- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Vowifi p30 pro wymuszenie połączeń przez wifi
Temat przeniesiony z Abonament do odpowiedniej kategorii + dodano etykiety - moderator Bartłomiej
Witam
Wifi calling spoko.. irytuje mnie bardzo jedna rzecz. Nie można w waszej sieci wymusić rozmów przez wifi calling jak to jest u innych operatorów. Posiadam p30 pro który obsługuje wifi calling. Używając karty z Orange nie mogę wymusić priorytetu rozmów przez wifi. Opcja ta jest niewidoczna w ustawieniach wifi calling. Wkładając kartę np Play opcja ta się pojawia i spokojnie mogę sobie używać wifi calling gdy mam slaby zasięg. Ktoś mi odpowie dlaczego tak jest?
Na zdjęciach widać w jakich sieciach pracuje telefon i jakie opcje są dostępne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Orange nie ma możliwości przejścia płynnie z Wi-Fi Calling do sieci komórkowej. Stąd takie a nie inne ustawienia. Po wyjściu z zasięgu Wi-Fi połączenie jest rozłączane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli najprościej ustawić preferowane połączenie LTE, natomiast z WiFi calling korzystać w ostateczności, gdzie zasięg komórkowy jest strasznie mocno mizerny, a WiFi jest ok, lub w celu sprawdzenia samej usługi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wlasnie o to chodzi, że w domu mam bardzo słaby zasięg sieci komórkowej- 1max 2 kreski stojąc z nosem przy oknie.. za to sieć wifi mam stabilną a pokrycie sieci w domu mam bardzo dobre.
Chodzi mi o to, aby same połączenia były wtedy realizowane przez wifi a ta "cząstka" zasięgu, która ledwo wpada mi do domu odbierała by sobie smsy z których praktycznie i tak nie korzystam.
Jest jakiś sposób, żeby to rozegrać w ten sposób? Dlaczego użytkownicy sieci Orange nie mogą wybrać preferowanej sieci do połączeń? Byłoby to dla wielu osób rozwiązanie idealne!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojciechnapisał(-a)W Orange nie ma możliwości przejścia płynnie z Wi-Fi Calling do sieci komórkowej. Stąd takie a nie inne ustawienia. Po wyjściu z zasięgu Wi-Fi połączenie jest rozłączane.
No weź nie żartuj 😉 Nie jest rozłączane, jeżeli jesteśmy w zasięgu LTE.
To cytat z FAQu o usłudze:
W przypadku, gdy znajdziemy się na granicy dostępu do sygnału WiFi a:
- istnieje w tym miejscu sieć LTE Orange, nastąpi przełączenie do sieci komórkowej Orange bez przerywania połączenia.
- nie będzie wokół sieci Orange, bądź będzie jedynie zasięg 2G/3G, połączenie WiFi Calling zostanie przerwane
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Duke, faktycznie. Wcześniej chyba było inaczej.
@arekszczudlo24, jak chcesz po Wi-Fi koniecznie, to włącz tryb samoloty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arekszczudlo24 Ale w jakim sensie "wymusić"? Jeżeli jesteś w zasięgu WiFi to połączenie zawsze jest realizowane przez WiFi Calling. Jeżeli jakość sygnału z WiFi jest niewystarczająca, to przez sieć komórkową. Czy nie o to chodzi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chodzi o to, że gdy teoretycznie mam włączone wificalling kiedy jestem w domu i mam slaby zasięg to jakość połączenia jest krytyczna ( wygląda jakby wifi calling nie działało). Kiedy włączę tryb samolotowy i wifi calling jest włączone to jakość połączenia jest bdb i mogę sobie śmigać po domu i swobodnie rozmawiać, ale minusem jest to że żadne powiadomienia SMS mi wtedy nie przyjdą. Dlatego też chciałbym aby w ustawieniach wificalling była możliwość przełączania trybów tak jak jest to na karcie Play w załączniku w pierwszym poście.
Czy ta kwestia leży po stronie Orange? Wydaje mi się że tak, gdyż zmiana karty operatora powoduje aktywację tejże funkcji.
W momencie gdy mam dwie karty aktywne w telefonie dajmy na to Orange i Play to w ustawieniach wificalling sim1 Orange jest brak wyboru trybu połączeń a na sim2 Play jest możliwość wyboru.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli włączę tryb samolotowy, to automatycznie wyłączy się WiFi, więc jak mogłoby wtedy działać WiFi Calling?