- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeciążona stacja - Różan
@RobsonRZNskoro nadajnik ma zostać zmodernizowany do L2100 to taka drobna rada. Przeglądaj 25-26 każdego miesiąca mapę na btsearch i w wykazie UKE (co ważne!) sprawdź czy w pozwoleniu pojawiła się częstotliwość LTE2100. Jeśli się pojawi to znaczy, że na 99% modernizacja nadajnika w najbliższym czasie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@benny_b tyle to ja wiem, chciałem dowiedzieć czegoś więcej, no przynajmniej wcześniej
Po za tym stacja, która dostanie pozwolenie na częstotliwość nie musi od razu fizycznie dostać tej częstotliwości. Znam kilka lokalizacji, które dostały pozwolenia L2100 ładnie kilka miesięcy temu, a fizycznie nie ma tej częstotliwość do tej pory. Już nie mówię tu o L2600 gdzie prawie wszystkie stacje dostały pozwolenie razem z L800.
Więc pozwolenie, a rzeczywistość to dwie różne bajki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@RobsonRZN napisał(-a)
1. Małki - gm. Rzewnie
W samych Małkach nadajnika nie ma. W miejscowości Rzewnie jest nadajnik i planowana rozbudowa o LTE 2100 na początku drugiego kwartału tego roku.
@RobsonRZN napisał(-a)
2. Sieluń - gm. Młynarze
W tej miejscowości też nie ma. Natomiast najbliższy co jest w miejscowości Młynarze nie ma planowanej rozbudowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojciech dzięki za odpowiedz
Może to nie Małki, ale w bazie btsearch.pl jest tak opisany.
Tak czy siak interesował mnie ten maszt.
I tutaj następny w Sieluniu
Możesz się zdziwić, ale dobrze rozumiem.
Mówiąc operatorzy masz raczej na myśli Orange i T-Mobile, którzy biorą pozwolenia mocno na zapas, czego nie mogę powiedzieć o pozostałej dwójce.
Pozwolenia na L800 i L2600 w Orange i T-Mobile były brane hurtem. Fizycznie raz wcześniej było L2600, a raz L800 i nie było tu jakieś reguły zależało to tylko od potrzeby.
Jeżeli chodzi o L2100 nie kwestionuję tego, że biorąc pozwolenie operator nie ma chęci nic zmieniać. Ale nie powiesz mi dostając pozwolenie 25-go dnia miesiąca w wykazie UKE jesteś na 100% pewny, że pasmo fizycznie pojawi się za miesiąc, lub dwa.
Pisałem, że znam lokalizacje gdzie stacje dostały pozwolenia na L2100 3-4 miesiące temu i jakoś do tej pory nic się nie zmieniło.
A o to mi własnie chodziło. @Wojciech ma informacje o szczegółowych planach modernizacji sieci i On lepiej wie co kiedy będzie zmieniane, bo pozwolenie to i można sobie wziąć pół roku wcześniej
Po za tym, czy wszystkie stacje muszą od razu być rozbudowywane o L2100?
Te dwie stacje, o które pytam są bardziej do pokrycia zasięgiem, niż do zwiększenia pojemności więc L1800 może wystarczyć w tym momencie i wtedy nie masz zmian w wykazie UKE, a zmiany na stacji są
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teraz jak istnieje stacja G/U900 to jak będą ją modernizowali to od razu wezmą komplet, razem z L2100, którego mogą nigdy nie wykorzystać, ale lepiej mieć i nie musieć bujać się potem dodatkowo z UKE kolejnym razem jakby chcieli coś robić.
Oczywiście masz na myśli, że jak stacje dostały pozwolenia na L2100 3-4 miesiące temu to miały na nich już działające L800 lub L2600? Bo jeśli nie miały tych pozwoleń to całkowicie inna sprawa.
W zasadzie w ramach NetWorkS! to jak któryś z operatorów bierze nowe pozwolenia to jest 99% szansa, że w ciągu tych dwóch miesięcy coś nowego się na niej pojawi - co to już inna sprawa, tak samo jak to czy zostanie udostępnione drugiemu operatorowi. Rzadko, w sprawdzanych przeze mnie przypadkach, trwało to dłużej a jak zaistniało to o dziwo dotyczyło Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tutaj masz rację i nie zauważyłem tego fioletowi od pewnego czasu biorą pozwolenie na wszystko. Ale jeszcze ponad rok temu brali tylko te częstotliwości co na pewno byłby uruchomione, czyli np. stacja w polu nie miała L2600 bo po co.
Tak, stacje dostały pozwolenie na L2100, było już działające L800 i L2600.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałbym przedstawić bardzo ciekawą sprawę. Siedząc w domu od pewnego czasu, co raz częściej telefon zaczyna siedzieć w LTE i innych technologiach ze stacji w miejscowości Sadykierz, która jest oddalona od mojego miejsca zamieszkania w linii prostej trochę ponad 10 km.
Albo coś się zmieniło w konfiguracji sieci w moim rejonie, albo bardzo ładnie wpadam w propagacje z tamtej stacji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem tego świadomy. Też miałem podobne przypadki, że będąc gdzieś w Mazowieckim pokazywało mi miasto ze Śląskiego.
W tej sytuacji jest małe prawdopodobieństwo błędu, nie raz przejeżdżałem przy tej stacji i poziom sygnału sugerował, że wpis jest poprawy.