Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 274
  • 876
  • 1

Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

@Ronnapisał(-a)

@ŁebDoInteresów może porównam to z moim przypadkiem. Na drugim mieszkaniu zlikwidowali z kopalni nadajnik.

Łapie zasięg 800MHz z bardzo oddalonego nadajnika, zasięg 5G pełny a prędkości 1.41 dwn.

więc niby zasięg mocny, a prędkości fatalne, bo pasmo zasięgowe. 

No to tym bardziej zachęciłeś mnie do sprawdzenia jak będzie działać z i bez n28 wieczorem, także dam jeszcze znać 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4563
  • 22965
  • 107

5G to nie tylko szybkość transferu, ale stabilność transferu. Na LTE możesz mieć totalnie różne szybkości i opóźnienia. Na n28 przynajmniej teoretycznie transfer nie powinien spaść poniżej jakiś tam wartości i responsywność w codziennym użytkowaniu powinna być lepsza.  5G tak szybko się nie zatyka jak LTE. Ja na twoim miejscu walczyłbym o lepszy sygnał, np inwestując w lepszy modem. 

• 274
  • 876
  • 1

Dzięki za info, co do modemu to nie no myśle że ten jest dobry tylko za nisko zamocowany i budynki i mały las 100m dalej zakłócają sygnał, gdyby ten NE211 był wyżej to mogłoby być lepiej, ale potrzebowałbym najlepiej masztu teleskopowego, co jak wiadomo z mojego wątku sprzed paru miesięcy, uznałem za średnio opłacalną koncepcje i stwierdziłem że na początek warto będzie tylko obrócić modem w inną strone, do BTSa oddalonego o 6km z hakiem, a w razie poprawy prędkości i parametrów ogółem, zmontować maszt obrotowy i zamocować na nim modem... 

a wracając do wieczornych speedtestów to nie miałem czasu wczoraj bo w życiu trzeba mieć priorytety, piwo i zabawa w doborowym towarzystwie ważniejsze ( ͡° ͜ʖ ͡°) a dzisiaj mam jeszcze koncert Lady Pank w Skierkach o 21:30 i wcześniej też trzeba sie odpowiednio podchmielić z kompanami żeby zwiększyć awanturniczość co by miec siłe na przygody, kto grał w shakes & fidget to wie #pdk 😉 

jutro wieczorem między 19-22 wrzucę screeny wyników z i bez n28 

• 274
  • 876
  • 1

Po wykonaniu kilku speedtestów między 20:00-23:00 stwierdzam że na n28 mimo iż jest dobry sygnał to prędkości są zbyt słabe bo jedynie 40-60 Mbitów/s dl i 10-15 ul a po ustawieniu w NE211 ręcznego wyszukiwania pasm (w trybie sieci 3G/LTE/5G) i zaznaczeniu jedynie tych, o których pisali @arthur oraz @Samotnick czyli B1, B3 i B7 (3 zaznaczone pasma) prędkości są normalne, w tych godzinach które podałem czyli 20:00 - 23:00 po wykonaniu kilku speedtestów było to od 100 do 160 Mbitów dl oraz 30-60 ul dobre parametry na N1 i B3 23 24 21.09.2026.JPGtakże jak widać jest to wynik deklasujący rzekome N28 z najbliższego nadajnika, a co bardziej prawdopodobne tego oddalonego o 6km z hakiem jeśli sygnał przebija się aż tak dobrze przez lasy lub dalszego oddalonego o 13km w którego stronę z lekka zwrócony jest modem, podobnie jak do najbliższego nadajnika (choć w wypadku najbliższego nadajnika modem jest najlepiej ustawiony)

EDIT: obraz_2026-09-21_233229462.png

Mam więc pare pytań: 

1. Czy dobrze zrobiłem odpinając pasmo N28, którego co ciekawe swoją drogą, modem nie mógł ręcznie wyszukać, 3 próby i 3 te same błędy, @atlas_cudow to normalne? 

2. Czy są jakieś lepsze pasma B niż te które podawaliście czyli B1, B3 i B7? 

3. Atlas cudow napisał w jednym ze stworzonych przeze mnie wątków w zeszłym roku, że ten modem (NE211) myli B1 z N1, więc to że po zaznaczeniu pasm B1, B3 i B7 widzę obecnie agregację pasm

B3, N1 to jest normalne ma sie rozumieć ( ͡º ͜ʖ͡º) ? Czy chodzi może o to, że tryb sieci powinienem ustawić na Tylko LTE bo N1 (którego nie mogłem nawet wybrać po wyszukaniu dostępnych pasm, chyba że to cały czas kwestia mylenia B1 z N1 przez NE211, bo mogłem wybrać tylko pasma B) jest gorsze od B1 np.? Czy skoro pasmo B1 jest współdzielone z N1 (N1 jak wiadomo jest NSA) to nie ma znaczenia które z nich będzie zaznaczone?

Raz jeszcze dzięki wszystkim za odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 919
  • 5461
  • 38

@ŁebDoInteresów Czyli zdaje się materializują się moje obawy z jednego z poprzednich postów co do raczej małej przydatności N28 w tym przypadku. Chociaż to czy lepiej zrezygnować z N28 i jechać na samym LTE to sprawa indywidualna i do sprawdzenia doświadczalnie. Nie wydaje mi się jednak, że w tym przypadku rezygnacja z dobrego jak na LTE downloadu na rzecz o połowę niższego ale 5G jest warta świeczki.

Jakby były lepsze pasma LTE  niż wspomniane to miałbym je włączone. Ale to też sprawa lokalizacji i lokalnych warunków. Sam musisz doświadczalnie to sprawdzić, bo może masz jakieś wyjątkowe warunki, w których korzystniej włączyć inne pasma 

• 4563
  • 22965
  • 107

@ŁebDoInteresów Kiedyś już o tym wspomniałem, że NE211 coś źle wyszukuje pasma 5G w trybie manualnym. Ja mieszkam dosłownie kilkaset metrów od BTS z N78 i w trybie manualnym jej nie wyszukuje, zaś w trybie auto łapie sygnał bez problemu.  Pewnie to jakiś błąd w sofcie ale nie walczyłem z tym bo i tak używam w trybie auto.

• 274
  • 876
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

@ŁebDoInteresów Kiedyś już o tym wspomniałem, że NE211 coś źle wyszukuje pasma 5G w trybie manualnym. Ja mieszkam dosłownie kilkaset metrów od BTS z N78 i w trybie manualnym jej nie wyszukuje, zaś w trybie auto łapie sygnał bez problemu.  Pewnie to jakiś błąd w sofcie ale nie walczyłem z tym bo i tak używam w trybie auto.

Trzeba to zgłosić, NE211 to popularny model i to niepoważne że taka funkcja jeszcze nie została naprawiona, a sprawdzałeś czy znajduje ci pasma 5G jako LTE tak jak myli B1 z N1?  Bo może jest tak, że programiści wrzucili wszystko do jednej kategorii pasm B, czyli zamiast N78 to po wyszukaniu i znalezieniu jest B78 np.? 

Sprawa wcale nie jest błacha, bo przecież ktoś może chcieć agregować samo n28 albo n78 lub wspomniane wyżej B1 zamiast N1 chyba że to akurat byłoby bez znaczenia bo to pasmo jest współdzielone i prędkości byłyby takie same niezależnie czy w modemie byłoby widoczne jako B lub N1
( ͡º ͜ʖ͡º) ?

• 4563
  • 22965
  • 107

Oj nie pamiętam czy to sprawdzałem. Możliwe, że tak ale nie pamiętam:) U mnie wszystko działa na auto więc specjalnie mi na tym nie zależało. I tak chyba zmienię na coś lepszego, ale to jakoś w niedalekiej przyszłości.