Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problemy z siecią LTE (TCP Retransmission)

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 39
  • 1

Od dłuższego czasu (ponad 6 miesięcy) mam problem z dostępem do internetu po LTE. Bardzo często zdarza się, że nie otrzymuję odpowiedzi na zapytanie. Analizując ruch sieciowy można zauważyć, że występuje TCP Retransmission.

Problem zgłaszany kilkukrotnie. Za każdym razem z odpowiedzią, że nadajnik jest przeciążony i nikt nic z tym nie zrobi.

Czy naprawdę tak ma wyglądać dostęp do Internetu w Orange?

orange_tcp.png

19 ODPOW. 19

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19634
  • 56876
  • 774

@test na pewno jak jest zgłoszenie o przeciążeniu nadajnika, to informacja jest przekazywana do techników. Też jest robiona analiza obciążenia nadajnika i na podstawie informacji z analizy, jak i od klientów jest podejmowana decyzja o zwiększeniu orzeoustowości nadajnika. Nie dzieje się to od razu, bo na zwiększenie możliwości nadajnika są potrzebne odpowiednie pozwolenia oraz inwestycja w sprzęt, który trzeba zamontować na nadajniku.

• 16
  • 39
  • 1

Nie jestem pewien czy to problem tylko i wyłącznie nadajnika. Korzystając z internetu w innej odległej lokalizacji miałem takie same problemy (nie analizowałem tam pakietów).

Ale będąc ostatnio w roamingu na karcie Orange miałem odczucie jak by internet odżył, żadnych przycięć, szybkie odpowiedzi na zapytania.

A co do zgłoszeń w Orange to miałem prawie zawsze coś takiego, że po zgłoszeniu problemu prosiłem o numer zgłoszenia i wtedy pracownik na infolinii zaczynał się tłumaczyć, że zniknął mu numer i musi zrobić zgłoszenie jeszcze raz...

• 14246
  • 58555
  • 711

@test  z przeciążeniem nic nie zrobisz..ilość zgłoszeń decyduje i terminie weryfikacji problemu

• 16
  • 39
  • 1

Przy zgłoszeniu informowano mnie, że problem jest znany i do końca sierpnia zostanie rozwiązany. Ale jak widać nic się nie zmieniło...

• 19634
  • 56876
  • 774

@test widocznie potrzebna jest głębsza analiza lub problem jest bardziej złożony, co powoduje wydłużenie czasu na rozwiązanie zaistniałej sytuacji.  

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 841
  • 3266
  • 26

@test 

Może być tak jak u mnie, ktoś zakłócał sieć i Orange to zgłosiło do UKE, przynajmniej tak mi napisali. Teraz wydaje się być dobrze. Jeśli to są zakłócenia to niestety od Orange nic nie zależy, 'piłka' jest po stronie UKE.

• 14246
  • 58555
  • 711

@test  w takim wypadku prawdopodobnie ktoś używa w okolicy retransmitera i to nielegalnie. Wtedy nadajniki troszkę glupieją i nadają nieco inaczej niż normalnie. Stąd problemy. 

Ten retransmitera musi jednak ekipa z UKE namierzyć i zlikwidować, a to trwa 

• 16
  • 39
  • 1

Ale TCP Retransmission to coś co dotyczy protokołu TCP. Co to za jakieś teorie spiskowe o użyciu "retransmitera"? Jedno z drugim nie ma związku.

Nie mam problemu jeśli już zostanie zestawione połączenie TCP. Prędkości są stabilne przy pobieraniu dużych plików. To jest raczej problem po stronie Orange, być może wynikający z analizy ruchu sieciowego w celu ochrony (CyberTarcza).

• 16
  • 39
  • 1

Testowałem działanie na każdej częstotliwości osobno bez agregacji (800, 1800, 2100, 2600) i na każdej pojawia się problem. Problem występuje również w godzinach kiedy raczej nie ma dużego obciążenia (6:50 rano).

Według mnie to nie jest problem przeciążenia nadajnika.

To samo dzieje się u mnie na rożnych kartach sim w routerze jak i w telefonie.