Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przejście zgód na prace na działce na następców prawnych

ROZWIĄZANE
grrigor
Poziom 18, Badacz Przestworzy
Solved!

Cześć,

deweloper na etapie budowy bloków podpisał z Orange umowę o przyłączeniu światłowodu do bloków. 

W momencie podpisywania umowy właścicielem działki był deweloper, teraz jest Wspolnota reprezentowana przez Zarząd Wspólnoty. 

Mam od Orange info, że "w umowie z deweloperem jest zapis, że zgody na prace przechodzą na następców prawnych". 

Czy stosuje się takie zapisy? Czy to oznacza, że postanowienia umowy deweloper - Orange ( w tym dotyczące minimalnej liczby przyłączonych abonentów) też przechodzą na Wspólnotę?

Zdaje mi się, że w polskim prawie nie można wykonać cesji umowy na stronę bez zgody strony. 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy
Solution

Na następcę prawnego przechodzą wszystkie zapisy w Umowie. Zawsze możecie Aneksować Umowę oczywiście wymagana jest zgoda obu stron.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4
Highlighted
j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@grrigor 

Prawnikiem nie jestem, ale nowy właściciel wchodzi w zobowiązania starego właściciela w momencie przejęcia własności, to wydaje się logiczne.

marder

@grrigor Tak to standardowy zapis przy każdej tego typu umowie. A w czym problem? Nie chcecie tam Orange?

grrigor
Poziom 18, Badacz Przestworzy

@marder - nie chodzi o zgody na wykonanie prac, Zarząd, Właściciele jak najbardziej się zgadzają. 

Pytanie czy to przechodzą tylko zgody, czy też całe warunki umowy, łącznie z ewentualnymi karami za niepodłączenie wymaganej liczby właścicieli?

marder
Solution

Na następcę prawnego przechodzą wszystkie zapisy w Umowie. Zawsze możecie Aneksować Umowę oczywiście wymagana jest zgoda obu stron.