- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aktualizacja oprogramowania?
@Piotrekk85, napisałeś, że "Brandem wg standardów UE jest coś innego.". A konkretnie czym jest, skoro tak twierdzisz?
Zasady zgłaszania skarg do UOKiK są podobne jak w przypadku innych organów administracji. Reguluje je art. 63 Kodeksu postępowania administracyjnego. Skąd wziąłeś przeświadczenie, że "średnio niestety reakcja jest po 4-5 latach"? To bzdury.
"Radzę zapoznać sobie czym jest Android i jak działa.". Proszę, bądź poważny.
System Android posiada te ustawienia, które są konieczne do pracy w każdej sieci i jedyne, co operator może SKONFIGUROWAĆ w takim systemie, to własne parametry usług. Operator nie "zaszywa" w oprogramowaniu czegoś takiego jak np. ustawienia "Centrum SMS". Te ustawienia są konfigurowane z chwilą zainstalowania karty SIM. To samo tyczy się APN-ów usług transmisji danych (Internet, MMS). Te ustawienia również wysyłane są przez konkretnego operatora w czasie zarejestrowania się w jego sieci. Można je również otrzymać na niektórych stronach internetowych, w postaci odrębnego SMS-a konfiguracyjnego. Ustawienia, takie jak "wsparcia zawieszenia i przekierowania połączeń, wsparcia volte i vowifi", to opcje systemu Android. Żaden operator ich do systemu nie doda, jeśli system - Android - nie umożliwia ich wykorzystania. I tak, niektóre wersje systemu mogą mieć wsparcie dla VoIP, VoLTE, WiFi Calling, etc.
A KONFIGURACJA przekierowywania połączeń odbywa się na bieżąco. Wejdź sobie w ustawienia Dialera to zobaczysz, jak telefon czeka na pobranie ich od operatora.
Nie prawdą jest, że "operatorzy mogą bardziej ingerować w treść softu - np. zmienić nazwę zakresu sieci z LTE np. na 5G..." ponieważ nie ma możliwości, aby ingerencją w "treść softu" spowodować, że bez odpowiedniego, sprzętowego wsparcia, smartfon zaczął działać w sieci 5G. Proszę, nie opowiadaj takich głupot, bo jeszcze ktoś tu pomyśli, że zmieniając oprogramowanie w swoim smartfonie, będzie mógł korzystać z 5G i będzie czekał na to, aż mu operator "zmieni nazwę zakresu sieci z LTE np. na 5G" 🙂
Kolejność wypuszczania wersji "kompilacji" oprogramowania jest inna, niż ci się wydaje i - w przypadku Huawei - wygląda następująco:
"Huawei tworzy aktualizację, którą przesyła do operatorów. Oni tworzą swoje "dodatki" i odsyłają je do nas. My sprawdzamy, czy one działają jak powinny i jeśli tak, wysyłamy do użytkowników, a jeśli nie odsyłamy do operatora na poprawki" - Dział Wsparcia Huawei.
Widzę, że "wiesz, że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz, w którym kościele". I nie wrzucaj do jednego worka tematu modyfikacji oprogramowania z jakimiś bredniami z facebookowych grup, że EDGE to nowa funkcja iOS. Nie zniżajmy się do tego poziomu dyskusji. Trzymaj się meritum.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczytaj https://developer.android.com/
https://developer.android.com/s/results/?q=carrier
https://developer.android.com/reference/android/telephony/CarrierConfigManager
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Również nie chce mi się dyskutować. Ta ramka tu, tamta ramka tam, ta tapeta tu, tamta tapeta tam.
Poczytaj https://developer.android.com/
https://developer.android.com/s/results/?q=carrier
https://developer.android.com/reference/android/telephony/CarrierConfigManager
W każdym razie w przyszłym tygodniu trafia zawiadomienie do UOKiK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I nic z tym nie zrobisz, bo UOKiK nie zajmuje się takimi bzdurami.
Ta aktualizacja w żaden sposób nie utrudniła Ci korzystania z usługi innych sieci komórkowych, to po pierwsze.
Po drugie - każdy operator może coś takiego zrobić a Ty korzystając z usług takiego operatora godzisz się na coś takiego, że korzystanie z usług jednej bądź innej sieci może zostać dodatkowo "wzbogacone" o dodatkowe oprogramowanie. W postaci wrzutki z karty SIM, czy aktualizacji oprogramowania telefonu - ale nikt nie robi tego, żeby Ci zablokować telefon tylko na jedną sieć a po to, by poprawiać jakość usług.
Jeśli się na to nie zgadzasz, to zapoznaj się z pełnymi regulaminami usług w każdej sieci, czy to Orange czy jakiejkolwiek innej. To, że niektórzy operatorzy tego nie robią, nie świadczy o tym że "są oni super i w porządku", tylko nie rozwijają się zbyt szybko.
Dostajesz aktualizacje, które poprawiają Ci usługi i chcesz to zgłaszać do UOKiK. Tu nie doszło do naruszenia i nikt z tym nic nie zrobi, a już na pewno nie dość szybko.
A Twój ton wypowiedzi wykazuje jedynie, że dysponujesz niskim pojęciem o tych sprawach i mam nadzieję, że UOKIK wyraźnie Cię w tym uświadomi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To ja zadam inne pytanie - mój Huawei Mate 20 Pro dostał ten update od Orange a jednocześnie w czerwcu/lipcu powinienem dostac update od Huawei do wersji 9.1
Czy czasem update Orange nie "zablokuje" aktualizacji oficjalnej od Huawei?
p.s. telefon kupowałem na wolnym rynku, nie od Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
rzecznik wspomniał że można odinstalować aplikacje ktore pojawiły się z ta aktualizacja, bo jak czytałem to głównie podniosło ciśnienie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85napisał(-a)
(...) Ale niektórzy chcieli wersję Orange. Wg mnie tak już zostanie.
NIKT nie chce i nie chciał brandu Orange, gdziekolwiek. Za wyjątkiem osób związanych z Orange.
Cieszy mnie, że na podstawie mojej interwencji rzecznik prasowy Orange przeprosił za błąd operatora i zbrandowanie smartfonów. Możliwe też stało się usunięcie wersji firmware Orange_software.eu poprzez przywrócenie ustawień fabrycznych, po których brant Orange nie zostanie już pobrany.
- « Poprzedni
- Następny »