Nie można wyświetlić tego widżeta.

Telefon łączy się z BTSem oddalonym o 6 km. Co z tym zrobić jak mam bliższy nadajnik?

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14470
  • 59453
  • 722

Telefon łączy się z BTSem oddalonym o 6 km. Co z tym zrobić jak mam bliższy nadajnik?

@Kamilo  pytanie czy już działa poprawnie, czy tylko masz info o problemach bliższego nadajnika?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 511
  • 2053
  • 8

BTS BTS-owi nierówny. W grę wchodzi jeszcze ukształtowanie terenu, wysokość wieży, moc nadajnika, określone zakresy częstotliwości, na których dany BTS pracuje.

Jak masz ustawiony priorytet połączeń 5G to połączy cię ze słabym sygnałem z bts-a oddalonego 10 km zamiast z mocnym 4G z bts-a znacznie bliższego, który w 5G nie pracuje...

Ja mam kilka nadajników w odległości 2-3 km od domu a łączę się zwykle z tym oddalonym prawie 10 km.

• 511
  • 2053
  • 8

@Kamilonapisał(-a)

Temat rozwiązany. Po którejś z kolei reklamacji przyznali, że to z ich strony problemy. 

Nie muszę wymieniać telefonu na inny, jak to mi wmawiali na początku;⁠-⁠)

I to jest rozwiązanie problemu?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2656
  • 14183
  • 71

@Kamilo bardzo naciągane te rozwiązanie 🤔

Na moje oko, z podpowiedzi w temacie, doszedłeś do sedna i raczej problem nie rozwiązany, kilka zleceń w jeden dzień 🙃😁

Powodzenia życzę 😎

Na koniec dodam, 6 km to 2G raczej, lte czy 4G chyba tylko w polu, tak daleko sięganie 🥸

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20000
  • 57821
  • 785

@IreneuszCD jeszcze może być antena zewnętrzna, albo odpowiednią propagacja.

@Ianus72 rozwiązanie zaznaczone przez moderatora. Pewnie uznane za najbardziej pasujące do tematu. Zawsze możesz zrobić zgłoszenie.

• 2656
  • 14183
  • 71

6 km to spory dystans i bez szans na stabilne połączenie w terenie zabudowanym, 2G przy dobrych wiatrach, 3G i 4G bez szans, fajnie by było gdyby 4G miało taki zasięg, lub 5G jeszcze lepiej😃

J

• 511
  • 2053
  • 8

To ciekawe dlaczego u mnie działa 4G (a nawet pseudo 5G na 2100) z BTS-a odległego o 9,3 km? Szału nie ma ale zwykle jest 40/6 Mbps a w Wigilię nawet do 70 Mbps downloadu pokazało - to akurat na MC801. Na telefonie jest dużo gorzej ale też działa.

Bliższe BTS-y zasłonięte przeszkodami terenowymi albo mniejsza moc. Netmonster zdecydowanie wskazuje na ten odległy o ponad 9 km.

• 2656
  • 14183
  • 71

@Ianus72 Tu można pisać cokolwiek, nie da się tego zweryfikować 🥸

Tak na poważnie 4G czy 5G ready nie ma takiego zasięgu, 800 czy 900 MHz tak, najlepiej było by 600 MHz, bez anteny zewnętrznej czy wzmacniacz GSM bez szans, na 4G czy 5G, mam do miasta 6 km i nadajnik widzę z tarasu, niestety jak była awaria mojego, nawet 2G nie łapało, co tu mówić o 3G czy 4G, maszt wysoki, ale w planie osiedle.

• 511
  • 2053
  • 8

@IreneuszCDnapisał(-a)

@Ianus72 Tu można pisać cokolwiek, nie da się tego zweryfikować 🥸

Czyli kwestionujesz to co piszę?

Tak mi pokazuje aplikacja netmonster. BTS odległy o 9,3 km. Może jest niewiarygodna, nie wiem.

A inne BTS-y też nie są bliżej niż 6 km. A te bliższe jeszcze za górką, ich netmonster nawet  nie wyświetla.

Tylko to 70 Mbps na speedtest.net to też nie mój wymysł.

Ale każdy wierzy w to co chce... W końcu tu można pisać cokolwiek (to dotyczy każdego)

• 2656
  • 14183
  • 71

Aplikacje nie są wiarygodne, kiedyś było wyświetlane id nadajnika i to za czasów GSM 2G, obecnie nadajniki 4G mają mniejszy zasięg i trzeba ich stawiać więcej, być może masz bliżej nadajnik i o tym nie wiesz, aplikacja nie ma go w rejestrze, 70Mb/s to uzyskasz z 2 km, chyba że masz antenę na dachu to z 10 km, ale nie na telefonie, iPhone nie uzyskuje 80 Mb/s a 2 km mam do nadajnika i widać wieżę BTS.