Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przyszłe podłączenie domu do infrastruktury po POPC

nix124
Poziom 18, Badacz Przestworzy

@agat13  Z tym to będzie raczej już ciężko, bo prace tam już zakończono, więc nikogo tam nie ma. A jak jakiś technik będzie się tam kręcił podczas instalacji u kogoś to też go nie namierzę, bo skoro tam nie mieszkam, to wiadomo, że mnie tam nie ma na co dzień

nix124

@agat13 Druga kwestia to czemu 400m? Skoro już potwierdziliście, że światło do domu prowadzi się od OSD, a ten jest około 200m od działki, to też za dużo? O 400m to oddalony jest OPP.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@nix124 Przepraszam . Nie doczytałem. 200m bez skrzynki pośredniej to również za duży dystans. Są zalecenia operatorskie, aby instalacja nie przekraczała określonej długości, a co za tym idzie i kosztów jej wykonania. 

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

Może inaczej. Gdzie widziałeś OPP ? Na słupie czy w bloku ? Gdzie widziałeś OSD ? Pomiędzy domkami na chodniku powinny znajdować się małe słupki rozdzielcze. To z nich idą kable do klientów. Odległość zasilania domków to kilkanaście max kilkadziesiąt metrów. 

nix124

Wiadomość zawiera obraz

@marder Te skrzynki teraz powstały w prawie całym mieście, gdzie Orange realizowało inwestycję.

Te o których pisałem widziałem w tamtym miejscu koło działki, bo jestem tam od czasu do czasu w okolicy. Jak pisałem najbliższy OPP jest 400m od mojej działki, a OSD 200m, może jest gdzieś bliższy, ale nie wydaje mi się, bo bym zauważył coś bliższego.

W tamtym miejscu skrzynki są bardzo podobne do tej z tego zdjęcia (jakieś przykładowe z internetu), tylko tu na zdjęciu jest oczywiście prąd, mi chodzi o sam kształt skrzynki. Stoją takie sobie swobodnie na poboczach ulic.

Wszystkie opisane odpowiednim symbolem (OPP lub OSD) z numerem, naklejone logo Orange i nalepka, że sfinansowano w ramach POPC ze środków Unii.

Zarówno OPP i OSD są w takich samych skrzynkach. A z drugiej strony część skrzynek w mieście, które postawili (np. ta OPP w okolicy mojego bloku w innej części miasta), ale także w tamtej części na innych ulicach jest trochę inna - niższe, a szersze, nie wiem dlaczego tak, może mniej pojemne czy coś i też są takie zarówno OPP, jak i OSD.

Z kolei w samym bloku u mnie jest skrzynka OSD na klatce podobna do tej z poprzedniej strony wątku.

Także w tej kwestii, że to nie jest światłowód mnie nie przekonasz, jak pisałem te domy są już skierowane na hurcie do sprzedaży w niedługim czasie

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

To jeśli domy są skierowane wg stron hurtu do sprzedaży, to w czym problem?
Highlighted
nix124

@Piotrekk85 Przecież cały wątek dotyczy tego, że ja mam tam tylko działkę, ale domu jeszcze nie. Próbowałem się dowiedzieć jak ciężko może być w przyszłości uzyskanie tego światłowodu jak tam dom kiedyś już tam postawię i na większość swoich pytań odpowiedź uzyskałem.

Kolega @marder tylko coś nie chce mi uwierzyć, że tam rzeczywiście zrealizowano tą inwestycję światłowodową, a nie coś innego

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Piotrekk85 Brak domu...

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

To krótka piłka: jest ustalony adres i wpisany w popc, to będzie światłowód. Jeśli nie, to nie.

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

@nix124napisał(-a)

Także w tej kwestii, że to nie jest światłowód mnie nie przekonasz, jak pisałem te domy są już skierowane na hurcie do sprzedaży w niedługim czasie

Bo jak piszesz że z jednej skrzynki oddalonej o 200 m jest zasilona cała ulica która ma pewnie drugie tyle długości to ja w takie cuda nie wierzę. Muszą być po drodze słupki, słupy, lub kanalizacja teletechniczna. A co do twojej działki to już w zasadzie koledzy Ci odpisali. Nie ma domu nie ma tematu. Za 2-3 lata będzie ciężko się podpiąć no chyba że wyręczysz monterów, dokopiesz się sam tam gdzie Ci wskażą i jeszcze postawisz im flaszkę Obecnie całą inwestycję realizują podwykonawcy. Później już nie będzie komu to robić bo Orange jako firma nie posiada ludzi do budowy sieci a tylko do eksploatacji.