- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
deweloper na etapie budowy bloków podpisał z Orange umowę o przyłączeniu światłowodu do bloków.
W momencie podpisywania umowy właścicielem działki był deweloper, teraz jest Wspolnota reprezentowana przez Zarząd Wspólnoty.
Mam od Orange info, że "w umowie z deweloperem jest zapis, że zgody na prace przechodzą na następców prawnych".
Czy stosuje się takie zapisy? Czy to oznacza, że postanowienia umowy deweloper - Orange ( w tym dotyczące minimalnej liczby przyłączonych abonentów) też przechodzą na Wspólnotę?
Zdaje mi się, że w polskim prawie nie można wykonać cesji umowy na stronę bez zgody strony.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na następcę prawnego przechodzą wszystkie zapisy w Umowie. Zawsze możecie Aneksować Umowę oczywiście wymagana jest zgoda obu stron.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przejście zgód na prace na działce na następców prawnych
Prawnikiem nie jestem, ale nowy właściciel wchodzi w zobowiązania starego właściciela w momencie przejęcia własności, to wydaje się logiczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@grrigor Tak to standardowy zapis przy każdej tego typu umowie. A w czym problem? Nie chcecie tam Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder - nie chodzi o zgody na wykonanie prac, Zarząd, Właściciele jak najbardziej się zgadzają.
Pytanie czy to przechodzą tylko zgody, czy też całe warunki umowy, łącznie z ewentualnymi karami za niepodłączenie wymaganej liczby właścicieli?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na następcę prawnego przechodzą wszystkie zapisy w Umowie. Zawsze możecie Aneksować Umowę oczywiście wymagana jest zgoda obu stron.