- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
Dobry wieczór wszystkim, chciałbym podzielić się takim spostrzeżeniem a może pomysłem na pomoc - dzisiaj rozpoczęliśmy naukę zdalna klas 1-3,ok. Jestem ojcem dwójki dzieci, jedno rozpoczęło naukę zdalną, a drugie właśnie dzisiaj miało egzamin warunkowy na studiach, niby nic takiego ale po zalogowaniu się 20 dzieci z podstawówki, pani nauczycielka straciła się. W tym czasie starsza córka zdawała egzamin poprawkowy. Na tym samym łączu. Egzamin poprawkowy kosztuje niemało, ale nie o pieniądze tu chodzi.Egzaminatorzy każdorazowe przerwanie łącza traktują jako próbę wpłynięcia na treść egzaminu. Nie pytajcie co i jak ale rozliczyłem młodsze dziecko żeby starsze miało prędkość. Mam pytanie do Operatora czy istnieje możliwość wpłynięcia na prędkość w danej rejonizacji tak jak w moim przypadku gdzie dwie szkoły straż pożarna szpital zapasowy i dwa duże skrzyżowania idą na jednym kablu. Chodzi mi o połączenie dedykowane” wdzwanianie” coś co zapewni ci stabilność przez powiedzmy pół godziny? Zapraszam do dyskusji kolegów...
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
Co do studiów też jest kilka opcji. Jeśli siedziba szkoły wyższej jest niedaleko, to warto złożyć wniosek by uczelnia zapewniła salę. W większości uczelni są przepisy wykonawcze. Tylko trzeba to zgłosić 2-3 tygodnie wcześniej. Warto też uprzedzić egzaminatora kilka dni wcześniej bo większość uczelni posiada edukacyjną wersję ms teams lub google meet gdzie z poziomu konta "nauczyciela" lub "admina" można sprawdzić sposób rozłączenia (tylko też egzaminator musi chcieć).
Ew warto sprawdzić zasięg mobilny różnych operatorów i może kupić starter w kiosku za 5 zeta z darmowymi GB na start i spróbować działać na mobilnym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@Piotrekk85 dziekuje kolego za odpowiedz, co do wytycznych dot. egzaminowania masz całkowitą rację ale wiesz jak jest w życiu ... co do prędkości operatora tez nie mam zastrzeżeń, ma być 300 jest 312/318 wg Ookla. Teoretycznie jest w porządku, natomiast tak jak mówię jedna szkoła w dzielnicy, 8 roczników x 3/4 klasy x 20 uczniów = szkoła z wyjściem 600 mega. To nam robi pewny trafik przy transmisji głosowej i video. ( dzielnica domków jednorodzinnych, 90% operator Orange).I tutaj jest pytanie do Pomarańczowych czy można zrobić coś w rodzaju videopass. Chyba może raczej do Microsofta żeby zmniejszył zużycie danych przez Teams’a? Raczej nierealne. Wydaje mi się że w nieodległej przyszłości trzeba się będzie nad tym tematem pochylić? ( duża ilość użytkowników z aplikacją zużywającą małą ilość danych niepowodującą przeciążeń). Kiedyś mając neostradę myśleliśmy o światłowodzie, a teraz ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@Wiktoria17 Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale w takich przypadkach może warto zastanowić się nad łączem backupowym i routerem 2xWAN? Gdyby tak do łącza podstawowego dołożyć modem LTE kończy spiąć to w jeden router z bilansowanym dostępem z 2 źródeł? Robiłem coś takiego z 2xneo
Czy wyjdzie z neo+ LTE?? Powinno...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@agat13 jest to niezły pomysł, zadzwonię do mojego ulubionego sklepu czy pracują/ są otwarci, wystarczy dobrać antenę kierunkowa i znaleźć w pobliżu nieobciążonego i w miarę stabilnego bts-a. To się może udać !
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@Wiktoria17Podpowiem jeszcze jedno: mam w domu router LTE Huawei B535-232. Jako LTE z agregacja pasm i mozliwoscią podłączenia anten jest ok. Ma jednak switch z portem WAN/LAN
To daje możliwość podłączania dwóch dostawców (dwa różne media). Kwestia sprawdzenia na jakiej zasadzie i czy można bilansować i zarządzać tymi "wejściami", aby na LAN otrzymywać sumę/backup tychże łączy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@Wiktoria17napisał(-a)@Piotrekk85 dziekuje kolego za odpowiedz, co do wytycznych dot. egzaminowania masz całkowitą rację ale wiesz jak jest w życiu ... co do prędkości operatora tez nie mam zastrzeżeń, ma być 300 jest 312/318 wg Ookla. Teoretycznie jest w porządku, natomiast tak jak mówię jedna szkoła w dzielnicy, 8 roczników x 3/4 klasy x 20 uczniów = szkoła z wyjściem 600 mega. To nam robi pewny trafik przy transmisji głosowej i video. ( dzielnica domków jednorodzinnych, 90% operator Orange).I tutaj jest pytanie do Pomarańczowych czy można zrobić coś w rodzaju videopass. Chyba może raczej do Microsofta żeby zmniejszył zużycie danych przez Teams’a? Raczej nierealne. Wydaje mi się że w nieodległej przyszłości trzeba się będzie nad tym tematem pochylić? ( duża ilość użytkowników z aplikacją zużywającą małą ilość danych niepowodującą przeciążeń). Kiedyś mając neostradę myśleliśmy o światłowodzie, a teraz ?
Pogadaj z Dyrektorem szkoły. Niech sobie zwiększą przepustowość, albo ustalą harmonogram transmisji żeby nie nakładały się wzajemnie. Chyba wszystkie roczniki nie muszą punkt 8.00 prowadzić nauczania zdalnego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@Wiktoria17napisał(-a)[...] jedna szkoła w dzielnicy, 8 roczników x 3/4 klasy x 20 uczniów = szkoła z wyjściem 600 mega.
@Wiktoria17czy możesz sprecyzować, czego dotyczy to równanie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdalne nauczanie
@pirenej równanie z wieloma niewiadomymi... szczególnie to jaki naprawdę szkoła ma upload, bo takiego "600 mega" to jakoś nie kojarzę u dostawców. Może się okazać, że 60Mb/sek....i to jest dopiero równanie...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »