- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mój adres został pominięty podczas inwestycji SI
Mam problem ze światłowodem.
Jakoś 2 lata temu w mojej miejscowości była realizowana inwestycja od Światłowód Inwestycje, gdzie w całej wiosce instalowali światłowód.
Wszędzie były rozwieszone plakaty z Orange o tym, żeby zadzwonić do "opiekuna budynku" z Orange po ten światłowód.
Zadzwoniłem oczywiście od razu i parę dni później miałem informację, że akurat pod moim adresem potrwa to troszkę dłużej, ale będzie zrobione (inne adresy miały być podłączone do 30 kwietnia).
No i jakoś w lipcu 2024 faktycznie światłowód był już pod moim oknem.
Niestety mój adres został pominięty w inwestycji, a podpięty został tylko blok 13B. Chwilę po tym inwestycja która była pod moim adresem zniknęła.
Od tamtej pory kontaktu z opiekunem budynku nie ma (nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy, nie oddzwania). Byłem również wiele razy w salonach Orange gdzie miał być złożony wniosek o dorejonizowanie ale od października tamtego roku nie ma żadnej odpowiedzi.
Zgłaszam też od 3 lat zapotrzebowanie na internet na stronie internet.gov.pl - bez skutku.
Teraz mam pod adresem inwestycje z KPO4 - jest dofinansowana ale jest poza planem realizacyjnym oraz nie ma żadnego beneficjenta (pewnie i tak zaraz zniknie). Lokalny dostawca powiedział, że podłączą światłowód jak będzie 15 chętnych (jest to praktycznie nierealne).
Czy mogę gdzieś uzyskać dorejonizowanie? Światłowód jest tak blisko a tak daleko...
Dodam tylko, że nie mamy tu żadnej administracji budynku czy wspólnoty mieszkaniowej która mogłaby coś utrudniać przy przyłączeniu więc to nie jest problem.
W załączniku mapka oraz potwierdzenie ze Światłowód Inwestycje, że inwestycja była ale już jej nie ma.
Słup od mieszkania jest oddalony jakoś o 8-10 metrów, a do bloku objętego światłowodem mam może 40 metrów.
Czy jest tu jakakolwiek szansa na podpięcie światłowodu? Już naprawdę nie wiem gdzie i z kim się kontaktować w tej sprawie.
Dziękuję.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Faktycznie sytuacja nieciekawa. Ja bym jednak jeszcze raz zagadał do lokowanego dostawcy. Może da się z nim dogadać i partycypować koszty...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@prz33m33k w sumie sprawa jest prosta i skomplikowana. Prosta, bo to beneficjent zarządza adresami do realizacji i skoro adres spadł, to musiały być tego jakieś powody. Na przykład nieopłacalność inwestycji, przeszkody techniczne lub formalne,brak współpracy i zgód administracji.
Skomplikowana, bo teraz to odwrócić będzie trudno. Warunki się nie zmieniły i kolejny projekt może adres ponownie ominąć.
Od razu odpowiem, że budynek mieszkalny wielorodzinny musi mieć osobną infrastrukturę przyłącza i sieci wewnętrznej, a taka podwiązka jest niemożliwa z powodu tego, że dla jednego klienta nie wydadzą pozytywnych warunków technicznych całemu budynkowi