Chciałbym podsumować wyniki, ew prosiłbym o sprawdzenie czy lektura wątku jest poprawna.
1) Twoja karta sim włożona do innego aparatu pokazuje dostęp do LTE, problem jest z konkretną kartą w Xiaomi redmi note 4, czy ta wersja co masz ma dwa sloty czy jeden? jeśli dwa, w którym masz kartę sim?
2) czy problem zależy od lokalizacji? rozumiem, że jesteś w Polsce i nie jest to teren przygraniczny
3) jak ręcznie wyszukujesz sieci i nie łapiesz Orange LTE, to dziwnym trafem nie masz też sieci T-Mobile, czy w tej sieci też nie wyszukuje Ci LTE?
4) pobierz apkę https://play.google.com/store/apps/details?id=net.simplyadvanced.ltediscovery&hl=pl i pokaż aktualny screen co łapiesz - zakładka Signals (niestety po screenie można ustalić lokalizację nadajnika, więc miej tego świadomość)
5) czy kontaktowałeś się z BOK aby sprawdzić czy w tej lokalizacji nie ma jakiś chwilowych zakłóceń LTE?
6) czy ten aparat co używasz był w serwisie? ew. sam go rozbierałeś na części
@djsmokuAle dalsze pisanie nie sensu szukaj pomocy na forum miui gdzie ci podałem.
To potwierdza co pisałem. Telefon nie widzi nawet żadnych zablokowanych komórek LTE, więc sugeruje, że nie łapie tych częstotliwości.
Wydaje mi się, że możliwe przyczyny są następujące:
1) chwilowe/tymczasowe problemy po stronie nadajnika
2) Twój telefon obsługuje jedynie LTE po 1800MHz, które wg serwisu BTS Search jest uruchomione u innych operatorów, a w Orange wg tego serwisu jeszcze nie. Wydaje mi się, że wcześniej załapałeś w innym miejscu LTE po 1800MHz więc miałeś na chwilę. Potem Ci nie łapie po 800MHz w Orange (które wg mapy powinno tam działać). Sugerowałbym się jeszcze podpytać w BOK (np. przez czat http://orange.pl/kontakt) jakie częstotliwości LTE są uruchomione w tym miejscu. Jeśli tylko 1800MHz to by rozwiązało sprawę. Ew może trwają testy po 1800MHz, więc może na dniach ten zasięg złapiesz.
@djsmoku A może LTE Orange w Twojej okolicy działa na częstotliwości 800 MHz. Redmi Note 4 jej nie obsługuje i stąd cały problem. Play nie korzysta z tej częstotliwości, więc to że ich karta działa by się zgadzało. Niestety niektóre chińskie telefony nie obsługują wszystkich europejskich częstotliwości.
[edit]
@Piotrekk85 Jak zwykle szybciej napisałeś i to, to samo co mnie przyszło do głowy! ![]()
@Piotrekk85 Słuszna uwaga! Teraz przy zakupie telefonu warto zwrócić uwagę na obsługiwane częstotliwości, bo o ile w miasta można często nie zauważyć różnicy, to poza nimi jest ona już odczuwalna.