Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 919
  • 5464
  • 38

Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

@ŁebDoInteresów To jeszcze dodam, że na podstawie sprawdzania cyferek z routera z bazą btsearch do dziś  nie jestem w stanie potwierdzić, z której stacji mam 5GN78, bo brak danych w bazie o 5G. W przypadku lte już tak. Od jakiegoś czasu zaczęli dodawać do bazy PCI co jest krokiem naprzód 

Edit

Czy na danym nadajniku działa już 5G N28 może odpowiedzieć zapewne chat Orange/ inny kanał obsługi klienta

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 274
  • 876
  • 1

@arthurnapisał(-a)

@ŁebDoInteresów To jeszcze dodam, że na podstawie sprawdzania cyferek z routera z bazą btsearch do dziś  nie jestem w stanie potwierdzić z której stacji mam 5GN78, bo brak danych w bazie o 5G. W przypadku lte już tak. Od jakiegoś czasu zaczęli dodawać do bazy PCI co jest krokiem na przód 

Dzięki za info, a wracając do pytania kto powinien zgłosić nowe pasma i nowe dane w btsearch, to że technicy nie są zobligowani prawnie ani służbowo to wiem ale tu chodzi o przyzwoitość, ja obstaje przy stanowisku że osoby które definitywnie wiedzą że dane pasmo już jest w użytku komercyjnym powinny zadbać o to, by klienci także o tym wiedzieli, czy to przez btsearch czy w inny sposób, nie wnikam czy powinien to być technik czy inne osoby pośredniczące... 

A wy jak sądzicie ( ͡º ͜ʖ͡º) ?

• 919
  • 5464
  • 38

Zapytaj na czacie Orange, czy działa już na tym nadajniku 5G, bo rozważasz zamówienie nowej oferty 😉

• 274
  • 876
  • 1

@arthurnapisał(-a)

Zapytaj na czacie Orange, czy działa już na tym nadajniku 5G, bo rozważasz zamówienie nowej oferty 😉

O a to ciekawy pomysł, zaraz sprawdzę hehe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10126
  • 42657
  • 352

Ja sądzę że jedyne co możesz zrobić to włączyć się aktywnie do projektu (czyli skontaktować z twórcami, zgłosić dane etc.). Nie ma opcji żeby ta baza stała się "oficjalnym" repozytorium i nie ma szans żeby kogokolwiek zmusić do deponowania tam danych.
I tak cud, że przy takim modelu jest tak użyteczna.
Rozważ też możliwość wsparcia finansowego tego projektu - to na pewno też pomoże we wdrożeniu nowych funkcjonalności (których w oczywisty sposób brakuje).

• 919
  • 5464
  • 38

@ŁebDoInteresów Oprócz informacji czy jesteś w bliskim zasięgu 5G powinieneś również dostać informacje czy toczą się jakieś prace na tej konkretnej stacji, ewentualnie możesz zgłosić reklamację na działanie usługi. Jeśli nic ponadstandardowego się nie dzieje najwyżej dostaniesz odpowiedź ze strony operatora wszystko jest ok 

• 274
  • 876
  • 1

Niczego się nie dowiedziałem ani na czacie od bota ani od ludzi, tak samo na słuchawce, byłem przełączany do działu gdzie mieli mi udzielić szczegółowych informacji a po zadaniu prostego pytania czy na danym nadajniku jest już rozgłaszane pasmo n28 700MHz powiedziała że zaraz sprawdzi, po czym po 2 minutach ciszy zostałem rozłączony xD, drugie podejście: inna konsultantka powiedziała że nie wie a po zadaniu pytania czy może mnie połączyć z działem technicznym odparła że nie mogą przekierowywać klientów do działu technicznego,

risitas.gif

napisałem na discordzie BTsearch że edytowałem baze, dodałem komórke z 700MHz, numer ARCFN i PCI, mają sprawdzać niby, a póki co ktoś mi odpisał że może to z tego nadajnika odbieram sygnał: https://btsearch.pl/stations/431 tylko, że to mało prawdopodobne według mnie, ponieważ może i jest bliżej niż ten najdalszy o którym pisałem, bo tylko niecałe 7km ale za to NE211 jest względem niego za domem, zamocowany w stronę najbliższego nadajnika, bo po przeciwnej stronie mam zaraz za płotem las, a po drodze do podlinkowanego nadajnika jest jeszcze sporo przeszkód co pokazuje nawet wykres analiza z innego nadajnika.JPG

Jak mam więc uzyskać tę jakże prostą a zarazem ściśle tajną informację jak wnioskuję po rozmowach na infolinii? Macie jeszcze jakieś pomysły poza czekaniem ( ͡º ͜ʖ͡º) ?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4563
  • 22965
  • 107

Miałeś po prostu pecha. Poza tym jest sobota i pewnie większość zespołu ma wolne a ty dodzwoniłes się do konsultanta z niskimi uprawnieniami. 

• 919
  • 5464
  • 38

Jeśli mieli udzielić informacji, to możesz pomęczyć jeszcze Orange do skutku choć może niekoniecznie w weekend.

Z tymi przeszkodami to różnie bywa i nie jest oczywiste w jakim stopniu przeszkadza a o co się fala odbija 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3667
  • 9745
  • 166

@ŁebDoInteresów może porównam to z moim przypadkiem. Na drugim mieszkaniu zlikwidowali z kopalni nadajnik.

Łapie zasięg 800MHz z bardzo oddalonego nadajnika, zasięg 5G pełny a prędkości 1.41 dwn.

więc niby zasięg mocny, a prędkości fatalne, bo pasmo zasięgowe.