzącym obsługiwać urządzenie, odczytując na głos treści z ekranu i informując o tym, co dzieje się na telefonie, za pomocą gestów i głosowych wskazówek, całkowicie zmieniając sposób interakcji. Zamiast zwykłego dotykania, używa się gestów (np. dwoma palcami do przewijania), a dotknięcie elementu go zaznacza, podwójne kliknięcie uruchamia.
Informacje o funkcji Talkback masz w tym linku: Włączanie/ wyłączanie TalkBack
System Android również oferuje wiele ułatwień dla seniorów, głównie poprzez wbudowane funkcje dostępności (jak powiększanie, TalkBack, czy regulacja głośności) oraz specjalne nakładki (launcher'y) i aplikacje dostępne w Google Play Store. Wydaje mi się że wspomniane funkcje wymienione wcześniej, które są w systemie Android są wystarczające i nie są potrzebne dodatkowe nakładki launchery i aplikacje dla seniorów które w niektórych przypadkach są płatne 🙂
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Launcher dla seniora
@Pablo5 Kilka razy przypadkiem włączyłem Talkback. Jako osoba w miarę sprawna i chyba radząca sobie z obsługą telefonu nie umiałem nawet tego wyłączyć. Nie mam pojęcia jak się tym posługiwać. Zapewne jest tam jakaś logiga, ale ja jej nie pojmuję. I chyba nie jestem jedny bo kiedyś rozmawiałem o tym wynalazku z kolegami z pracy. Mieli takie samo zdanie jak jak . Ale doceniam za chęć pomocy:) dziękuję .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
-
- 1
- 2