- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RFOG w Orange?
Witam,
Czy jest jakaś szansa na technologię RFOG (Radio freqency over glass) w Orange? Powiem szczerze jestem mega zadowlony z oferty (handlowo) Orange ale niechce posiadać dekodera do TV w domu. Technologia RFOG i moduł CONAX wsuwany do TV byłby o wiele ciekwszą alternatywą.
W szczególności np. w Poznaniu gdzie bloki gdzie dominowała kablówka migrują do światła. Bez tej technologii dla użytkowników to będzie rewolucja okablowania w domu. a tak wstawiamy router i podpinamy do niego starą instalację TV a do TV tylko moduły CONAX.
Pomijając nowe routery jak duże zmiany Orange musiałoby wprowadzić po stronie sieci?
pozdrawiam,
Piotr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RFOG w Orange?
W Poznaniu przy dominacji Inei i z uwagi na to, że cały czas jest to obszar regulowany, to wiele prędko inwestycji nie będzie a raczej tam gdzie jest już okablowanie innych operatorów. Więc wielkiej rewolucji w domach/mieszkaniach nie będzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RFOG w Orange?
RFoG z kartami conax?
Bo jak rozmawiałem z jakimś konsulatntem wyszło mi na to, że koncertryk jest tylko innym medium zamiast światła aby dojść do punktu gdzie postawimy FB3 i dalej od FB kabel do dekodera...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RFOG w Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RFOG w Orange?
na marginesie tylko dodam:
- jeśli założyłeś temat i pojawiła się dobra odpowiedź lub rozwiązanie - oznacz najlepszą odpowiedź klikając w przycisk
Podziękujesz w ten sposób osobie, która pomogła i pomożesz osobom, które będą miały podobne pytanie.
😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
RFOG w Orange?
OK. To inaczej.
1) na pewno klient miałby inny terminal z wyjściem RF to nie kłopot - kupiłem sobie nawet taki prywatnie
2) co po stronie centrali trzeba by dołożyć aby "pakować" sygnał TV na światło? Jakie to urządzenia i jaki to koszt?
Wiem, że Orange robi mnóstwo testów. Kiedyś była nawet strona gdzie szukali testerów w akademiku w Warszawie dla chyba nowych terminali. Dla mnie Orange wymiata ale pomimo wszystko oczekiwałbym więcej elastyczności. Nie chce przy każdym TV mieć dekodera. TV powieszę na ścianę a jak mam wieszać dekoder? Zresztą ten Samsunga nowy ma słaby pilot. dziś w salonie orange jak nie celowałem idealnie pilotem w dekoder nie łapał.
Druga sprawa INEI w Poznaniu która pojawiła się w wątku. Dla mnie to akurat podejrzana firma odnośnie legalności działania, funduszy pozyskanych z UE oraz dogadania się ze Spółdzielnią Mieszkaniową Osiedle Młodych. Ale zostawmy politykę na boku.
Jak to jest, że oni (INEA) świadczą 1gbit/s a od Orange nawet 600mbit/s nie mogę dostać w Poznaniu? przecież to zakrawa na farsę:(
I last but not least. Czy ktoś wie jak ONT autoryzuje się na OLT? To mac, jakiś certyfikat czy zwykłe tekstowe hasło?