Dzień dobry,
Kończy mi się umowa i chciałbym przejść na Orange Światłowód Pro 2.0.
Niestety z nieznanych mi przyczyn, na mojej ulicy brak jest dostępności tej usługi
i to akurat pod moim numerem klatki.
Kamienica ma 2 klatki, ja pierwszy załatwiłem podłączenie do budynku światłowodu dla
mojej klatki, druga klatka podłączyła się w późniejszym okresie.
Tak jak wspomniałem w kamienicy są 2 klatki - w jednej wszyscy mogą się podłączyć
do Światłowód Pro 2.0 a z drugiej maksymalna prędkość, to 1 Gb/s.
Obie klatki podpięte są pod tą samą studzienkę.
W jaki sposób i gdzie mógłbym poprosić o sprawdzenie dlaczego akurat moja klata ma limit 1 Gb/s?
Pomijając swoją klatkę i kamienicę, to w kamienicach obok oraz blokach wszędzie jest 2.0.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Pewnie w SYSTEMIE operatora coś się pokićkało. Próby prostowania takich zakrętów najczęściej kończą się wypadnięciem z trasy. Osobiście bym sobie odpuścił, gra nie jest warta świeczki. Ale jeśli ci zależy, to drąż sprawę przez BOK - oni przynajmniej mają wgląd do SYSTEMU więc może coś konkretniejszego powiedzą. Może, z naciskiem na to że morze jest szerokie i głębokie.
@Wiatrolap kolejny bubel w inwentaryzacji, albo technologia wykonania nie pozwala na pełne FTTH, a co za tym idzie prędkość ogranicza ethernet do lokalu
Stąd 1Gb/sek, a nawet 900Mb/sek
Do budynku leci światło i do domu też wchodzi światło.
To raczej nie tu jest problem.
Wszystkie testy prędkości zaczynają się od 1200 i schodzą do 980 Mbps
ale jak, gdzie dzwonić, pisać?
trafiam na ścianę - w Pana lokalizacji 1 Gb/s i koniec rozmowy
tłumaczę, opisuję, nikt się nie chce pochylić.
1 blok/kamienica, 2 klatki, ta sama studzienka, jedna klatka może do 2 Gbps a druga klatka do 1 Gbps
Na samym początku jak wprowadzona została oferta 2 Gbps to chciałem przejść ale się nie dało, bo zbyt świeżą umowę miałem
No przecież nie trafiasz za każdym razem na tę samą osobę. Masz umowę, więc masz dostęp do BOK różnymi kanałami. Bombarduj ich pytaniami i domagaj się konkretnych wyjaśnień przez wszystkie możliwe kanały (czat, telefon, list do Skierniewic). Bądź upierdliwy ale nie daj się wyprowadzić z równowagi. Zbyt absorbujące? Zapewne, ja bym odpuścił.
Ja nie odpuszczam. Miałem przypadek, że trafiłem na miłą osobę, która poinformowała mnie, że przyjmuje zgłoszenie serwisowe, dostałem sms'a z numerem tego zgłoszenia i terminem w którym dostanę na nie odpowiedź. Termin odpowiedzi - 2 tygodnie, minęły 4 tygodnie, odpowiedzi brak. Dzwonię i podaję numer zgłoszenia - brak w systemie, dziwne bo ja mam sms' a z tym numerem.
Odpuścić? nie, tego nigdy nie zrobię. Trochę żyję już w tym kraju i tutaj jest ciągła walka...
W ostateczności po prostu przejdę do kogoś innego - a szkoda, całkiem dobrze mi tu. Mogę się tylko przyczepić do routingu ale... usługa działa prawidłowo
nie za bardzo rozumiem:
list do Skierniewic
tzn gdzie ? zwykły/email? poproszę o więcej danych, jeśli są jeszcze jakieś drzwi do których nie zapukałem, to zrobię to
96-100 Skierniewice
List polecony
a czy moze byc tak, ze gdzies jest limit portow xgs-pon i pon ? Ze sobie wyczerpano konfiguracje i nie da sie bo nie ma zasobow ?
W żadnym razie nie chcę cię zniechęcić, wręcz przeciwnie, kibicuję ci szczerze. Daj koniecznie znać jeśli coś ci się uda ustalić.