Mój adres został pominięty podczas inwestycji SI

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Mam problem ze światłowodem. 
Jakoś 2 lata temu w mojej miejscowości była realizowana inwestycja od Światłowód Inwestycje, gdzie w całej wiosce instalowali światłowód.
Wszędzie były rozwieszone plakaty z Orange o tym, żeby zadzwonić do "opiekuna budynku" z Orange po ten światłowód. 
Zadzwoniłem oczywiście od razu i parę dni później miałem informację, że akurat pod moim adresem potrwa to troszkę dłużej, ale będzie zrobione (inne adresy miały być podłączone do 30 kwietnia).
No i jakoś w lipcu 2024 faktycznie światłowód był już pod moim oknem.
Niestety mój adres został pominięty w inwestycji, a podpięty został tylko blok 13B. Chwilę po tym inwestycja która była pod moim adresem zniknęła.

Od tamtej pory kontaktu z opiekunem budynku nie ma (nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy, nie oddzwania). Byłem również wiele razy w salonach Orange gdzie miał być złożony wniosek o dorejonizowanie ale od października tamtego roku nie ma żadnej odpowiedzi.

Zgłaszam też od 3 lat zapotrzebowanie na internet na stronie internet.gov.pl - bez skutku.
Teraz mam pod adresem inwestycje z KPO4 - jest dofinansowana ale jest poza planem realizacyjnym oraz nie ma żadnego beneficjenta (pewnie i tak zaraz zniknie). Lokalny dostawca powiedział, że podłączą światłowód jak będzie 15 chętnych (jest to praktycznie nierealne).
Czy mogę gdzieś uzyskać dorejonizowanie? Światłowód jest tak blisko a tak daleko...
Dodam tylko, że nie mamy tu żadnej administracji budynku czy wspólnoty mieszkaniowej która mogłaby coś utrudniać przy przyłączeniu więc to nie jest problem.
W załączniku mapka oraz potwierdzenie ze Światłowód Inwestycje, że inwestycja była ale już jej nie ma.
Słup od mieszkania jest oddalony jakoś o 8-10 metrów, a do bloku objętego światłowodem mam może 40 metrów.
Czy jest tu jakakolwiek szansa na podpięcie światłowodu? Już naprawdę nie wiem gdzie i z kim się kontaktować w tej sprawie.
Dziękuję.

mapka.jpg

IMG_2716.png

4 ODPOW. 4

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4520
  • 22708
  • 105

Faktycznie sytuacja nieciekawa. Ja bym jednak jeszcze raz zagadał do lokowanego dostawcy. Może da się z nim dogadać i partycypować koszty... 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16325
  • 68345
  • 881

@prz33m33k  w sumie sprawa jest prosta i skomplikowana. Prosta, bo to beneficjent zarządza adresami do realizacji i skoro adres spadł, to musiały być tego jakieś powody. Na przykład nieopłacalność inwestycji, przeszkody techniczne lub formalne,brak współpracy i zgód administracji. 

Skomplikowana, bo teraz to odwrócić będzie trudno. Warunki się nie zmieniły i kolejny projekt może adres ponownie ominąć.

Od razu odpowiem, że budynek mieszkalny wielorodzinny musi mieć osobną infrastrukturę przyłącza i sieci wewnętrznej, a taka podwiązka jest niemożliwa z powodu tego, że dla jednego klienta nie wydadzą pozytywnych warunków technicznych całemu budynkowi 

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Nie wiem czy to coś zmienia ale jak sąsiedzi zakładali sobie światłowód to mówili, że teoretycznie da się podpiąć tu światłowód, tylko nie mają adresu w bazie więc nic nie mogą zrobić... No trudno, chyba po prostu się nie doczekam tu szybszego internetu, a będzie tylko gorszy bo nowa oferta od Orange to 30 mbps, czyli o 8mbps wolniej 😥

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10071
  • 42452
  • 349

@prz33m33knapisał(-a)

Nie wiem czy to coś zmienia ale jak sąsiedzi zakładali sobie światłowód to mówili, że teoretycznie da się podpiąć tu światłowód, tylko nie mają adresu w bazie więc nic nie mogą zrobić... No trudno, chyba po prostu się nie doczekam tu szybszego internetu, a będzie tylko gorszy bo nowa oferta od Orange to 30 mbps, czyli o 8mbps wolniej 😥

Jest gorzej niż ci się wydaje. Jeśli w  pobliżu jest światłowód to łącza miedziane zostaną całkowicie zlikwidowane prawdopodobnie dość szybko. Jeśli nie uda ci się do światłowodu podłączyć, to zostaniesz na lodzie, z możliwością przejścia co najwyżej na łącze GSM.