- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja APN ipv4 w iPhone iOS 16
Tych generatorów ustawień w sieci jest mnóstwo. Po prostu podał dane APN i kliknął "Create" i pobrał plik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Masz absolutną racje! Pomyliłem pliki 😳. Wstawiłem jeden z profili znalezionych w necie jak rozgryzałem temat (btw niedziałający)
Już poprawiam link i dodaje też tu
https://mega.nz/file/pENwBJ5Z#Sp0THDpVfIKAjUpEDY3gYtmud7j5usXpzy2bg3Ao5WQ
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85napisał(-a)Najnowsze wersje ios wspierają tylko ipv6. Więc niestety nie.
Alternatywa to zakup Orange VPN i włączenie tego w wersji ipv6.
Proponuję na infolinii poprosić o dostęp do vpnipv6
...
Czy mógłbyś przedstawić jakąś egzegezę tego pomysłu?
Wiadomo oczywiście że Apple nie od dziś preferuje IPv6, ale napisać że ios "nie wspiera" ipv4 to jednak lekka przesada.
Proponujesz zakup jakiejś tajnej usługi pod nazwą vpnipv6. Co ta usługa miałaby niby robić? Wiadomo że Orange VPN to usługa polegająca na odpłatnym przydzieleniu publicznego adresu IP na łączu mobilnym, dostępna dla umów abonamentowych. Pozostali klienci obsługiwani są przez DSLite. Ale przecież adres IPv6 który się dostaje jest adresem publicznym. No to na czym miałaby polegać ta tajemnicza usługa vpnipv6?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamwyrosnapisał(-a)Masz absolutną racje! Pomyliłem pliki 😳. Wstawiłem jeden z profili znalezionych w necie jak rozgryzałem temat (btw niedziałający)
Już poprawiam link i dodaje też tu
https://mega.nz/file/pENwBJ5Z#Sp0THDpVfIKAjUpEDY3gYtmud7j5usXpzy2bg3Ao5WQ
Ten profil chyba faktycznie wyłącza ipv6 w danych mobilnych na iOS. Ale czy z tego wynika, że IPv4 na danych mobilnych będzie dostępne? Obawiam się że niekoniecznie. Może jeśli wykupisz Orange VPN i zmienisz nazwę profilu odpowiednio. Ale IMHO gra nie jest warta świeczki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
nie rozumiem? ten profil zmienia APN na INTERNET i włącza IPV4. Telefon dostaje adres ipv4 od sieci i nie dostaje ipv6- chyba o to chodziło
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To nie jest takie proste. W sieci mobilnej Orange nikt nie dostaje publicznego IPv4. Chyba że ma abonament i dodatkowo zapłaci za ten adres. Ale wtedy musi użyć specyficznego APN, na domyślnym nie zadziała. Normalnie, bez tego, obsługa IPv4 jest poprzez DSLite, który komunikuje się protokołem IPv6. Te ustawienia które proponujesz wyłączają protokół IPv6 na APN, więc w Orange powinny odciąć klienta od sieci na dobre: jeśli nie ma wykupionego publicznego IP to dlatego że bez IPv6 nie będzie miał wtedy także IPv4, a jeśli ma wykupiony publiczny IPv4, to dlatego że nazwa APN nie będzie się zgadzała.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
testowałeś to? bo coś mi się wydaje że nie:
wstawiam 2 zrzuty ekranu. Pierwszy gdy używam APN od Orange i drugi kiedy używam apn bez ipv6
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamwyros 31.61... to nie jest twój publiczny IP, jeżeli sobie go nie wykupiłeś. Zapraszam Cię do lektury na forum. Ten temat był wiele razy poruszony i wyjaśniony. Ale faktycznie nie masz ipv6, sam też go nie używam...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszelkie informacje do konfiguracji APN dostępne są na stronie Orange:
https://www.orange.pl/omnibook/konfiguracja-internetu-mms-sms-w-telefonie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamwyrosnapisał(-a)testowałeś to? bo coś mi się wydaje że nie:
...
wstawiam 2 zrzuty ekranu. Pierwszy gdy używam APN od Orange i drugi kiedy używam apn bez ipv6
Dzięki za konkretne dane. Nie, nie testowałem, w ogóle nie mam iPhona. Dlatego napisałem "może", a nie że tak się na pewno stanie.
Skoro działa, to dobrze - znaczy się na danych mobilnych jest to jeszcze bardziej zakręcone. Ten adres IPv4 jest jednak i tak dzielony z innymi, IMHO.
- « Poprzedni
- Następny »